Wanja Lundby Wedin, LO-ordförande
På tisdag är det första maj, dagen då arbetarrörelsen demonstrerar för bättre villkor. Trots en lyckad avtalsrörelse med höjda kvinnolöner och en ohotad arbetsrätt tycker LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin att det finns mycket att demonstrera mot.
Vad ska du göra på första maj?
– Jag ska tala i Sundbyberg och i Stockholm och gå i tåget. Sen ska jag ha middag med familjen, det är något av en högtidsdag för oss.
Nu stöder till och med moderaterna den svenska modellen, finns det något kvar att demonstrera mot?
– Det finns massor. Vi är naturligtvis glada för att den borgerliga regeringen också tycker att vi ska ha starka parter på arbetsmarknaden som förenas genom kollektivavtal, men samtidigt är hela deras politik ett direkt hot mot den svenska modellen och kommer att trycka ner lönerna rejält genom att försämra ersättningen för arbetslösa.
Det pratas på olika håll om moderater som tänker demonstrera på första maj. Vad säger du om det?
– De är välkomna så länge de står för samma värderingar som vi gör. Det handlar inte om vad man röstar på utan om man ställer upp på våra paroller. Vi kommer också att demonstrera mot antidemokratiska makter och främlingsfientlighet och då är det positivt om många ställer upp i leden.
Så alla är välkomna i tåget?
– Nej, Sverigedemokrater är definitivt inte välkomna eftersom de står för antidemokrati.
– Demonstrationstillstånd kan man få vilken dag som helst, så står man för någon som är så pass mycket tvärtom det vi står för vore det provocerande om de dök upp.
Internationalen, som sjungs flitigt i första-majtåg, skrevs 1902 och innehåller textrader som »vi under skatter digna ner«. Känns den fortfarande aktuell nu när den borgerliga regeringen sänkt skatterna?
– Ja det tycker jag. Det är klart att den skrevs ju i en annan tid och man kanske får tolka om den lite. Då var skatter något som togs från fattiga och gavs till de rika. Nu skulle man kunna se det som att skattesänkningarna är det som tynger ner dem som har ont om pengar eftersom de inte får tillbaka någonting av staten.
Om du fick önska någon som skulle tolka om den, vem skulle det vara?
– Stefan Sundström, eller hon Sanna Carlstedt. Henne har jag sjungit med, hon är jätteduktig.
Hur mår arbetarrörelsen nuförtiden?
– Organisationen mår bra och står stark men våra medlemmar har fått det tufft. Inte minst genom försämringarna för arbetslösa och för alla som känner sig otrygga med att det inte finns ett bra skydd om de skulle förlora jobbet.
Hur tycker du att avtalsrörelsen gått så här långt?
– Mycket har varit positivt. Alla våra medlemmar får reallöneökningar och det blir mer till de lågavlönade och till anställda i branscher med många kvinnor, det känns bra. Negativt är att Svenskt Näringsliv har lagt sig i förhandlingarna. Vi i LO har hela tiden en dialog med parterna men att som Svenskt Näringsliv gå in och försöka påverka, det är upprörande, de passerade en gräns där.
Urban Bäckström gjorde nyligen ett utspel där han varnade för att alltför stora löneökningar kommer öka inflationen och leda till arbetslöshet. Går det för bra för Sverige?
– De vill bara skapa en bild av att löneökningarna bidrar till att höja räntorna, men vi håller oss väl inom området som inte kommer att påverka inflationen. Det som kan bidra till att vi får högra räntor och driver på inflationen är däremot att regeringen skickar ut för mycket pengar genom sänkta skatter utan att satsa på arbetsmarknadsutbildning.
Vad står det på ditt plakat på tisdag?
– Jag brukar ju gå längst fram i ledet och då passar det sig inte riktigt med ett eget plakat. Men när det gäller budskap så vill jag också trycka på att vi inte bara demonstrerar mot saker utan också för jämlikhet och solidaritet.
Detta har hänt
Även moderaterna har ställt sig bakom den svenska modellen med kollektivavtal och försvarar mycket av det som fackförbundet kämpat för. I den pågående avtalsrörelsen har LO fått igenom krav om bland annat högre löner i kvinnodominerade yrken där anställda inom Handels fick mer än industrin. Bland LO-medlemmarna är moderaterna näst största parti.