Oregon avkriminaliserar heroin efter folkomröstning – stöttas av Zuckerberg

Text:

Bild: TT

Även om mest fokus ligger på presidentvalet och valen till både senaten och representanthuset har befolkningen i natt röstat om en rad andra förändringar i lagar och regler i flera amerikanska stater.

Många stater har röstat om olika liberaliseringar i narkotikafrågan. Vid förra valet 2016 röstade en rad stater igenom antingen legalisering eller avkriminalisering av narkotikabruk och i år har flera stater tagit ännu längre kliv bort från den tidigare narkotikapolitiken.

I Oregon folkomröstade befolkningen om avkriminalisering för innehav av små mängder av tyngre droger som heroin och metaamfetamin. 60 procent röstade för förslaget som bland annat innebär att ringa innehav som högst ska kunna straffas med böter på 100 USD. Den gripne kan dessutom välja att genomgå en behandling mot drogmissbruk i stället för att betala bötesbeloppet.

Lagförslaget ”Measure 110" har bland annat fått finansiellt stöd av Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som har donerat 500 000 USD till kampanjen. En annan som stöttat lagförslaget är artisten John Legend som för tre veckor sedan offentligt gick ut med sitt stöd.

Både Columbia och Washington D.C. har röstat för en mer liberal lagstiftning gällande psykadeliska svampar. I Columbia avkriminaliseras innehav av svamparna medan D.C röstade igenom en proposition som - i alla fall i teoron - ska innebära att poliser och åklagare i lägre utsträckning än tidigare ska åtala både brukare och säljare av psykadeliska svampar. Även Oregon hade en svampomröstning, där legaliseras bland annat behandlingar med hjälp av psykadeliska svampar som enligt lagförslaget ska kunna hjälpa människor bli av med missbruk, ångest eller depressioner.

Men alla omröstningar har inte handlat om narkotika. Även abortfrågan har varit högaktuell i flera stater.

USA-valet: Fem händelser under valnatten som kan bli avgörande

I Colorado röstade befolkningen om Proposition 115 som skulle förbjuda alla aborter efter den 22:a graviditetsveckan om inte mammans liv är i fara. Förslaget var kontroversiellt eftersom det inte skulle ge några undantag för våldtäkter eller incestfall. Lagförslaget föll efter att drygt 59 procent röstat nej till förslaget.

I Louisiana fick befolkningen rösta om ett tillägg i lagstiftningen som tydliggör att inget i statens lagar skyddar rätten för abort i staten. Kritiker ser på förslaget som ett sätt för staten att snabbt kunna förbjuda aborter i staten efter att högsta domstolen tagit ett nytt beslut i abortfrågan som sedan tidigare är mycket infekterad i  staten som har över 4,6 miljoner invånare men bara tre abortkliniker.

Även gig-ekonomin har varit under luppen under valnatten. Stora Silicon Valley-företag har lobbat för ett lagförslag som den amerikanska fackrörelsen varit stora motståndare till.

I Kalifornien röstade man om proposition 22 som skulle innebära att arbetare inom gig-ekonomin – exempelvis förare för Uber – ska kunna behålla sina anställda som oberoende entreprenörer i stället för som anställda i bolagen. Det här lagförslaget har till exempel Demokraternas presidentkandidat Joe Biden motsatt sig, då han menar att lagen kan användas för att utnyttja arbetarna. Förslaget har backats av företag som Uber, Luft, Doordash och Postmates som tillsammans lagt över 200 miljoner dollar på kampanjen för lagförslaget. Lagförslaget fick stöd av 58 procent i röstningen.

Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?