Den otänkbara abdikationen blir verklighet
Danmarks drottning Margrethe lämnar över tronen till sin son Frederik på söndag. Abdikationen är unik och sänder stötar genom de andra nordiska kungahusen.
Bild: TT
Det var inte bara danskarna som den 83-åriga drottning Margrethe II skakade om på nyårsaftonen. Beskedet att hon lämnar över tronen till sin son Frederik kommande helg har fått stort genomslag runt om i världen. Drottningen har i otaliga intervjuer genom åren bestämt avisat tanken på en abdikation och alltid understrukit att hennes uppdrag var en livsuppgift. Senast en dansk monark abdikerade var 1146 när Erik Lamm avsade sig kronan för att gå i kloster. Det är nästan 900 år sedan.
Att hon ändå bestämde sig för att lämna tronen har därför chockat många i Danmark. Statsminister Mette Fredriksen konstaterade att för väldigt många danskar har det bara funnits en regent, Margrethe, i och med att hon är inne på sitt 52 regeringsår.
Enligt drottning Margrethe själv var det en besvärlig ryggoperation förra året som fick henne att ändra sig. Hon kommer att avsäga sig sitt uppdrag under en ceremoni på Christiansborgs slott med den danska regeringen nu på söndag den 14 januari, på dagen 52 år efter det att hon själv blev drottning. Margrethe kommer fortsatt att tituleras ”Ers Majestät”, men kung respektive drottning av Danmark kommer därefter vara det nuvarande kronprinsparet Frederik och Mary. Deras 18-årige son prins Christian får titeln kronprins vid tronskiftet.
Frederik, 55 år, och Mary, 52 år, är mycket populära men en sak är säker; drottning Margrethe kommer att lämna ett stort tomrum. För Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid har ofta beskrivits som världens mest respekterade monark. Med sin charm och sitt skarpa intellekt har hon utgjort en naturlig samlingspunkt för det danska folket under ett halvt sekel. Hon föddes som äldst av tre döttrar till Frederik IX och hans svenskfödda hustru Ingrid, den 16 april 1940 då tyskarna precis hade invaderat Danmark. Den lilla prinsessan beskrevs då som ”ett solsken i mörkret”. Eftersom kvinnor inte kunde ärva Danmarks tron genomfördes en folkomröstning 1953 där danskarna tydligt meddelade att de ville ha Margrethe som framtida drottning.
När hon besteg tronen 1972 efter sin fars död var hon 32 år gammal, gift med fransmannen prins Henrik och mor till lillprinsarna Frederik och Joachim. Hon gick in i drottningrollen med liv och lust och med ett särskilt stort engagemang för kulturen. Hon är själv en respekterad konstnär och som barn uppmuntrades hon att teckna av sin konstälskande morfar kung Gustaf VI Adolf av Sverige.
Margrethe har ett stort intresse för det mesta som rör Sverige och talar flytande svenska, även om den är gammeldags och som hämtad från 1930-talet. Hon lärde sig svenska av sin mor drottning Ingrid för att kunna göra sig förstådd med kusinerna – de så kallade ”Hagasessorna” samt kronprinsen Carl Gustaf – när de möttes på släktsammankomster.
Kontakten mellan kungahusen i de tre nordiska länderna har alltid varit stark, ändå kom Margrethes besked om en abdikation som en blixt från klar himmel för monarkerna i både Norge och Sverige. Det har nämligen funnits en outtalad överenskommelse mellan de skandinaviska kungahusen att monarkerna inte abdikerar. Margrethes kusin Carl XVI Gustaf tillträdde 1973 (året efter henne), medan Harald V blev kung av Norge efter sin far, kung Olavs, död 1991. Båda kungarna har populära tronföljare, vilket lett till många massmediala spekulationer genom åren om och när en eventuell abdikation skulle kunna äga rum.
För tio år sedan var detta ett särskilt hett ämne eftersom monarkerna i Belgien, Spanien och Nederländerna då abdikerade och släppte fram nästa generation till tronen. Därefter har även Japans kejsare Akihito lämnat över till sin son. Men i Skandinavien och Storbritannien har man inte varit förtjust i abdikationer. För den brittiska drottningen Elizabeth II var abdikation otänkbart i och med den situation som hennes far och senare även hon hamnade i, när hennes farbror kung Edward lämnade tronen för att kunna gifta sig med Wallis Simpson 1936. Från familjens sida tyckte man att han svek sina ideal och därför fullföljde den dödssjuka Elizabeth sina plikter in i det sista. Hennes son Charles var 74 år när han blev kung i september 2022.
I Norge har den 86-årige kung Harald lidit av en vacklande hälsa i snart 20 år. Detta har lett till flera sjukskrivningar och att sonen Haakon fått träda in som kronprinsregent. Det svenska hovet har uttalat att den danska drottningens besked inte påverkar hennes kusins syn på sitt uppdrag. Kung Carl Gustaf tänker fortsätta sin gärning så länge han kan.
I Sverige ägde den sista frivilliga abdikationen rum 1720 då drottning Ulrika Eleonora överlämnade tronen till sin make, Fredrik I. Gustav IV Adolf tvingades abdikera 1809 efter det misslyckade kriget mot Ryssland då Finland fick avträdas, men efter honom har alla svenska monarker suttit kvar till sin död. För Carl XVI Gustaf har abdikation aldrig varit ett alternativ. Han har alltid haft en mycket god hälsa och förutom en liten hjärtoperation för ett år sedan har han knappt haft en sjukdag under sina nu dryga 50 år på tronen. Han tycker fortfarande att det är givande att vara statschef och enligt en mätning från Demoskop/ Aftonbladet, som gjordes efter den danska abdikationen, vill 46 procent av svenska folket att kungen stannar kvar mot 37 procent som anser att han bör släppa fram kronprinsessan Victoria som ny drottning. Samma mätning visar att stödet för Carl XVI Gustaf ökade under hans jubileumsår 2023, så i Sverige finns det egentligen inga folkliga krav på en abdikation. Kungen tycker dessutom att det är viktigt att kronprinsessan får vara tillsammans med sin familj och sina ännu unga barn så mycket och länge som möjligt.
I och med att drottning Margrethe abdikerar blir Carl XVI Gustaf den monark i Europa som har suttit längst på tronen. I världen är det bara sultanen av Brunei som har varit statschef längre än Sveriges kung (han tillträdde 1967). Margrethes beslut att frånträda tronen innebär också att inget land i världen har en regerande drottning. Men redan i nästa generation blir det annorlunda. Förutom Sverige har även Nederländerna, Norge, Belgien och Spanien kvinnliga tronföljare.
***
Läs även: Hur tungt ska kronan vila på en monark?