Blåvitt utmanar Likuds ordning
Bild: GILI YAARI/ZUMA/TT
Säkerhet, ekonomi och utbildning är frågor som hamnat i bakgrunden i denna valrörelse. Israelerna väljer nytt parlament, knesset, men i realiteten är valet en folkomröstning om premiärminister Netanyahus fortsatta styre. Efter hans tio år vid makten är landet svårt splittrat.
Netanyahu har dock goda chanser att ta hem spelet på nytt. Trots att han har tre korruptionsåtal hängande över sig och trots att det nybildade partiet Blåvitt – som fått sitt namn av nationsflaggans färger och har tre tidigare överbefälhavare i ledningen – ger honom en hård match:
Stämningen stiger i konferenshallen i sport- och hotellanläggningen Kfar Maccabiah utanför Tel Aviv. Gamla israeliska Eurovisionlåtar som »Halleluja« och andra örhängen strömmar ur högtalarna. Liksom Blåvitts kampanjlåt med refrängen »Det finns inte längre höger eller väns-ter, bara Israel – framför allt«.
Ett tusental personer fyller salen, viftar med blåvita israeliska flaggor och sjunger med i sångerna. När partiledaren och exgeneralen Benny Gantz till slut dyker upp reser sig publiken och jublar. Några lyckas få skaka hand med honom, andra ropar »Här kommer näste premiärminister!«.
Väl uppe på podiet tar Gantz av sig slipsen och säger:
– Här känner jag mig som hemma.
Nytt jubel från åhörarna. Det är i slutskedet av Israels valrörelse som varit ovanligt smutsig och fylld med fula trick, också med lokala mått mätt. Personangrepp, misstänkliggöranden, fake news. Mestadels från Netanyahus och regeringspartiet Likuds sida, riktade mot Gantz som är deras förste allvarlige utmanare på länge.
– Netanyahus och Likuds propaganda är skamlös och hämningslös. De ljuger, smutskastar, hetsar. Jag har tjänat landet i 40 år, allt hat och förakt ska inte hindra mig från att bli Israels näste premiärminister, säger Benny Gantz till publiken.
– Vi måste ha ett styre som enar landet. Vi har rätt till en premiärminister som re-spekterar alla medborgare, inte splittrar, säger han.
De flesta åhörarna är i 50–60-årsåldern och uppåt. De ser ut att tillhöra de etablerade samhällsskikt som tidigare röstade på det socialdemokratiska Arbetarpartiet – partiet som grundade staten och styrde den under dess tre första decennier, men som i dag är en skugga av sitt forna jag. Dessa väljare har sedan vandrat mellan olika mittenpartier.
Nu ser de Blåvitt som sitt stora hopp, som en chans att detronisera högerpartiet Likud som dominerat politiken alltsedan det historiska första maktskiftet 1977. Sedan dess har vänstern bara segrat två gånger och båda gångerna med före detta överbefälhavare i spetsen: Yitzhak Rabin 1992 och Ehud Barak 1999.
Tova och Avraham Beker från grannkommunen Givatayim har kommit för att lyssna på sin nye favorit. Hon är 67 år och sekreterare, han 70 år och pensionerad elektroniktekniker.
– Vi måste byta ledning, det är brådskande. Netanyahu är korrumperad och splittrar landet. Vårt land lutar mer och mer åt fascism, säger han.
– Gantz kan vinna, han är demokrat. Oavsett om vi är höger eller vänster, är vårt land viktigast. Vi måste vara eniga mot yttre fiender, säger hon.
Deras Blåvitt ligger något bättre till än Likud i opinionsmätningarna. Blåvitt får strax över 30 och Likud strax under 30 av de 120 platserna i knesset. Samtidigt har Netanyahu större chans att bilda regering eftersom ett högerblock bestående av Likud och flera nationalistiska och religiösa stödpartier tillsammans får mer än 60 mandat och därmed majoritet.
Israelerna är delade i två relativt jämnstora läger. Vissa avskyr Netanyahu och allt det han står för; de pekar på de korruptionsåtal som hänger över honom och på hans metod att söndra och härska.
Andra – hittills en större del av folket – hyllar premiärministern som en garant för landets säkerhet och som en internationell statsman och är, om de alls tror på anklagelserna mot honom, villiga att överse med dem.
Men Benjamin Netanyahu känner sig hotad. Hans kampanj kännetecknas av allt häftigare personangrepp på Benny Gantz, som bland annat utmålas som en säkerhetsrisk och som psykiskt instabil. Så här sa Netanyahu sedan en Likudminister antytt att Gantz kanske kunde bli försvarsminister i nästa Likudregering:
– Benny Gantz som stöder den farliga atomuppgörelsen med Iran, som är för att rycka upp 90 000 bosättare med rötterna, som hittar på ritualmordanklagelser mot mig och som bryter samman under trycket av en valkampanj – han kommer inte att bli försvarsminister i min regering.
