Allt fler utlandsamerikaner poströstar: »Trumps vinst har aktiverat väljarna«
Bild: TT
Alex Lange visar få synliga tecken på att vara inne i slutspurten av en valkampanj när vi möts på ett fik i centrala S tockholm. Inga knappnålar med Joe Biden på jackan, inga flygblad om att rösta i handen, inte ens en liten amerikansk flagga på skjortan. Och det bara några dagar innan det avgörs vem som blir USA:s nästa president.
– Jag gillar att hålla det privata arbetslivet och volontärarbetet åtskilt, säger han.
När vi ses kommer han direkt från den människorättsorganisation där han arbetar. Han är ordförande för Democratsabroad Sweden, den amerikanska demokratiska föreningen i Sverige, med runt 4 000 medlemmar. Det senaste året har Lange och hans team bedrivit en febril kampanj för att få amerikanska medborgare bosatta i Sverige att rösta.
– Vi har ett dussintal volontärer som har ringt upp varje medlem i Sverige. Vi har gjort fler än 20 000 telefonsamtal i år, berättar Alex Lange.
Det finns inga exakta siffror, men USA:s utrikesdepartement uppskattar att ungefär nio miljoner amerikaner lever utomlands. Förra året var 22 802 amerikaner folkbokförda i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån, men siffran kan vara högre än så.
Historiskt sett är valdeltagandet bland utlandsamerikaner väldigt lågt – i förra presidentvalet beställde bara 10 procent av utlandsamerikanerna röstsedlar, och så få som 6,9 procent röstade, visar en uträkning gjord av Federal voting assistance program.
I år däremot räknar Alex Lange med att valdeltagandet kommer att slå rekord.
– Våra siffror visar att valdeltagandet kommer att mer än fördubblas den här gången.
Anledningen stavas Donald Trump. Många demokrater som låg hemma i soffan den 8 november 2016 och räknade med en Clintonseger fick en kalldusch dagen efter valet. Trumps vinst har aktiverat väljarkåren, förklarar Alex Lange. De som aldrig röstade har blivit engagerade väljare, och de som tidigare röstade har nu blivit aktiva volontärer.
– När man inte röstar kan någon som Donald Trump vinna. De allra flesta säger till oss att de vill säkerställa att det som hände 2016 inte händer igen.
Trumps vinst har aktiverat väljarkåren
– Alex Lange
Inför i år hade den demokratiska föreningen planerat en mängd fysiska evenemang för att locka fler svenskamerikaner till valurnorna, till exempel skulle man stå vid Odenplan i Stockholm under våren och sommaren och guida röstberättigade genom röstningsprocessen. Men i och med coronapandemin tvingades man tänka om och lägga fokus på sociala medier och telefonsamtal. Mycket av arbetet har gått ut på att marknadsföra webbsidan votefromabroad.org där man kan få hjälp med att beställa valsedlar från den delstat man var bosatt i före flytten utomlands.
Överraskande nog är huvudfokus för Democrats abroad Sweden inte att föra ut vare sig Demokraternas eller Joe Bidens budskap. På gruppens Facebooksida hittar man förvisso en del inlägg om var partiet står i särskilda frågor, men mestadels handlar inläggen om 1) att man ska rösta och 2) hur man ska rösta rent tekniskt.
– För oss handlar det mest om att aktivera de som ändå skulle rösta för Demokraterna, säger Alex Lange.
Kanske kan prioriteringen ha att göra med hur många demokrater och republikaner det finns i Sverige.
På den röda sidan av den amerikanska partiskalan hittar vi Sweden Republicans overseas. Där Democrats abroad Sweden är en officiell del av moderpartiet i USA, med tusentals medlemmar och rätt att nominera kandidater till primärvalet, är den republikanska föreningen en, som man uttrycker det, liten fristående intresseorganisation med ett tiotal medlemmar.
– För varje republikan i Sverige finns det hundra demokrater, säger »Allen«.
Allen är medlem i Sweden Republicans overseas och det är han som föreningen skickar fram för att föra gruppens talan. Han vill inte uppge sitt namn eftersom det har funnits en hotbild mot organisationens medlemmar. Det är inte lätt att vara republikan i Sverige i dag:
– Om du är tyst, ja, men inte om du vill föra fram dina åsikter. Det finns ingen svensk i dag som anser att de delar åsikter med Republikanerna. Men om de grävde lite djupare skulle de rikta skarp kritik mot Demokraterna.
Demokraterna i Sverige lägger sitt krut på att få folk att rösta. Republikanerna har i stället fokus på att föra ut partiets åsikter via sociala medier. På gruppens Facebook-sida riktar man skarp kritik mot Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris. Bland annat ifrågasätter man den mentala hälsan hos Demokraternas presidentkandidat, något även Donald Trump gjort genom att kalla honom »Sleepy Joe« – sömnige Joe.
– Joe Biden är verkligen inte en älskvärd person, säger Allen.
Hur viktigt är det för Republikanerna att få utlandsröster?
– Det sker ansträngningar globalt, men i Sverige är det så få människor, så fokus kommer inte att ligga där.
»Blå våg« – när jag nämner fenomenet skiner Alex Lange upp och tar en paus från att äta sin rödbets-chèvre-paj. Det handlar om att republikanska väljare i större utsträckning tenderar att rösta på valdagen, och att demokratiska väljare tenderar att förtidsrösta. Delstater som ser ut att vara röda när vallokalerna stänger kan bli blå i takt med att poströsterna räknas. Och i år har rekordmånga amerikaner post- och förtidsröstat.
– I Michigan, Wisconsin och Pennsylvania var det 80 000 röster som gjorde att Trump vann 2016. Och det finns definitivt fler röster i utlandet än så. Även om det inte bara är röster från Sverige som avgör så är vi del av en global grupp som gör skillnad, säger Alex Lange.
Donald Trump har vid flera tillfällen kritiserat systemet med poströster, och menar att det kan leda till valfusk – valsedlar kan manipuleras eller stjälas för att gynna Demokraterna. Trumps påstående har sågats av FBI och valexperter, men det är en bild som delas av många republikanska anhängare. Bland andra Allen:
– Så länge det inte är för mycket valfusk kommer Donald Trump att vinna stort, det finns ingen som gillar Joe Biden, säger han.
Demokraternas Alex Lange hoppas förvisso att utlandsrösterna kommer leda till en »blå våg«, bland annat från Sverige, men han vågar inte ta ut segern i förskott.
– Jag är hoppfull, men vi vinner bara om folk faktiskt går och röstar.
Här kan du läsa om amerikaner som bosatt sig i Sverige – och nu ska poströsta:
Elizabeth Dacey i Sollentuna: »Skulle kunna ta Bush på livstid i det här läget«
Därför röstar han på Joe Biden: »Det bästa av två ganska dåliga alternativ«
Lämnade USA för 20 år sedan: »Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd«
Flyttade från USA till Sverige 2003: »Jag känner inte igen mitt land längre«
Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?