»Kritiken handlar om mitt utseende«

Text:

Bild: SCANPIX

Vad tänkte du när det stod klart att du blir riksdagsman?

– Helt fantastiskt. Det här har varit mitt mål i mer än ett år. Jag har jobbat ideellt i tre år med föreningen »Stoppa gatuvåldet« och jag bestämde mig för att kandidera när jag kände att jag inte kunde påverka mer. Politiken var det viktiga, det var dit jag måste bege mig. Det här är ett förtroendeuppdrag, och jag ser med stor förväntan fram emot de här åren.

Hur kom det sig att det blev moderaterna?

– Jag kan ärligt säga att jag tittade genom alla partier innan jag gick med. Moderaterna passade väl in på mina åsikter. Jag gick först med i Muf 2006 och jobbade i kampanjen men sen gick jag ur 2007 när folkrörelsen mot gatuvåldet drog i gång. Jag ville undvika att förknippas med något politiskt parti när man får ett uppdrag att leda en folkrörelse. Jag ville vara obunden och vara någon för alla.

Med tanke på din ålder, hur är din strategi för att bli tagen på allvar?

– Jag hoppas att jag har bevisat att jag har ett genuint och välgrundat engagemang i frågorna som berör oss unga, trygghet, skola och arbete. Jag har ju blivit invald för att folk uppenbarligen har förtroende för mig. Sen hoppas jag på fortsatt förtroende. Samhället består av en väldig massa ålderskategorier och ett parlament bör ge en representativ bild av samhället. Jag är en av få som representerar förstagångsväljare, en stor grupp.

Tjatas det för mycket om din ålder?

– Självklart är det intressant, men för mig handlar arbetet om ett genuint engagemang. Ålder är mindre viktigt.

Vad blir största utmaningen med riksdagsarbetet?

– I början kommer det vara att sätta sig in i hur det parlamentariska arbetet fungerar. Det är mycket formalia har jag förstått. Sen gäller det så klart att få gehör för mina åsikter.

När du kampanjade tog du hjälp av en pr-byrå för att få ut ditt budskap. Är det något du kommer fortsätta med som riksdagsman?

– Politiken är en tuff värld, och det är viktigt att få stöd från alla håll. Mycket av politiken handlar om att kommunicera budskap. Som politiker, ny eller gammal, får man aldrig se sig själv som en expert. Kontakten med väljare är oerhört viktig, sen hur det sker har för min del mindre betydelse. Att använda moderna kanaler och konstruktiva sätt är väldigt viktigt.

Vem är din politiska förebild?

– Obama, när det gäller kampanjer. För att han lyckades samla gräsrötter och ett brett folkligt engagemang. När det gäller politiken är det Fredrik Reinfeldt, för hans genuina engagemang i sakfrågor som miljön.

Vilka sakfrågor vill du särskilt driva?

– Under de åren jag jobbat ideellt med trygghetsfrågor har det varit intressant att se kopplingen till andra ämnen, var otryggheten kommer ifrån. Man måste se helheten. För mig är det just skola och arbete.

På nätet skämtas det friskt om politiker, dig och många andra. Hur hanterar man sådant?

– Självklart får man tåla en del som politiker. Vi har en stark tryckfrihet som vi ska värna, men det finns en gräns även vad offentliga personer ska behöva ta. Känner man sig för kränkt är det viktigt att ta det till domstol. Jag tror att vi behöver stärka våra lagar när det gäller nätet. Internet är ett vilda västern där inga regler tycks gälla. Det är ett internationellt problem, och finns strängare lagstiftning i ett land flyttas bara servrar till andra länder. Lösningen kan vara ett samarbete inom EU.

Blir du ledsen när du ser det som skrivits och lagts ut om dig?

– Jag har lärt mig att man måste ta kritik, och relevant kritik är alltid tufft att ta. I mitt fall handlar 98 procent av den kritik jag får om mitt utseende, min ålder eller min bakgrund. Det är mycket förtal. De 2 procenten som kritiserar mina sakfrågor är som sagt få.

Detta har hänt

Hösten 2007 misshandlades Riccardo Campogiani till döds i centrala Stockholm. Då 15-årige Anton Abele startade Facebook-gruppen »Bevara oss från gatuvåldet«, en grupp som snabbt fick 100 000 medlemmar. Anton Abele ordnade manifestationer i kampen mot gatuvåldet och har tagit emot flera priser och utmärkelser för sitt engagemang. Till valet 2010 ledde han en personvalskampanj.