512 sidor av W

Text: SCANPIX

Årets mest uppskrivna bok börjar med en bakfull Texasbo som just fyllt 40 och inte kan minnas den senaste dagen han inte drack alkohol och slutar 512 sidor senare hos samma man, nu amerikanska president, som ser sitt lands ekonomi förfalla i den värsta krisen sedan depressionen på 1930-talet. Däremellan är det terroristattacker, krig och orkaner.

Ungefär så mycket är känt av innehållet i George W Bushs kommande självbiografi »Decision Points« (Crown).

Enligt reklamen ska det inte vara frågan om traditionella memoarer utan om bakom kulissen-nedslag vid 14 av Bushs viktigaste ögonblick under hans åtta år som beslutsfattare, där den före detta presidenten redogör för »vad jag gjorde rätt och vad jag gjorde fel och vad jag skulle ha gjort annorlunda om jag hade fått chansen«.

Det enda av nyhet som har läckt ut på förhand kom från nyhetssidan Drudge Report (känd för att ha avslöjat Monica Lewinsky-skandalen). Den 11 september 2001 ska Bush ha fattat beslut om att skjuta ner alla flygplan som kapats av terrorister, och han ska först ha trott att passagerarplanet som kraschade på ett fält i Pennsylvania hade skjutits ned på hans order.

Bush sägs ha jobbat med boken dag och natt under de snart två års tid sedan han flyttade ut ur Vita huset, vilket ska förklara varför han varit så frånvarande från det offentliga livet. Till sin hjälp har han haft sin gamle talskrivare Chris Michel, och som tack för besväret ska USA:s 43:e president ha fått ett bokkontrakt värt 7 miljoner dollar (att jämföra med föregångaren Bill Clinton som fick drygt det dubbla för sina memoarer »My life«).

En annan jämförelse som ligger nära till hands, för läsarna och inte minst recensenterna, är den med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair och hans nyutkomna memoarer »A Journey«.

Som politiker må de vara väsensskilda – i förhållande till den intellektuelle Blair framstår Bush som en tämligen enkel man – men deras gemensamma beslut att invadera Irak har för alltid förbundit dem med varandra.

När Blair släppte »A Journey« fick han å ena sidan hyfsade recensioner, å andra sidan tillräckligt med ägg, skor och andra kastade föremål mot sig att han ställde in marknadsföringsturnén. Inte ens i bokhandlarna fick »A Journey« vara i fred – en Facebookrörelse som subversivt förflyttade boken från memoarsektionen till hyllan för kriminalböcker växte fram med målet att »få bokhandlarna att tänka sig för två gånger innan de kategoriserar vår generations största krigsförbrytare«.

Någonting med Bush säger oss att »Decision Points«, som varit ett stående skämt bland amerikanska komiker i snart ett år, kommer att få ett annat bemötande i USA. Där är de politiska partierna nämligen rörande överens: demokraterna är glada bara över att han är borta och republikanerna är ännu gladare så länge han inte förstör deras mellanårsval (George W Bushs alltför generösa spenderingar av statliga pengar har aldrig riktigt fallit Tea Party-rörelsen i smaken).

Förmodligen är det just därför – att etablissemanget inte ville se honom tillbaka i den politiska debatten – som boken väcker så stora förväntningar.

INTbushbok

En bibel för republikaner?

George Bushs memoarer, betitlad »Decision Points«, släpps nu på tisdag, den 9 november. Utöver den ordinarie upplagan, som kostar 35 dollar, trycks

1 000 specialdesignade och signerade böcker med en prislapp på 350 dollar.