Den döde IS-ledarens syster gripen – vill skifta fokus från invasionen i Syrien

Text:

Bild: TT

Azaz i Syrien är ett litet gränssamhälle – officiella siffror uppger befolkningen till 30 000-40 000 invånare. Den ligger tre mil nordväst om Aleppo, men bara fem kilometer från gränsen till Turkiet. En ort definierad av smuggling: varor, vapen, människor. Från syriska sidan passeras gränskontrollen Bab al-Salameh och direkt efter når man den turkiska gränsstaden Öncüpınar.

Även om Azaz befolkningsstorlek är begränsad är det en viktig ort att kontrollera, och under det åttaåriga inbördeskriget i Syrien har området hållits av en rad olika milisgrupper. (En kort period hölls var IS här, innan terrorsekten 2014 konsoliderade sitt geografiska fokus på annat håll.)

Det var alltså i Azaz systern till den dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi greps i måndags. En turkisk myndighetsskälla uppger för nyhetsbyrån AFP att den 65-åriga Rasmiya Awads fem barn, make och svärdotter också har gripits.

LÄS OCKSÅ: Syrienkriget – är det här slutet på början?

I slutet på oktober dödades hennes bror, IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i samband med att USA genomförde en operation mot hans gömställe i Barisha i Idlib-provinsen.

Barisha ligger också fem kilometer från gränsen från Turkiet. De två syskonens val av tillflykt är identiska: Barisha och Azaz är det närmaste man kan komma ett annat land utan att lämna Syrien. Det är samhällen som kontrolleras av Turkiet, skyddas av Turkiet och från vilka man med lätthet kan ta sig till just Turkiet och därifrån vidare. (Rykten spreds tidigare om att Abu Bakr al-Baghdadi via Turkiet hade flytt till Libyen.)

Turkarna sa redan 2016 att Azaz utgjorde en "röd linje" som kurdiska styrkor inte fick passera; kurderna under SDF-alliansen har också främst koncentrerat sig på nordöstra Syrien på senare år.

Som jag beskrivit i tidigare artikel har Turkiet genomgående gett understöd till Islamiska staten. När de kurdiska SDF-styrkorna efter slaget vid Baghuz i mars besegrade IS var det många IS-krigare som strax före flydde till Turkiet för vidare resa till sina hemländer. Gränssamhällen av nämnda slag har utgjort transitplatser för jihadisterna.

Och redan före Turkiets invasion i norra Syrien i början på oktober skapade turkiska militären en buffertzon på turkiska sidan om gränsen. Man kan alltså inte passerar in och ut ur Syrien utan säkerhetstjänstens godkännande.

Gripandet av al-Baghdadis syster kan tolkas som en eftergift, i syfte att skifta uppmärksamheten bort från invasionen som alltjämt pågår i norra Syrien. Men de som följt Syrienkriget ser snarare ytterligare ett bevis på att Turkiet i högsta grad varit involverad i att stödja Islamiska staten, allt i syfte att underminer sin främsta fiende, kurderna.

LÄS OCKSÅ: Erdogan – en odågas ständiga jakt på revansch

Medverkande i avsnittet: Emanuel Sidea och Mats Holm