Reinfeldt: USA riskerar att bli en diktatur med Trump

Text: Redaktionen

Bild: TT

Reinfeldt: USA riskerar att bli en diktatur med Trump

Donald Trump är på väg att montera ner den amerikanska demokratin och leda USA mot att bli en diktatur. Det säger förre statsministern Fredrik Reinfeldt i en intervju med SvD.

Reinfeldt varnar för att det inte längre finns krafter inom det republikanska partiet som kan fungera som en motvikt till presidenten.

– Fyra år till blir inte bara ”more of the same”. Trump kommer att fortsätta nedmonteringen av amerikansk demokrati. 

Annie Lööf: Sorgsen och bekymrad över att M öppnar för samarbete med SD

Centerledaren Annie Lööf återgår till politiken efter nio månaders föräldraledighet. I söndagens  Agenda i SVT kommenterade hon de senaste månadernas händelser , bland annat Moderaternas öppning för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag är sorgsen över det beskedet. M var ju väldigt tydliga, och Ulf Kristersson har varit väldigt tydlig med att han varken ville samtala eller samarbeta med SD i politiska frågor. Och nu gör de tvärtom. Jag är ganska bekymrad över att man väljer att sätta statens finanser i händerna på ett främlingsfientligt populistparti som jag tycker att SD är.

– Jag hoppas att de tänker om, att vi kan hitta en gemensam plattform som vi gjort nu det senaste åren, och agerat i riksdagen.

Januariavtalet efter valet 2018 innebar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde bilda regering i utbyte mot att Centerpartiet och Liberalerna fick inflytande över politiken, fick beröm av Centerledaren

– Jag tycker samarbetet har fungerat över förväntan. Givetvis med en hel del knorr emellanåt. Men det är ju givet. För väldigt många punkter är ju smärtsamma för Socialdemokraterna och regeringen, men det visste vi om. Men det är också det pris de fick betala när vi inledde det här samarbetet.

Lööf påpekade att det hade varit lättare att samarbeta med M, eftersom partierna ligger närmare i synen på ekonomi.

– Däremot gav inte väljarna Alliansen möjlighet att kunna bilda regeringen. Då fick vi ta av den politik som Alliansen till stora delar gemensamt gick till val på och försöka förhandla fram den över blockgränsen istället.

Isabella Lövin: hotet om att rädda regeringen var på allvar

Hotet om att lämna regeringen i somras i samband med migrationsuppgörelsen var på allvar, sa Miljöpartiets (MP) avgående språkrör Isabella Lövin i Agenda på söndagskvällen.

I somras var Socialdemokraterna och Moderaterna nära att enas om ett volymmål för asylinvandringen. MP hotade då att lämna regeringen.

– Självklart är vi det – om det är så att vår regering gör någonting som är i linje med något vi inte kan stå bakom, det är emot alla principer för koalitionsregeringen. Jag tror att vi var väldigt tydliga med det, och jag var väldigt tydlig med det -  att vi behöver komma överens om den politik som regeringen ska lägga fram.

På frågan om Lövin och miljöpartiet därmed blockerade en överenskommelse mellan S och M sa Lövin:

– Jag kan konstatera med glädje att migrationskommittén inte kom fram till ett så kallat volymmål, utan att vi fortsatt respekterar asylrätten.

Rekordmånga urnor ovan mark – många har inte kunna ta ett sista farväl

I Storstockholm står rekordmånga urnor ovan mark i väntan på uppskjutna begravningsceremonier under coronapandemin, rapporterar TT.

Enligt Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Sveriges Begravningsbyråers förbund, är huvudanledningen att anhöriga väntar på att folksamlingsreglerna lättas upp, så att de kan ta ett sista farväl.

Under de senaste månaderna har begravningsbyråerna arbetat för att också avskedet ska kunna corona-anpassas. Färre bjuds in, personer i riskgrupper får stanna hemma, allt livesänds, flera utomhusceremonier hålls och några omfattande eller närgångna fikastunder efteråt är det inte tal om. Men sedan någon månad tillbaka väljer man att ha ceremonier igen.

– Nu har vi levt i pandemin en lång tid och alla är medvetna om vet vad som gäller, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Folkhälsomyndigheten: ”Vår bedömning har visat sig vara korrekt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tar åt sig av berömmet från den brittiske professorn David Nabarro, ett av WHO:s sex särskilda covid-19-sändebud, skriver SvD.

Nabarro sa i en intervju med det nyzeeländska radioprogrammet Magic Talk

att fler länder borde sträva efter att minska virusspridningen genom samförstånd mellan myndigheter och allmänhet i stället för att stänga ner samhällen.

– Vår bedömning har visat sig vara korrekt. Strategin ska hålla över tid. Vi är ett av få länder med begränsad smittspridning, till skillnad från flera länder i Europa där smittan kommer tillbaka kraftigt, säger Carlson till tidningen.

Men Fredrik Elgh, professor i virologi och överläkare i Umeå, är inte lika övertygad och framhåller att Sverige har nästan 6 000 döda. Han menar att vi ”förrått våra gamla”.

Tusentals kineser har gripits för coronabrott

Nära 5 800 personer i Kina har frihetsberövats misstänkta för brottslighet med koppling till coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till landets åklagarmyndighet.

Den misstänkta brottsligheten rör alltifrån mord på vårdpersonal till försäljning av defekt medicinsk utrustning. Ett fall rör en man som misstänks ha slagit ihjäl en person som påminde honom om att bära munskydd inne i en matbutik.

Läkare: Beirut är riskzon efter explosionen

Beirut har en stor utmaning med coronapandemin sedan explosionen i stadens hamn. Det menar den svenske läkaren och professorn Johan von Schreeb, rapporterar SVT.

Johan von Schreeb är på plats i Beirut för att samordna hjälpinsatserna för världshälsoorganisationen WHO fältsjukhus har flugits in från flera länder, men dessa har tagit tid att få i ordning. Samtidigt sker tester av covid-19 i ombyggda containrar, där vårdpersonalen är trygg, men patienter blandas med friska människor. Och Johan von Schreeb ser det som oroande.

– De misstänka covidpatienterna utanför akutmottagningen blandas med besökare och andra patienter. Det här är en riskzon, säger Johan von Schreeb.

 

DEBATT

”Det är dags att pensionsgruppen, med Ardalan Shekarabi (S) i spetsen, gör om – och gör rätt”,  skriver Kommunals Tobias Baudin och Josepha Lindblom i Dagens Nyheter.

 

”Det är affärslogiken som styr när statistik om skolor och betyg nu ska sekretessbeläggas. Samtidigt visar detta hemlighetsmakeri tydligt att friskolan blivit norm och att andra värden felaktigt får stå tillbaka, skriver en rad forskare med Malin Ideland professor i utbildningsvetenskap, Malmö universitet i Svenska Dagbladet.

 

”Jo, det går att göra skolan mer jämlik”, skriver Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje (S) i Aftonbladet.