Detta alltså om den överbefälhavare som han själv utnämnt och tidigare hyllat.
[caption id="attachment_543511" align="alignnone" width="750"] Block mot block. Blåvitt med tre före detta ÖB i spetsen ställs mot Likud woch premiärminister Benjamin Netanyahu, här flankerad av politiker från yttersta högerkanten. Foto: Oded Balilty/AP/TT[/caption]
Premiärministern håller få valmöten. Det enorma säkerhetspådraget kring honom gör det svårt att röra sig fritt i folkmassor.
Knessets talman Yuli Edelstein är andra namn efter Netanyahu på Likuds valsedel. Nu sitter han vid bardisken på den populära puben Dizzy Frishdon i centrala Tel Aviv. Ett 50-tal personer, de flesta runt 30, har samlats för att lyssna till honom.
Han får frågor om ekonomi, utbildning och om djurs lidande under transporter. En åhörare tar upp den kontroversiella nationalstatslagen som antogs förra året och som slår fast att Israel är en judisk stat samt nedgraderar de arabiska medborgarnas ställning.
– Det är en av de viktigaste lagarna på tiotals år. Det behövs en sådan grundläggande lag, vi kämpar fortfarande för landets framtid som en judisk stat, säger Yuli Edelstein, som i sin ungdom dömdes till straffläger i Sovjetunionen sedan han begärt att få utvandra till Israel.
Edward Fingale, som arbetar med pensioner i Tel Aviv, gillar det han hör.
– Vår regering agerar klokt och riktigt, Netanyahu visar gott omdöme i säkerhetspolitiken. Jag röstar på ett parti till höger om Likud för jag vill stärka högerblocket och att Netanyahu ska pressas från höger, säger han.
Läs mer:
Israel kämpar om högerväljare i nyvalet
Israelisk polis: Åtala Netanyahu för mutbrott
Fakta | Kampen om knesset
Huvudmotståndare
Likud. Nationalistiskt högerparti som dominerar israelisk politik sedan 1977. Mot en palestinsk stat, för bosättningar. För en privatiserad ekonomi. Partiledare: Benjamin Netanyahu (bilden).
Blåvitt. Nytt mittenparti med tre före detta ÖB i spetsen. Bildades som motvikt till Likud – för att få bort Benjamin Netanyahu som har korruptionsåtal hängande över sig. Partiledare: Benny Gantz.
Stödpartier på högerkanten
Nya högern. Nytt parti som är mot en palestinsk stat, för bosättningar och för en hårdför politik mot palestinierna. Partiledare: Naftali Bennett och Ayelet Shaked.
Judiskt hem–Judisk makt. Allians av två religiösa högerextrema partier. Högsta domstolen förbjöd ledaren för Judisk makt att ställa upp i valet på grund av hans rasistiska uttalanden mot araber. Partiledare: Rafi Peretz och Bezalel Smotritch.
Israel vårt hem. Förespråkar hård politik mot palestinierna. Icke-religiöst. Stöds främst av invandrare från före detta Sovjet. Partiledare: Avigdor Lieberman (bilden).
Kolanu (vi alla). Höger-centerparti som fokuserar på de höga levnadskostnaderna. Partiledare: Moshe Kahlon.
Zehut (identitet). Ett udda parti som förespråkar legalisering av cannabis, ultraliberal ekonomi, israelisk annektering av Västbanken, judiska religiösa lagar – och drömmer om ett nytt judiskt tempel på Tempelberget i Jerusalem. Kan bli valets stora överraskning. Partiledare: Moshe Feiglin.
Ultraortodoxa partier
Förenad tora-judendom. Stöds av ashkenasiska (europeiska) ultraortodoxa judar. För ortodox kontroll av Israels religiösa liv och mot militärtjänst för ortodoxa unga män. Partiledare: Yaakov Litzman.
Shas. Stöd av ultraortodoxa sefarder (orientaler) med ursprung i Mellanöstern och Nordafrika. Partiledare: Aryeh Deri.
Stödpartier på vänsterkanten
Arbetarpartiet. Socialdemokratiskt parti som styrde Israel de första 30 åren. I dag långt från sin forna styrka. Partiledare: Avi Gabbay (bilden).
Meretz. Vänstersocialistiskt parti. För en palestinsk stat och religiös pluralism i Israel. Partiledare: Tamar Zandberg.
Arabiska partier
Hadash-Ta’al. Allians mellan ett kommunistiskt/progressivt och ett nationalistiskt parti. Stödjer en palestinsk stat och verkar för Israels arabiska minoritet. Partiledare: Ayman Odeh (bilden) och Ahmad Tibi.
Ra’am-Balad. Allians mellan ett islamistiskt och ett traditionellt parti. Verkar för palestinska rättigheter. Partiledare: Mansour Abbas och Mtanes Shehadeh.