»S och m vill inte ens debattera«
Bild: malin hedenäs
Vilken nytta kan Sverige göra i Afghanistan?
– Vi gör otroligt stor nytta, men kan göra betydligt mer – främst på den civila sidan. Kvinnors säkerhet är ju en viktig anledning till att vi är i Afghanistan men de har varit uteslutna från förhandlingar. De används bara som slagträ i debatten.
Hur ser du på Sveriges närvaro när ledande nationer som USA förbereder ett tillbakadragande?
– Kabulkonferensen kom fram till att de deltagande länderna ska lämna över ansvaret till den afghanska staten år 2014 – det tycker jag ska vara utgångspunkten. Diskussionen om den militära närvaron i Afghanistan behöver ändra fokus, från obestämt i tid till ett slutdatum. Annars riskerar insatsen att bli ett självändamål.
Hur bör Sveriges försvar se ut?
– Man borde dra ner kraftigt och fokusera på att skicka fredsbevarande soldater till FN-operationer. Jag blir så otroligt förbannad över de miljardbelopp som läggs på vapensystem bara för att någon får en idé om att de behövs. På 80-talet trodde man att vi behövde ha 200 krigsplan i Sverige. Nu ser vi att det inte var så smart, utan att det egentligen bara behövs 60–80 plan. Satsa på att skicka vettiga personer på FN-uppdrag i stället.
Sverige har ännu inte ratificerat avtalet som förbjuder klusterbomber. Vad beror det på?
– Det finns två anledningar: frågan har inte varit prioriterad, samt att man ville behålla sitt svensktillverkade klustervapen och få in ett undantag om det i förbudet. Senaste beskedet jag fick var att en ratificering kan komma till våren – om vi har tur. Jag tror på nästa höst.
I veckan hålls en konferens om klustervapen. Vad kommer den resultera i?
– Länderna ska försöka enas om en handlingsplan som benar ut vägen framåt. Hur man gemensamt ska hjälpas åt att röja drabbade områden och hjälpa offer och deras familjer. Det är ett historiskt möte, det första sedan förbudet kom till.
Är du förvånad över Wikileaks senaste avslöjanden?
– Det är ju inte förvånande att krig är hemskt. I första världskriget var 90 procent av de som dog soldater och 10 procent civila. I dag är siffrorna omvända. Krig är alltid skit, men civila får aldrig attackeras. Jag hoppas även att det var en väckarklocka för svenska folket och politiker om att vi medvetet har sålt vapen som vi vet kommer att användas i krig.
Hur ser du på Wikileaks framtid?
– Jag hoppas att det blir ett erkänt och etablerat verktyg för whistleblowers. Även vi har blivit kontaktade av personer som vill vara anonyma, det var ju så Boforsskandalen uppdagades.
Julian Assange meddelade nyligen att Wikileaks inom kort kommer släppa besvärande uppgifter om Ryssland. Vad tror du kan komma ut av det?
– Det är väldigt välkommet. När det gäller Ryssland har klimatet för demokratikämpar försvårats otroligt mycket. Konflikten i Kaukasus har verkligen tryckt ner befolkningen och där finns en massa information som behöver komma ut. Det är också väldigt intressant hur det står till med kärnvapenfrågan.
Krig kan ju föras på så många olika sätt numera. Är det fortfarande relevant att tala om begreppet »nedrustning«?
– Absolut! Många tänker bara på kärnvapen, men de militära utgifterna har ökat med 50 procent de senaste tio åren. Det har skett en markant ökning. Nedrustning skapar förtroende genom att man visar att man litar på sin omgivning.
Ni har funnits sedan 1883 och vapenexporten bara ökar. Vad gör ni för fel?
– Till vårt försvar så är vi en väldigt liten aktör i det stora sammanhanget. Till exempel är Saabs marknadsföringsbudget större än det samlade statliga stödet till alla Sveriges fredsorganisationer i 100 år. Men det egentliga problemet är att socialdemokraterna och moderaterna alltid håller varandra om ryggen i den här frågan. De vill inte ens debattera – det är väldigt fegt.
Detta har hänt
Den 4 november lägger regeringen propositionen om de svenska trupperna i Afghanistan. Närvaron har diskuterats efter att allt fler svenska soldater har dödats och skadats allvarligt. Socialdemokraterna och moderaterna uppges vara nära en överenskommelse, medan vänsterpartiet vill ta hem trupperna.