Blodig repris

Text: Katarina Höije, Bangui

Bild: Issouf Sanogo /TT

På en vinglig trästol, i slutet av landningsbanan på Banguis internationella flygplats, sitter 53-årige Wilfred Yamele. Han har ett stort bandage runt huvudet. Fler förband täcker underarmar och lår. När rebellerna attackerade huvudstaden flydde Wilfred, hustrun och de sju barnen till flyktinglägret vid flygplatsen, som kontrolleras av franska trupper. Bara de senaste veckorna har en halv miljon människor, mer än hälften av huvudstadens befolkning, flytt undan rebellerna och den kristna självförsvarsmilisen, anti-Balaka. I det överfulla flygplatslägret bor över 120 000 människor.

– Rebellerna attackerar anti-Balaka, som hämnas genom att attackera rebellerna och befolkningen, säger Wilfred Yamele.

Brända hus, plundrade butiker och sönderslagna bankkontor kantar en av Banguis få asfalterade gator. Sedan Seleka, en löst sammansatt koalition av olika rebellgrupper, avsatte presidenten och tog makten i Centralafrikanska republiken (CAR) i mars i fjol, har all lag och ordning upphört att existera. I huvudstaden härjar väpnade grupper, som plundrar och våldtar. Striderna mellan Seleka, varav en majoritet är muslimer, och den kristna självförsvarsmilisen har ställt de två religiösa grupperna mot varandra. Grannar attackerar grannar i vad människorättsorganisationer beskriver som en våldsspiral svår att stoppa. Både FN och Frankrike varnar för ett folkmord likt Rwanda för två decennier sedan.

I början av januari gick rebelledaren och landets första muslimska ledare, Michel Djotodia, med på att lämna ifrån sig makten till en övergångsregering och flydde landet med sin familj. Kvar var resterna av rebellerna Seleka och tvärtemot vad många hoppats så eskalerade våldet. På söndagen, två dagar efter Djotodias avgång, attackerades en grupp muslimer strax utanför Bossangoa, 20 mil norr om Bangui. I huvudstaden stenades, lemlästades och brändes två muslimska män till döds av en uppretad mobb. En dryg vecka senare valdes Banguis tidigare borgmästare, Catherine Samba-Panza som är utan kopplingar till de två stridande fraktionerna, till ledare för den övergångsregering som ska styra landet fram till att val kan hållas 2015.

Den nya regeringen står inför enorma utmaningar. Förutom att bygga upp staten och leda landet till val nästa år, ska Samba-Panza få ett slut på det sekteristiska våldet. Till sin hjälp har hon 1 600 franska soldater och en 4 000 man stor afrikansk styrka, vars främsta uppgift är att skydda befolkningen och avväpna Seleka. De kan snart få förstärkning av en fredsbevarande EU-styrka på minst 500 soldater som skickas till Bangui, i första hand för att skydda flygplatsen och de hundratusen flyktingar som har sökt skydd där. Det ger fransmännen utrymme att säkra de större städerna utanför Bangui. I så fall kan insatsen vara över på mindre än sex månader, menar säkerhetsexperter i huvudstaden. Men innan EU-trupperna sätts in krävs en resolution från FN. Får insatsen grönt ljus räknar man med att styrkan ska vara på plats i slutet av den här månaden. Den har en tuff uppgift framför sig.

När mörkret sänker sig över Bangui attackerar anti-Balaka ett bostadsområde inte långt från flygplatsen. De tchadiska soldaterna som ska skydda befolkningen svarar med att skjuta rakt in mellan husen där förskräckta civila flyr. I flyktinglägret håller maten på att ta slut. Striderna hindrar FN:s matleveranser. Utanför Bangui har hjälporganisationer svårt att nå fram till behövande. Flyktingarna fortsätter att strömma till flyktinglägret på flygplatsen i Bangui.

Fakta | EU-trupper till CAR

• EU-länderna skickar fredsbevarande trupper till CAR, men först efter FN:s godkännande.

• Det är ännu inte bestämt vilka EU-länder som skickar soldater, bidrar med materiel eller logistik. Klart är att Sverige deltar på något sätt.

• EU:s snabbinsatsstyrka, Eufor, kommer inte att sändas till CAR. Eufor är tillfälliga militära insatser där alla EU-länder deltar gemensamt. Eufor har hittills haft fyra uppdrag: i Bosnien, Kongo, Tchad och Makedonien.

Källa: TT, SvD, Euforbih.org