Marianne Rundström: »Hoppas de kan daska till varandra«
Ikväll visar SVT två timmar slutdebatt mellan partiledarna på bästa sändningstid. »Gomorron Sverige«-ankaret Marianne Rundström leder debatten tillsammans med Mats Knutsson.
Hur förbereder ni er inför slutdebatten på fredag?
– I och med att vi har samma programledare i slutdebatten och i partiledarutfrågningarna så har vi en koppling däremellan. Därför har vi kunnat vaska fram kärnan i valrörelsen och sammanställt de viktigaste frågorna.
Vad har ni kommit fram till att kärnan i valrörelsen är då?
– Ja, att jobben utgör en viktig fråga är väl ingen hemlighet. Partiledarna får också föreslå frågor men de får inte reda på vilka ämnen som ska tas upp förrän en kvart före sändning – det ger mer spänst i debatten. Sedan blir det ju inga chock-grejjer, man vet väl ungefär vad som kommer upp – valrörelsen har ändå pågått ett tag. Samtidigt är det drömmen att det händer något på fredag som ger nerv och aktualitet åt debatten.
Hur då?
– Ja, det var inte någon rolig historia om folkpartiets dataintrång förra veckan, men att vi hade Lars Leijonborg i utfrågningen dagen därpå gjorde ändå att den blev lite hetare än de andra för det fanns något nytt att ta på.
Vad får partiledarna för förhållningsregler?
– Tidigare var det väldigt strikt med exakta tider, men så gör vi inte längre. Först lovar vi att alla partiledare under de första tio minuterna ska få komma in en gång. Sedan sitter vi och räknar och håller reda på att de får ungefär lika många inlägg och lika mycket tid var. De får förfoga över sin sjundedel på bästa sätt.
Brukar de lyda?
– Ja, faktiskt. Förra gången var de jättenöjda. De vet att de har lika mycket tid på sig och det är ingen risk att någon kommer i skymundan eller att någon får breda ut sig för mycket.
Vid duellen i söndags reagerade en del tittare på att statsministern avbröt och att det var svårt att hejda honom – vad har ni för sanktioner egentligen?
– Alltså, vi vädjar till partiledarna att de ska hålla sig till spelreglerna. Sedan kan vi förstås avbryta själva men då finns det risk att det blir upphackat. Det bästa är att de får prata färdigt och att det finns ett förtroende mellan dem och oss – de måste kunna lita på att vi inte avbryter dem i onödan och vi måste kunna lita på att de inte utnyttjar det.
Vad innehåller en riktigt lyckad debatt?
– Jättemycket energi, temperament och tydliga åsiktsskillnader. Jag hoppas att väljarna får klart för sig hur de olika alternativen ser ut. Det är mycket konsumentupplysning i det här och i år tror jag att det är svårare än någonsin att skilja partierna åt. Men det vore väldigt kul om det hettar till om de har någonting nytt kvar i bakfickan som de kan överraska med till den här sista drabbningen.
Tror du det?
– Nja, jag vet inte. Men den här valrörelsen har varit så konstig för de har trumfat över varandra hela tiden – så det är väl inte helt omöjligt att de har sparat något som de kan daska de andra i huvudet med.
Vilket är mardrömsscenariot?
– Det är alltid att det ska gå fel med tekniken. Annars hänger debatter väldigt mycket på deltagarna – att de är på ett jädra bra humör och lite stridslystna. Och den här jämna ställningen och ovissa utgången är det perfekta utgångsläget för en slutdebatt.
Om debatten blir seg och tråkig – vad har ni för knep?
– Det blir den inte! Men om vi hade det så är det klart att jag inte berättar det för dig nu ...