Den nakna korruptionen
Bild: Scanpix
Liu Zhijun såg inte ut som någon kvinnokarl, med sin skalliga hjässa täckt av en alltför tunn överkamning. Han var dessutom kort, med överbett och tjocka glasögon – knappast en fördel i det alltmer utseendefixerade Kina. Icke desto mindre hade Liu 18 älskarinnor, då han 58 år gammal fälldes för korruption och förlorade sitt jobb som Kinas järnvägsminister sommaren 2011.
Dock var Liu varken först, sist eller värst. För även om Kinas politiker ser extremt stela ut, med identiska kostymer och svartfärgat hår, så råder närmast en epidemi bland dem att hålla sig med kvinnliga beundrare. Samma sommar dömdes Xu Maiyong, vice borgmästare i staden Hangzhou, till döden, för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor. Pengarna gick främst till att underhålla hans flera dussin älskarinnor. Bland kollegor hade han länge haft smeknamnet »Xu många«.
De båda övertrumfas dock av Wu Zhiming, vice partisekreterare i provinsen Jiangxi, som i samma veva fångades mitt i akten med två av sina älskarinnor. Vid tillslaget hittades även kondomer, Viagra och en sexdagbok med könshår från de 138 kvinnor Wu legat med. Boken innehöll också hans målsättning att belägra 1 000 stycken före 2015, av vilka »minst en tredjedel ska vara icke-prostituerade«.
Denna vana är knappast ny bland Kinas makthavare. Mao Zedong gifte sig tre gånger, och hans läkare beskrev hans sexuella aptit som »enorm och skamlös«, med otaliga älskarinnor och orgier i det avspärrade ledarkomplexet Zhongnanhai. Kinas hyllade och mytiska kejsare hade harem med tusentals kvinnor innanför Förbjudna stadens murar.
En strikt manskultur inom politik och näringsliv har fått dessa värderingar att leva kvar även under kommunistpartiet. De senaste decenniernas ekonomiska tillväxt gör dessutom att allt fler nu har råd med älskarinnor. En officiell undersökning från 2007 visade att nästan 90 procent av de politiker och tjänstemän som fälldes för korruption också höll sig med flera kvinnor.
Sedan Kinas myndigheter 2008 slussade in ett stimulanspaket på 4 600 miljarder kronor i statliga företag och myndigheter, ökade försäljningen av lyxmärken och dyra bilar lavinartat över hela landet. Analytikern Minxin Pei uppskattar att 3 procent av Kinas BNP nu försvinner i korruption; lika mycket som landets budget för utbildning.
Li Chengyan, professor vid Peking University, menar att det nu råder en »kejsarmentalitet« bland landets politiker, som får många att släppa alla hämningar. Oinskränkt makt, utan granskning av media eller rättsväsende, gör att många av dem ignorerar lag och sociala normer. Beteendet går igen även i yrket, vilket märks tydligt i årets största kinesiska sexskandal, den med Lei Zhengfu, vice distriktsborgmästare i megastaden Chongqing.
Överviktig och med utstående ögon såg knappast Lei heller ut som någon charmör. Han fick snabbt smeknamnet »insekten«, då bilder på Lei flåsandes över en 18-årig älskarinna i ett naket hotellrum spreds på internet. Lei använde först skattepengar för att överösa flickan med gåvor. Hon visade sig sedan vara inhyrd av en liga i maskopi med ett fastighetsbolag, som Lei nu tvingades ge kontrakt och mark under hot om ett avslöjande. Då det hela rullades ut i januari i år förlorade elva politiker och tjänstemän jobbet i Chongqing. Alla hade råkat ut för samma liga, som flitigt samlat film- och bildbevis.
Då statlig media fortfarande är hårt censurerad, spreds avslöjandet om Lei Zhengfu i stället via medborgarjournalisten Zhu Ruifengs mikroblogg. 63 timmar efter att Zhu lagt ut sexbilderna på bloggen Sina Weibo sparkades Lei från sitt jobb. Zhus Weibo-konto fick i sin tur över en miljon nya följare på knappt två veckor. Zhu har sedan 2006 avslöjat över 100 korrupta politiker via internet. Detta nya allmänna forum späder på det redan stora folkliga missnöjet med politikernas maktmissbruk.
Kinas nya administration med president Xi Jinping i spetsen verkar ha insett situationens allvar, och lanserade i november i fjol en antikorruptionskampanj. Av dem som satts dit för korruption sedan november i fjol, har 95 procent även haft älskarinnor. En mer omfattande studie från Renmin-universitetet i Beijing visar att samma sak gällde för över 90 procent av alla politiker och tjänstemän som anklagades för korruption 2012.
Men även tidigare administrationer har, utan resultat, utgett sig för att vilja bekämpa korruption och fenomenet med älskarinnor. En stor utmaning är att ändra på sociala värderingar. Nyligen avslöjades exempelvis en högskola i Beijing som utbildade flickor till att bli älskarinnor. Skolan lovade även att förse sina elever med »rika beundrare«, som skulle spendera över en halv miljon årligen på dem.
En annan utmaning är att de som bestämmer inte nödvändigtvis vill förändra något. Zheng Beichun, en advokat som representerat älskarinnor i Beijings domstolar, sa i en intervju med New York Times att en stor del av landets elit, inklusive domarna själva, har älskarinnor. Därför har ett lagförslag om att förbättra dessa kvinnors rättigheter, och möjlighet att själva dra männen inför domstol, upprepade gånger skjutits upp.
Fakta | Parlamentet som aldrig säger nej
Gammalt fenomen. Kinesiska makthavares ovana att hålla sig med älskarinnor är djupt rotad. Mao Zedong hade till exempel otaliga kvinnor vid sidan av sin fjärde fru Jiang Qing.
När Xi Jinping den 5 mars utses till president är maktskiftet i Kina fullt genomfört efter att han i november blev kommunistpartiets nye generalsekreterare.
Varje år samlas folkkongressen till en tvåveckorssession. Vid mötet som startar den 5 mars utses regering och president – en ledning som kommer att påverka världspolitiken under de närmaste tio åren.
Trots att folkkongressen är landets lagstiftande församling formas all politik av Kinas kommunistiska parti. Kongressens möjligheter att gå emot partiets politik är därför begränsade. Kongressen har 2 987 ledamöter.