Analyser: Nordkoreas dröm – få Israels kärnvapenstatus

Text:

Bild: NHAC NGUYEN/AFP

I morgon ska Donald Trump och Kim Jong-un träffas på nytt, i Hanoi i Vietnam. Ett utfall är säkert: Nordkorea kommer inte att avrusta, enligt analyserna.

CNN:s säkerhetsanalytiker John Kirby har intervjuat historikern David Reynolds som skrivit en bok om politiska möten. Han menar att möten av dessa slag alltid är ett politiskt skådespel, där en del är blidka sin egna befolkning.

– Vita huset bestämde sig för att bekräfta nyheterna under regeringens nedstängning i mitten av januari, vilket slutade med presidentens förnedrande reträtt före hans tvivelaktiga nationella nöddeklaration. Hela verksamheten nötte allvarligt hans opinionssiffror. Och så, likt alla presidenter, hoppas Trump att spela fredsstiftare utomlands kommer att höja hans bild hemma, säger David Reynolds.

Han tror att de stora frågorna, avmilitarisering, relationen till Sydkorea och Japan, samt att främja mänskliga rättigheter i »Kims brutala polisstat«, inte kommer att få en lösning efter några samtal.

Jeffrey Lewis på Foreign Policy är inne på ett liknande spår.

»Naturligtvis blir Trump utmanövrerad om man antar att Nordkoreas nedrustning är ett primärt mål (…) För att förstå stridens natur är det viktigt att förstå en sak tydligt: Nordkorea erbjuder inte att avväpna. Nordkoreanerna använder en specifik fras ’denuklearising’ av den koreanska halvön – som refererar lika mycket till amerikanska kärnvapen som nordkoreanska«, skriver Lewis.

Han jämför Nordkoreas situation med Israel och menar att landet eftersträvar en liknande status, där alla förstår att de har kärnvapen, men att de inte publikt erkänner det.

The Economist skriver att Trump inför mötet satt en låg ribba för framgång. »I Singapore blev Trump bortspelad utan att veta det. I Hanoi kanske han inte ens bryr sig«, skriver de.

– Det är för tidigt för Nordkorea. Men väldigt sannolikt är att man efter Hanoi har ett »end of war-agreement«, som är lite mindre än ett fredsavtal. Men också att Nordkorea stänger forskningsinstitutioner som Yongbyon samt de stationära avfyrningsramperna, säger Nordkoreaexperten Niklas Swanström vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik till Fokus. 

Analyser

Fokus: Det kan mötet med Nordkorea leda till

The Economist: Förvänta er en dålig liten affär

John Kirby (CNN): En möjlighet för fred eller en egotripp?

Julian Borger (The Guardian): USA:s förhandlingsposition är svag

Jeffrey Lewis (Foreign Policy): Den stora frågan är om Trump kan svara på Nordkoreas krav

Robin Wright (The Newyorker): Kommer Trump ge iväg för mycket?

Läs mer om Nordkorea:

Pyongyangs gränslösa plan

På gränsen till något nytt

Tillväxt hand i hand med kärnvapen