Bortom Bagdad
Bild: Emad Matti/Scanpix
Våldet i Irak har spridit sig långt utanför den blodiga triangeln runtomkring Bagdad. I ett av de värsta attentaten sedan Saddams fall dödades i veckan minst 200 människor och 300 skadades. Och attacken mot norra Irak är bara början på en ny våldstaktik, menar bedömare som Fokus talat med.
– Jag är inte förvånad. Det som händer nu är att flera separatistgrupper försöker bevisa att USA inte har någon som helst kontroll över säkerhetssituationen i Irak, säger Per-Erik Korström, före detta FN-säkerhetschef i irakiska Kurdistan.
Han menar dessutom att attackerna även har två andra syften som båda illustrerar den totala splittringen i Irak: dels att likvidera yazidier, en kurdisk religiös minoritet som är hatad av många andra muslimer, och dels att bevisa att kurderna inte alls, som de ofta påstått, har kontroll över sina områden i landets norra delar.
– Yazidierna är en flera hundra år gammal muslimsk kult som inte är officiellt erkänd som religionsform. Ofta anklagas de för att vara djävulsdyrkare, vilket inte stämmer. Däremot finns det inslag av kosmologi och element från förhistorisk islam, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi.
Det här är den andra attacken specifikt riktad mot yazidier. I april dödades 23 byggarbetare i vad som tros vara en hämndaktion mot att en yazidisk flicka stenats till döds för att hon haft en sunnimuslimsk pojkvän.
Genom att intensifiera våldsattackerna på civila tillhörande en specifik etnisk minoritet hoppas nu al-Qaida och andra terrorgrupperingar på att öka motsättningarna. Att försöka skapa inbördesstrider även mellan kurdiska grupper innebär ännu en dimension av splittringen mellan Iraks olika folk. Den här delen av landet är obevakad och människorna lever ofta i isolerade samhällen, vilket gör dem till en enkel måltavla för terrorister.
Att våldet håller på att förflytta sig norrut är också en konsekvens av att Bagdad med omnejd är hårdbevakat, medan det finns gott om helt obevakade civila mål i landets norra delar.
Att upptrappningen av våldet sker just nu beror enligt Per-Erik Korström på att USA:s högsta militära chef i Irak, general David Petraeus, väntas komma med en rapport i september till den amerikanska kongressen med rekommendationer för USA:s Irakstrategi och ett eventuellt tillbakadragande.
Med tanke på hur den amerikanska opinionen svängt i Irakfrågan tror Per-Erik Korström att allt fler militära bedömare börjar inse att det inte finns en militär lösning på Iraks problem:
– Våldet och splittringen kommer fortsätta, alldeles oavsett hur många soldater USA skickar. Det som behövs är en långsiktig politisk lösning, säger Per-Erik Korström.