»Vittnena är de mest utsatta«
Bild: Björn larsson rosvall/SCANPIX
Vilken är din kommentar till hoten?
– Det är inte bra att det händer igen och inte heller bra att det får effekt den här gången. Det är problematiskt att en domare kliver av. Det inspirerar många som hade tänkt i de banorna tidigare vilket är olyckligt. Men jag har full respekt för hennes resonemang. Nu blir det en mediedebatt och det är viktigt. Men vi får inte glömma fokus på målsäganden och vittnen. Det är de som är mest illa utsatta. Så fort det är en domare eller åklagare blir det uppmärksammat i media.
Har hoten generellt ökat?
– Jag kan inte svara på det. Men medvetenheten har ökat. Vi pratar mer om det i dag än för bara några år sedan. När jag började som åklagare pratade man inte om hoten. Det ingick i befattningsbeskrivningen. Många gånger ansågs det vara ens eget fel att man blev hotad. Detta lever kvar inom domstolsväsendet.
Hur kan man driva den här frågan på ett konstruktivt sätt?
– Det är viktigt med en debatt om det här och att vi är medvetna om att fenomenet existerar. Frågan är om vi kan göra något mer för att försäkra systemet? Polis, tull, åklagare och domstolar måste fundera på hur man ska sköta det internt. Våra lagstiftare måste börja fundera på sekrettesregler och sekretessmarkeringar. Med en sekretessmarkering blir livet ett rent helvete. Det ska inte behöva gå så långt.
Varför tror du att det ändå gör det?
– Därför att man i samma ögonblick känner att man medger att det finns den här typen av påtryckningsförsök. Då riskerar domstolarnas oberoende att bli ifrågasatt.
Finns det något sätt man kan tackla det här på?
– Genom en öppen diskussion. Man måste prata om det. Man ska ha organisationer som ska ta hand om personalen. Man förnekar ofta de upplevda hoten. Det kvittar hur hotad man är. Uppfattar man sig som hotad, det är då man påverkas. Det är individens uppfattning av situationen som är avgörande. Det är där dialogen måste finnas. Det måste vara tillåtet att få säga att det inte är bra och inte bli avfärdad. Två sekunder innan det small hos mig, fanns det ingen hotbild mot mig heller.
Tycker du politikerna gör tillräckligt mot den organiserade brottsligheten?
– Jag har inte full koll på vad som händer i departementen. Jag kan uppleva det som att man springer på utspelade bollar. Typ detta som har hänt i Skåne i stället för att ha en övergripande löpande diskussion om hur vi ska kunna hantera det här. Man kan inte bara lösa det med pengar. Vi måste veta vad vi ska ha det till. Där måste vi först konstatera om vi gör någonting som är bra i dag, om vi kan utveckla det så det blir ännu bättre. Problemlösningen måste gå hand i hand med medlen.
Hur förändrades ditt liv efter att de sprängde din dörr?
– Det blev en total jordbävning. Jag uppfattade vem jag är, vad jag kan och inte kan. Jag hade nog velat se en annan metod för att komma till de resultaten. Mycket gammal slagg som jag bar på kunde jag göra mig av med. Jag påverkas varje dag. Genom de här samtalen till exempel. Det påverkar genom att jag bor på en annan ort, har ett annat jobb.
Vad ledde ditt fall till?
– Jag har ett liv i dag som är bättre. Jag hade länge funderat på att byta jobb men kom aldrig till skott och helt plötsligt hände det här. Jag är väldigt privilegierad för jag har kvar mitt gamla liv. Många personer i min position får lämna hela sitt liv bakom sig.
Känner du dig fortfarande hotad?
– Det är frågor jag inte vill gå in på överhuvudtaget.
Varför inte?
– Jag vill inte tänka på det. Jag vill leva ett normalt liv och de begränsningar som finns där måste jag acceptera. Det finns viktigare saker att fokusera på, det är våra målsäganden och vittnen. Vi kan byta ut en åklagare och en domare men inte en målsägare. De har inte hela skyddsorganisationen runt sig. En domare har det.
Detta har hänt
I förra veckan startade rättegången i kopplerimålet där tio personer åtalades för människorhandel, våldtäkt mot barn och grovt koppleri av en 14-årig förståndshandikappad flicka. Rådman Monica Nebelius lämnade i onsdags målet på grund av hot och trakasserier. Hon lämnade målet med råd från polisens personsäkerhetsgrupp. Även åklagaren utsattes för hot och har livvakter i dag. Den domare som ersatte Nebelius får poliseskort till tingsrätten.