Donald Trump testad positiv för corona – Vita huset sätts i karantän
Bild: TT
Kommunal kräver avskaffad karens i avtal
Det största LO-facket Kommunal kräver bland annat retroaktiv lön och avskaffat karensavdrag i den stundande avtalsrörelsen, rapporterar Ekot. Kraven överlämnas till motparten Sveriges kommuner och regioner senare i dag.
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin säger till Ekot att karensavdraget ”aldrig ska komma tillbaka för medlemmar i Kommunal som jobbar i kommuner och regioner”. Han säger även att kommunalarna nu ska få en retroaktiv löneökning efter att vårens löneavtal blivit uppskjutet på grund av pandemin.
– Det är ju faktiskt medlemmarna i Kommunal, de som jobbar i äldreomsorgen, sjukvården och skolan som har tagit Sverige genom den här coronakrisen, säger Baudin till Ekot.
Fortsatta förhandlingar – om LAS-utredning skrotas
Fackförbunden Kommunal och Seko kan tänka sig att fortsätta att förhandla om las om regeringen skrotar utredningen. Men det utesluter arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Jag kommer inte lägga den här utredningen i en papperskorg. Är det så att parterna förhandlar och kommer med ett förhandlingsresultat då är det som vi arbetar vidare med, säger hon.
Natten mot torsdagen kraschade förhandlingarna om ett avtal om anställningsskyddet. Om inte parterna kommer överens kommer regeringen att göra las-utredningen till lag, enligt Januariavtalet.
Bidragsfusk i 21 miljonersprojekt för integration
Arbetsförmedlingen betalade ut drygt 21 miljoner kronor till ett antal föreningar i Tensta med syfte att öka tryggheten och förbättra integrationen. Nu har satsningen stoppats och omfattande bidragsfusk misstänks, rapporterar DN.
Vid ett oannonserat på den angivna adressen var ingen av de 15 personer som skulle ha arbetat där på plats.
Skatteverket, Kronofogden, Försäkringskassan och polisen hjälper nu Arbetsförmedlingen att reda ut hur bidragen har använts.
Åttonde kandidaten till rörposten i MP
Den tidigare miljöministern Karolina Skog kandiderar till att efterträda Isabella Lövin som åttonde kandidat till att bli språkrör för Miljöpartiet. Det säger hon till TV4:s Nyhetsmorgon.
”Jag vill göra Miljöpartiet kaxiga igen”, skriver hon själv på Twitter.
Enligt Skog har partiet möjlighet att åter få ett stöd bland väljarna på 12 procent.
– Jag har en bred politisk erfarenhet från olika delar av partiet och tror att jag kan vara den som gör att Miljöpartiet hittar tillbaka till vårt självförtroende och den kaxighet som vi har när vi är riktigt bra, säger hon till TV4.
UTRIKES
Vita huset sätts i karantän
USA:s president Donald Trump har testat positivt för coronaviruset, skriver själv han på Twitter. Även hustrun Melania har testat positivt.
”Vi kommer omedelbart att sätta oss i karantän och påbörja tillfriskningen. Vi kommer att komma igenom det här tillsammans!” skriver han.
Beskedet kommer några timmer efter nyheten om att presidentens nära medarbetare Hope Hicks testat positivt. Hicks reste med presidentparet på Air Force One både på tisdagen och onsdagen.
Vita husets läkare skriver i ett uttalande att presidentparet mår bra och att de kommer att sättas i karantän i Vita huset.
”Jag förväntar mig att presidenten fortsätter att fullgöra sina plikter utan några avbrott”, skriver han.
Turkiet på väg mot nytt folkmord hävdar Armenien
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian säger sig ha bevis för att de azeriska styrkorna i Nagorno-Karabach får militärt stöd av Turkiet.
– Turkiet är åter ute på en väg mot folkmord, säger han till franska Le Figaro, skriver TT.
Tidigare har landet anklagat Turkiet för att skicka tusentals syriska rebeller till regionen för att strida för den azeriska armén. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har gått ut med uppgifter om att minst 300 man skickats av Ankara från norra Syrien.
EU–enas om Belarus-sanktioner
EU:s medlemsländer lyckades under natten enas om sanktioner mot Belarus och hur Turkiets agerande ska fördömas, rapporterar bland annat The Guardian.
Cypern har blockerat Belarussanktionerna eftersom man velat ha resten av EU:s stöd gentemot Turkiet vid spänningarna i östra Medelhavet, där turkarna letar efter olja och gas på vatten som Cypern ser som sitt.
– Vi vill ha en konstruktiv och positiv relation med Turkiet. Men det kommer bara att fungera om provokationerna och påtryckningarna upphör, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en pressträff i natt.
DEABATT
”Privata aktörer särbehandlas i etableringsfriheten”
Etableringsfriheten för privata verksamheter inom vård och skola var tänkt att hindra politiker från att säga nej till privata alternativ. Nu har den i stället blivit ett redskap för politiker som vill särbehandla och gynna vissa privata aktörer, skriver Johan Enfeldt i en ledare på Dagens Arena.
”I Stockholm har nätläkaren Kry nyligen etablerat sig med sina första vårdcentraler. Minns att etableringsfriheten skulle ge oss vård där den behövdes, där det allmänna misslyckats med tillgänglighet eller kvalitet. Kry etablerar sina vårdcentraler i ett av Sveriges friskaste och mest vårdcentralstäta områden. Den ena finns i köpcentret Gallerian i centrala stan och den andra på Östermalm i Stockholm. Men politiken är nöjd. ”Det är en officiell hemlighet att vi verkligen velat få in Kry i vårt ordinarie vårdutbud”, sade Moderaternas regionråd Irene Svenonius på invigningen. Och det är sant. För den som följt politiken i Region Stockholm kommer nätläkarens favoriserade ställning inte som någon överraskning”, skriver Dagens Arena.
”Varför kommer Jonas Gardell undan?”
Varför kommer Jonas Gardell undan med att kräva ett stoppdatum för när coronarestriktionerna ska lyftas när Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden, blev utskälld och förpassad ut ut debatten när hon föreslog samma sak i våras? Det frågar sig journalisten Jan Scherman i en debattartikel på sajten News55.
Enligt Scherman är inte alla lika inför medierna, och konsekvensen blir inte bara att samma förslag bemöts helt olika.
”Följden är också att de som har svårt att bli synliga i pandemin försvinner allt längre bort i periferin”, skriver han.
”Tunna inte ut yttrandefriheten”
Tryck- och yttrandefrihetskommittén vill i sitt förslag göra undantag från det som i dag skyddas av grundlagen, något som är bekymmersamt, skriver fyra jurister på DN Debatt.
De varnar för att utredningens ambition att skapa ett ”ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten” riskerar att tunna ut lagskyddet på ett sätt som öppnar för inskränkningar.
”Vi hoppas att remissinstanserna och därefter lagstiftaren står upp för yttrandefriheten och inte faller för utredningens överväganden”, skriver de.