»Vi får inte drabbas av panik«
Bild: scanpix
Nu har en svensk avlidit i tarmsjukdomen som orsakas av ehec-bakterien, för ännu en patient är tillståndet allvarligt. Hur stort kan det här bli?
–Den här gången verkar viruset mer aggressivt än tidigare, men jag tror inte att det kommer att bli fler allvarliga fall. De som har smittats har tagit kontakt med sjukvården och man har kunnat spåra smittkällorna. Inkubationstiden är två till fyra dagar och de senaste dagarna har inte antalet fall ökat.
Kan vi skylla det här stora utbrottet på en spansk odlares gurkor?
–När man gör en smittspårning frågar man människor som är sjuka vad de har ätit och jämför det med närstående som inte är sjuka, och så försöker man hitta vad som skiljer dem åt. Så jag tror nog att det stämmer.
I tisdags hade 14 människor dött i Tyskland och 1 200 var sjuka. Här i Sverige har man hittat 39 fall. Varför kom den här vågen just nu?
–Bakterien finns alltid i någon procent av avföringen från nötkreaturen, utan att de blir sjuka. Så det gäller helt enkelt att deras avföring inte sprids till något olämpligt ställe. Vi hade ju ett isbergssalladsutbrott av samma bakterie 2005 i södra Sverige. Då hade man vattnat salladsodlingen med vatten från en å som var förorenad. Antagligen är det samma sak som har hänt den här gången.
I Tyskland uppmanar myndigheterna medborgarna att undvika sallad, tomat och gurka. Varför pekas just dessa grönsaker ut som syndabockar?
–Antagligen har man hittat leverantören till de smittade gurkorna, och så ser man att han har levererat även tomat och sallad. Innan man vet exakt var bakterien finns vidtar man alla försiktighetsåtgärder.
Kan man bli smittad på andra sätt än genom mat?
–Ja, också människor som är sjuka smittar genom sin avföring. Om man till exempel byter blöjor på sitt barn som har diarré och slarvar med handtvätten, kan det bli farligt. Man kanske lagar mat eller slickar på sina fingrar och då smittar man sig själv.
Vad ska man undvika i grönsaksdisken just nu?
–Vi får inte bli rädda och drabbas av panik. Man kan äta allt, men som vanligt ska man tvätta noga. Man kan gärna skrubba lite där det går. Jag rekommenderar att man plockar isär ett salladshuvud blad för blad och sköljer av, inte stoppar in hela under kranen som många gör. Och en purjolök snittar man längs med hela, så att man kan separera lagren och få in vatten överallt. Det ska man alltid göra.
Finns smittan i andra livsmedel?
–Den kan gå från nötkreatur, får och getter till opastöriserad mjölk och ost som tillverkas av sådan. Och den kan finnas på rått kött. Det är två riskkällor som man brukar nämna i de här sammanhangen.
Betyder det att man aldrig borde äta opastöriserad ost?
–Jag tycker att man ska vara försiktig generellt. Man får göra en riskbedömning; om man älskar opastöriserad ost så kanske man tycker att det är värt att bli sjuk.
Hur undviker man att bli sjuk av mat generellt?
–Man måste ta hand om all mat på rätt sätt. Om man låter ett buffébord stå uppdukat en halv sommardag eller om man bär omkring mat i en ryggsäck en varm eftermiddag, så kan matförgiftningsbakterierna växa till sig. Mat som ska vara kall, bör hållas i kylskåpstemperatur tills den stoppas i munnen. Varm mat ska vara varm, inte ljummen. Och så ska man diska av skärbräda och kniv om man byter matgrupp, alltså till exempel går mellan kött och bröd.
När är det dags att slänga?
–Om man har glömt mat framme en varm sommarnatt eller lämnat matkassen i bilen sedan gårdagen. Då ska man tänka över saken ordentligt.
Detta har hänt
I tisdags avled en svensk kvinna i Borås efter att hon smittats av ehec-bakterien vid ett besök i Tyskland. Ehec, en bakterie som stammar från koli och ger kraftig magsjuka och diarré, har fått spridning på kontinenten de senaste veckorna. I Sverige har 39 fall konstaterats, alla tros ha fått smittan i Tyskland. Ehec-smittan kan leda till tillståndet HUS, som slår ut njurarna och är livshotande. Det är framför allt kvinnor som drabbas, ännu oklart varför.