Förskola i Kalmar stänger efter virusutbrott – minst tre smittade
Bild: TT
Corona-pengar räcker inte
Staten avsatte fem miljarder kronor till regioner och kommuner för att täcka de merkostnader i vården som kopplas till coronapandemin. Pengar som riskerar att inte räcka till. Endast i Region Stockholm uppskattas utgifterna till över två miljarder kronor, enligt en enkät av SR Ekot. Flera av regionerna har ännu inte sammanställt sina utgifter, men endast sju regioner som redovisat summor till Ekot redovisar sammanlagt tre miljarder i kostnader.
»Om kostnaderna överstiger det som är avsatt på det här anslaget, kommer vi att höja det«, lovar finansminister Magdalena Andersson (S).
Slopade kursbetyg föreslås
Kursbetygen på gymnasiet och komvux bör ersättas med ämnesbetyg. Det föreslår regeringens utredare Jörgen Tholin i ett betänkande, som nu överlämnats till utbildningsminister Anna Ekström (S).
Nuvarande betygssystem uppfattas av många som bestraffande, och med »mer fokus på betygssättning än undervisning och lärande«, uppger Anna Ekström vid en pressträff.
Ett förslag är att utöka betygsskalan med ännu ett betyg för underkänt, för dem som blivit nästan godkända; ett förslag som dock väcker kritik från M och L.
Förskola stänger efter coronautbrott
Minst tre personer ur personalen på en förskola i Kalmar har bekräftats smittade med det nya coronaviruset, och ytterligare fyra visar symtom, rapporterar Barometern . Förskolan kommer att hålla stängt resten av veckan.
En ny studie visar nu också att det nya coronaviruset kan smitta hela fem dagar före insjuknandet, erfar SvD.
Regeringen öste pengar över it-jättar
Regeringen har lagt stora statliga pengar på att försöka locka amerikanske it-företag till Sverige.
»Vi är redo för business och står till er tjänst«, ska ministrarna Mikael Damberg (S), Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S) för tre år sedan ha skrivit i ett brev till cheferna för Google, Facebook och Amazon, enligt Aftonbladet.
Beräkningarna av antalet jobb detta skulle generera har dock kommit på skam.
Polisen får använda ansiktsigenkänning
Polisen har fått grönt ljus från Datainspektionen att börja använda AI och biometrisk ansiktsigenkänning vid granskning av exempelvis övervakningsbilder, rapporterar SVT. Tekniken införs i första hand i storstäderna till hösten.
»Det är en oerhörd effektivisering«, säger Niclas Appleby, forensiker vid NFC och projektledare för automatisk bildanalys inom projektet »Utsatta områden«.
Utrikes
Lukasjenko ställer villkor för nyval
Trycket växer på Belarus president Alekandr Lukasjenko.
»Det blir nyval över min döda kropp«, sade han inför buande fabriksarbetare i Minsk på måndagen. Några timmar senare meddelade Lukasjenko att han går med på nyval, både för parlamentet och presidentposten, men på villkor att Belarus först godkänner en ny grundlag. Vad den skulle innebära är oklart, erfar DN.
Obama till angrepp mot Trump
Första dagen på Demokraternas partikonvent, som hölls digitalt, gick USA:s tidigare första dam Michelle Obama till hårt angrepp mot sittande president Trumps hantering, av såväl coronakrisen som black lives matter- demonstrationerna.
»Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det«, sade hon, erfar New York Times.
Joe Bidens ledning över Donald Trump bland registrerade väljare har dock krympt sedan juni i år, enligt en undersökning från opinionsinstitutet SSRS, som gjorts på uppdrag av CNN: 50 procent uppger sig vilja rösta på Biden och hans vicepresident Kamala Harris, medan 46 procent stöttar Trump och hans vicepresident Mike Pence.
Fler sjukhusvårdas i Frankrike
Antalet covid-19-sjuka i behov av sjukhusvård växer i Frankrike, och har bara det senaste dygnet ökat från 65 till 4925, rapporterar Le Monde. I Paris har en sexfaldig ökning av antalet smittade rapporterats de senaste två veckorna.
Smittan har tagit fart även i Tyskland, som rapporterar över tusen nya bekräftade covid-19-fall; detta trots att fyra förbundsländer ännu inte rapporterat in sina siffror från helgen, erfar tyska Focus.
Kanadas finansminister avgår
Efter korruptionsanklagelser i samband med en skandal kring välgörenhetsorganisationen WE Charity, avgår Kanadas finansminister Bill Morneau, uppger TT. Detta antas även vara en följd av att Morneau inte varit överens med premiärminister Justin Trudeau om hur man ska lyfta landets ekonomi efter coronakrisen.
Debatter
Statlig styrning, inte riktade satsningar och projekt, kan lösa problemen i utsatta områden. Det skriver Södertäljes ordförande Boel Godner (S), på SvD Debatt. För att bryta segregationen bör EBO-lagen (som tillåter asylsökande att välja så kallat eget boende vid ankomsten), avskaffas, anser hon, folk- och bostadsräkning genomföras och »reglerna för arbetskraftsinvandring ses över«.
Liberalerna vill sänka arbetsgivaravgifterna för unga upp till 21 år och för de första anställda vid små, växande företag. Det skriver L-ledaren Nyamko Sabuni och Mats Persson (L) på DN Debatt. Liberalernas krav i förhandlingarna om årets budgetproposition är bland annat att »politiken fokuserar på att återstarta Sverige genom reformer, skattesänkningar och satsningar på integration, skola, klimat och forskning och för en återstart med fler jobb i växande företag«, uppger de.
På DI Debatt efterlyser Sten Tolgfors, senior adviser och Rud Pedersen, tidigare försvarsminister en egen EU-agenda från Sverige sida. Detta för att Sverige inte bara ska hamna i en »recenserande efterdebatt«.
»Ska Sverige vinna inflytande i EU krävs en betydande idéutveckling och en strategi för att utveckla och förankra en framtidslinje hos andra länder«, skriver de.