Villy Bergström: »Räntan sänktes för mycket«
Bild: Yvonne Åsell/Scanpix
I tisdags presenterade Ericsson en oväntat dålig kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka på börsen. Villy Bergström var vice riksbankschef mellan 1999 och 2006 och har bevittnat upp- och nedgångar i den svenska konjunkturen förr.
Vad innebär det för svensk ekonomi att ett av våra största företag tappar så här mycket på en dag?
– Vi kommer inte att se något hack i BNP-kurvan eller i sysselsättningssiffrorna på grund av detta. Däremot har vi en pågående kronförstärkning som lär drabba fler företag än Ericsson – och en vinstkonjunktur som kommer att försvagas framöver.
Vad tänkte du när du hörde om Ericssons kvartalsresultat?
– Det är klart att jag blev förvånad, men samtidigt tycker jag att det är lite överdrivna reaktioner på en kvartalssiffra. Däremot fattar jag inte hur de kan ha missat att det var en annan typ av orderingångar under den här perioden – de borde ha kunnat förutspå det här bättre.
Vad tror du att det beror på?
– Svårt att säga men klart är att Kurt Hellström (Ericssons vd 1999–2003) gjorde ett tungt jobb. Han var inte så karismatisk utan gnetade och skar ned och hade stenkoll på allt. Sedan kom Svanberg in, en helt annan typ, och han kunde gå ut i pressen och få kredd för allting. Inte vet jag om man kan beskylla Svanberg för att ha dålig kontroll – sådan insyn har jag inte – men något fel verkar det väl vara i bolagsledningen.
Har Sverige nått toppen av konjunkturen?
– Det här kan mycket väl vara en indikation på att konjunkturen har kulminerat. Andra tecken på besvärligheter är att bristen på arbetskraft är på väg att vidgas till fler områden än bygg- och it-sektorn. Men vi får skilja mellan olika konjunkturer. Vinstkonjunkturen tror jag definitivt har passerat toppen, medan arbetsmarknadskonjunkturen och tillväxten nog kommer att fortsätta uppåt ett tag till.
Hur påverkar detta regeringens möjligheter att påverka svensk ekonomi framöver?
– Regeringen har rivstartat en mängd åtgärder för att få fart på både utbudet av och efterfrågan på arbetskraft. Men utbudseffekterna låter vänta på sig och med svag produktivitetsutveckling och löneglidningar så riskerar det att leda till inflation och en överhettad arbetsmarknad, vilket jag är rädd att vi är på väg in i. Men nu har de lagt sin budget och får förlita sig på Riksbankens räntepolitik.
Hur tror du att Riksbanken kommer att agera i det här läget?
– Jag skulle tro att det blir åtminstone två höjningar till – en före årsskiftet och en i vår. Räntan måste upp och normaliseras – vi gick för långt ned när räntan låg nere på 1,5 procent.
Vad tycker du om regeringens ekonomiska politik?
– Den var olyckligt slarvig i början när de vidtog häftiga åtgärder utan att riktigt tänka igenom dem. En del av åtgärderna, exempelvis att strama upp bidragssystemen, var förvisso nödvändiga, för det var lite slappt tidigare – och det säger jag fast jag är socialdemokrat själv.
Vilken är din bild av den svenska ekonomin just nu?
– Sverige har en stark underliggande inhemsk konjunktur, där folk har stora disponibla inkomster. Detta i kombination med en kraftigt ökande sysselsättning gör att privatkonsumtionen troligen blir en bärande faktor för att hålla uppe konjunkturen. För regeringen gäller det bara att försöka bromsa lite grand, men jag tycker att det ser ljust ut inför nästa år också.
Hur länge kan konjunkturen hålla i sig?
– Före 2010 kommer naturligtvis en konjunkturnedgång. Och då får vi se om regeringen har sådan otur att effekterna för att höja arbetskraftsutbudet börjar bita ordentligt så att folk kommer ut på arbetsmarknaden samtidigt som efterfrågan sjunker. Då lär regeringen få en valrörelse med mycket stora svårigheter.
Sedan du slutade på Riksbanken har du ägnat dig åt författande och skogsbruk. Vad har du för råd till en nybliven skogsbonde och före detta statsminister?
– I dag är risken att förköpa sig stor för priset på skog har blivit så högt. Jag kan inte uttala mig om Göran Persson redan har överinvesterat, men inte har han köpt sitt ställe billigt, inte.
Detta har hänt
Ericssons kvartalsrapport som offentliggjordes i tisdags gjorde att kursen sjönk med 24 procent på en dag – och fortsatte att sjunka på onsdagen. Anledningen till raset var framför allt att det dåliga resultatet kom så överraskande för såväl företagsledning som finansmarknaden. Villy Bergström pensionerades från posten som vice riksbankschef förra året. Han är uttalad socialdemokrat och har tidigare varit chefredaktör för tidningen Dala-Demokraten.