»Lindberg hade ingen empati«

Text:

Bild: MARC FEMENIA/SCANPIX

Hur kan man förebygga att personer på så höga positioner i samhället begår brott?

– Det är förstås ingen enkel sak. De försök som har gjorts att förklara Göran Lindbergs beteende handlar om att han är en dubbelnatur. Även om inte psykologi är mitt expertområde så tycker jag att vi kan dra en viktig lärdom av detta, nämligen att den här sortens brottslighet kan förekomma även där man minst anar det.

Hur då?

– Vi har alla en bild av hur en våldtäktsman är, ser ut och uppför sig. Det finns ett motstånd hos alla – även hos dem som är satta att utreda brott – att vanliga, skötsamma personer skulle kunna begå sexuella övergrepp.

Hur kunde det gå så långt innan någon reagerade?

– Det är ju väldigt förvånande att han har kunnat dölja detta. Han lär ha haft kontakt med ganska många män och kvinnor på olika håll i landet och om någon av dem förstod vem han var är det märkligt att de inte anmälde det – fast det handlar förstås om att dölja egen brottslighet. Men han tycks ha varit en psykopat med god förmåga att manipulera folk. Med tanke på hans arbete är det ännu värre.

Hur menar du?

– Jo, det är förstås viktigt att en person som utreder brott har förmågan att känna empati och sätta sig in i hur andra känner – det hade inte Göran Lindberg. Inom rättsväsendet ska inte fel personer kunna hamna på så tunga poster.

Tänker du på någon sorts screening, eller hur skulle det gå till?

– Ja, man borde i alla fall försöka få en djupare psykologisk förståelse för folk i de här positionerna. Jag vet inte hur psykologisk profilering fungerar men vid chefsrekrytering kan man ibland bortse från saker som hade kunnat upptäckas. Man kan ha i åtanke att personer i chefspositioner oftare än folk i allmänhet faktiskt är psykopater.

Göran Lindberg har gett uttryck för en mer liberal inställning till sexköp, att det inte borde vara förbjudet. Hur går det ihop med rättsskipning och brottsbekämpande verksamhet?

– Det är en grundförutsättning att en brottsutredare själv är lojal med sin uppgift. Men det är en hel del män inom rättsväsendet som ifrågasätter förbudet mot sexköp. Jag tycker att man ska respektera demokratiskt fattade beslut. Vi har till exempel en märklig situation där en domare i Högsta domstolen är fälld för sexköp och ändå får behålla sin tjänst.

Vad innebär det för allmänhetens förtroende för rättsväsendet?

– Det är klart att det undergräver förtroendet. Därför är det extra viktigt att ingen ska kunna få intrycket att Göran Lindberg inte skulle behandlas som vem som helst.

Hur ser du på de beslut som fattats av åklagare och domstol när det gäller sekretess och lyckta dörrar?

– Det var viktigt att häva delar av sekretessen – det hade annars kunnat göda den misstro som redan finns. Åklagarens beslut att sekretessbelägga hela utredningen var väl att ta i. Det känns som ett utslag av det obehag som många män känner inför sexualbrott – det är en massa snusk som inte ska ut i offentlighetens ljus.

Vad tror du kommer att hända med polisens jämställdhetsarbete nu?

– Jag hoppas att det pågår ett intensivt jämställdhetsarbete. Polishögskolan har fått en kvinnlig rektor som nog ser över var arbetet kan förstärkas och det antas allt fler kvinnor till polisutbildningen. All forskning visar att en jämn könsfördelning leder till bättre verksamhet på alla områden.

Kommer den här processen att förändra synen på sexualbrott?

– Kanske kan det bidra till att allmänheten ser vilken form av utnyttjande sexualbrott handlar om – det är inte kul, det finns ingen glans över detta.

Detta har hänt

I veckan inleddes rättegången mot förre länspolismästaren Göran Lindberg som står åtalad på 23 punkter, bland annat för en grov våldtäkt, tre våldtäkter och tio fall av koppleri. Göran Lindberg var tidigare länspolismästare i Uppsala och rektor vid Polishögskolan i Solna.

Läs även Anders Sundelins porträtt av Göran Lindberg.