Mikael Renberg, NHL-veteran
Bild: Scanpix
NHL åker på Europaturné för att visa upp sig – det liknar showbusiness. Är det det?
– Det är klart att det är, all idrott är show, som musik, film, teater – men det är det kanske allra mest i USA. Där har man all star-matcher där spelarna fjantar på isen och resultatet blir 12–10. I Sverige är det i stället själva tävlingen som är underhållningen.
Menar du att ishockey är mer seriöst här?
– Nja , jo, på något sätt är det nog skillnad. I USA kan halva nöjet för publiken vara att se underhållningen i pausen. Där försöker de – och lyckas – dra publik som inte är så jätteintresserad av hockey men som blir imponerade av att spelarna kommer uthoppande ur munnen på eldsprutande drakar, sådana grejer. Här i Sverige är vi mer inställda på att se en kamp mellan två lag.
Är det stor skillnad mellan den hockey som kommer att spelas i Globen i helgen, och de elitseriematcher som i vanliga fall spelas där?
– Ja, det blir bättre hockey, NHL är klart en högre division än elitserien. Publiken kommer att få se verkliga världsstjärnor som Daniel Alfredsson och Sidney Crosby.
Så vilken nivå håller elitserien jämfört med NHL?
– Det är världens andra eller tredje liga. NHL är ju först och sedan vet jag inte hur den ryska är. Men elitserien är absolut bättre än de finländska och schweiziska ligorna.
Finns det någon möjlighet att hålla kvar de bästa spelarna i Sverige, så att de inte försvinner till NHL?
– Det tycker jag inte att man ska hålla på med. Vi ska skola spelare och vara glada över att några kan spela i NHL och att de förhoppningsvis kommer tillbaka och fortsätter här i några år efter det. Elitserien kan aldrig konkurrera med NHL.
Elitserien har blivit mer kommersiell – är det bra eller dåligt?
– Tja, framför allt är det oundvikligt. Idrott i dag handlar om pengar. Att spela fotboll eller hålla på med friidrott på elitnivå handlar om att kunna göra det på heltid, man måste kunna tjäna pengar för att bli bra i sin sport. Man måste sluta tänka att spelare kan nöja sig med en korv och en Fanta efter matchen.
Förr hånades svenska hockeyspelare av amerikaner och kanadensare, de tyckte att de var fega. Händer det nu också?
– Knappast. I dag spelar många transatlantiska spelare mer europeiskt och tvärtom, den europeiska hockeyn har blivit mer fysisk. Det är klart att det är lite psykkrig, men jag tycker att det sägs mycket mindre på isen nu än tidigare.
I augusti (nummer 34/08) publicerade Fokus en artikel om att svensk idrott skulle bli mer framgångsrik om rekryteringsbasen breddades, om till exempel fler invandrartjejer började idrotta. Tycker du att det låter som en bra idé?
– Absolut, man måste göra idrotten mer lättillgänglig för alla ungdomar. Nu är det ju så att allting ska vara så organiserat och vi vuxna ska styra upp allting så mycket. Varför inte bara öppna upp gymnastiksalarna i stället?
En gång i tiden var ishockey en folksport, men är det knappast längre. Vad säger du om det?
– Det är inte bra alls. Om jag hade en position i Hockeysverige skulle jag förbjuda de kompositklubbor som varje åttaåring har och som kostar 2 000 spänn – det är ju fan mer än ett par skridskor. Ishockeyn skjuter sig själv i foten när inte alla har råd att låta sina barn vara med.
Det har ryktats att du ska göra comeback?
– Jag får se. Jag ska testa att åka lite skridskor i oktober. Men som det känns i dag så blir det inget.
Detta har hänt
I samband med att Elitserien drog i gång sa NHL:s vice ordförande att den nordamerikanska superligan kommer att omfatta Europa inom tio år. Det europeiska hockeyintresset – och stora pengar för tv-rättigheter och kringförsäljning – attraherar. Men redan i helgen kommer NHL till Sverige. Ottawa Senators, med den svenska stjärnan Daniel Alfredsson, möter Pittsburgh Penguins i två matcher i Stockholm. Globen är utsåld båda kvällarna.