Så ska moderatorn få tyst på Trump i debatten – kan stänga av mikrofonen
Bild: TT
Enighet om skärpta straff för vapenbrott
Samtliga riksdagspartier ställer sig bakom regeringens förslag om skärpta straff för vapenbrott, som ska behandlas på torsdag. Det framgår av justitieutskottets utkast till betänkande, som Ekot tagit del av.
Lagförslaget är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet och innebär bland annat att fler vapenbrott ska betraktas som grova. Enligt förslaget ska maxstraffet för de synnerligen grova vapenbrotten höjas från sex års fängelse till sju års fängelse.
En majoritet i riksdagen, alla partier utom S och MP, vill också att regeringen ska initiera en översyn av hela vapenlagstiftningen.
Kraftig ökning av covid i Skåne
Antalet fall av covid-19 ökar kraftigt i hela Skåne, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. Skåne klarade sig relativt skonsamt under pandemitoppen under våren.
– Det är en mycket oroväckande utveckling och vi arbetar nu intensivt med att analysera statistik och data kring detta, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Antalet positiva fall i snitt per dag har den senaste veckan ökat från 55 till 89.
Ökningen sker i alla åldersgrupper, men gruppen 20–29 år står just nu för 25 procent av andelen positiva fall. Antalet smittade över 70 år har ökat från 30 till 38 fall per vecka.
15 procent borta från turordningsreglerna
Stora företag skulle få undanta 15 procent av alla arbetare respektive tjänstemän som sägs upp från turordningen – på varje ort. Tidningen Arbetet avslöjar detaljerna i det huvudavtal som LO just har sagt nej till.
Huvudavtalet skulle också gett nya möjligheter att ställa om till nytt jobb, bland annat med hjälp av studiestöd på 80 procent av lönen under 110 studiedagars heltidsstudier. Det bäddade också för en betydligt generösare a-kassa på sikt.
I mindre företag skulle arbetsgivaren fått undanta tre arbetare och tre tjänstemän ”vid berörd driftsenhet och avtalsområde”. Eller om de bara har en arbetsplats fyra anställda totalt.
Som alternativ skulle arbetsgivaren få undanta 15 procent av de anställda som får gå, enligt Arbetet som läst arbetsgivarsidans bud som LO sa nej till.
Lärarförbunden sa nej till LAS-avtal
LO sa nej, men privattjänstemannakartellen PTK sa ja till det avtal som var slutbud i fredags. Men inte alla fackförbund på tjänstemannasidan står bakom deras ja.
Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet uttryckte redan i slutet av förra året ut skepsis med vad förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv skulle kunna innebära. När nu förhandlingarna strandat en andra gång, men PTK och Svenskt Näringsliv sagt sig vara beredda att göra upp utan LO, har de två lärarfacken valt att inte sälla sig bakom PTK:s beslut.
– Vi har gjort klart inom PTK att vi inte gillar detta, men det är majoritetsbeslut, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
UTRIKES
Så ska moderatorn få tyst på Trump
Donald Trump och Joe Biden kommer stundvis ha sina mikrofoner avslagna under den sista presidentvalsdebatten som hålls i Nashville på torsdag, meddelar debattkommissionen.
Varje presidentkandidat får prata oavbrutet i två minuter i början av varje nytt debattsegment.
I ett uttalande skriver de att man fört diskussioner med både Trumps och Bidens kampanjer. Trumps kampanj har redan kritiserat beskedet och anklagat kommissionen för att ge Biden fördelar.
Reglerna införs efter den kaotiska förra debatten där Trump enligt en sammanräkning från Washington Post avbröt Biden 71 gånger, medan Biden avbröt Trump 22 gånger.
27 miljoner USA-väljare har röstat
Över 27 miljoner väljare har redan lagt sina röster i presidentvalet i USA, visar en gemensam genomgång av CNN, Edison Research och Catalist.
Flera rekordnoteringar i förtidsröstandet har noterats under hösten. Hittills har 20 procent av det totala antalet väljare i valet 2016 röstat. Då röstade 136 miljoner amerikaner.
CNN lyfter delstaten Georgia som exempel. I förra valet hade 578 147 röster lagts med 16 dagar till valet. Den här gången är siffran 1 450 000 – en ökning med 152 procent.
Irland stänger ned under sex veckor
Irlands regering har enats om att på nytt stänga ner landet under sex veckor för att hejda coronavirussmittan, rapporterar Irish Times. Hela landet kommer att omfattas av nivå 5 på landets femgradiga skala, vilket innebär att de hårdaste restriktioner kommer att gälla över allt.
Nedstängningen kommer i princip att fungera likadant som under vårens nedstängning, med skillnaden att skolorna denna gång hålls öppna och att elitidrott tillåts.
Människor från max två hushåll får träffas utomhus men inga större sammankomster är tillåtna, med undantag för bröllop då 25 personer får samlas.
DEBATT
”Primärvården köps upp av stora internationella bolag”
De senaste 20 åren har svensk sjukvård, särskilt primärvården, gått mot en kommersialisering, skriver sju läkare på SvD Debatt. Vårdkoncerner och riskkapitalbolag gör sig dessutom redo för att fortsätta att köpa upp vårdcentraler runt om i landet.
Debattörerna är kritiska mot att det demokratiska inflytandet i vården kan vara på väg att gå förlorat.
”På sikt kan, genom uppköp och sammanslagningar, en större del av primärvården drivas av ett fåtal internationella bolag”, skriver de.
”Därigenom etableras också samarbete och samägande med privata sjukförsäkringsbolag, apotek och matvarubutikskedjor. På sikt kan, genom uppköp och sammanslagningar, en större del av primärvården drivas av ett fåtal internationella bolag”, skriver läkarna.
”Hetsa inte fram nedläggning av Bromma”
”Den senaste tiden har attackerna mot Bromma flygplats haglat. Intresseorganisationer och politiska partier vill nu hetsa fram en förtida nedläggning av Bromma flygplats som är navet i de regionala förbindelserna i Sverige. Socialdemokraterna är än mer radikala som vill forcera fram en nedläggning på bara tre år. Det är en skadlig politik för Stockholm och Sverige och riskerar landets förmåga till ekonomisk återhämtning efter pandemin”, skriver Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholmsregionen (M) på DI Debatt.
”Debatten om Bromma flygplats kan inte förenklas av önsketänkande ideologier. Arlanda måste ha den kapacitets- och förbindelseutveckling flygplatsen behöver för att kunna hantera en eventuell överflyttning av Brommas flygtrafik, innan beslut kan fattas om att lägga ner Bromma. Det kommer ta betydligt längre tid än tre år”, skriver Svenonius.
MP-avhoppare går till V
”Vi går över till Vänsterpartiet”, skriver de tidigare MP-riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt på Aftonbladets debattsida.
”Faktum är att endast Vänsterpartiet bjudit motstånd mot sådant som tokprivatiseringar, närmande till Nato och handelsavtal som undergräver demokratin och hotar miljön”, skriver duon.
De tror att Vänstern i framtiden har potential att bli ”både bredare och grönare”. Båda två lämnade Miljöpartiet i januari 2019 för det nya partiet Vändpunkt.
”Faktum är att endast Vänsterpartiet bjudit motstånd mot sådant som tokprivatiseringar, närmande till Nato och handelsavtal som undergräver demokratin och hotar miljön”, skriver de två.