Dubbeltrubbel i hönsgården

Text:

Bild: TT

Det var på många sätt ett underligt pressutskick som den blivande Donald Trump-administrationen släppte i söndags.

Inte bara för att utskicket meddelade att högerprovokatören Steve Bannon utsetts till Donald Trumps rådgivare. Att Bannon, som gjort Breitbart News till en tummelplats för antisemitism, misogyni och vit makt-åsikter, stod nära den blivande presidenten var allmänt känt.

Det mest överraskande var att utskicket samtidigt meddelade att Reince Priebus skulle bli Vita husets stabschef.

Som om det inte var så viktigt.

Den som får jobbet som presidentens stabschef blir ofta en av världens mäktigaste människor. Ibland till och med den näst mäktigaste. Som grindvakt till presidenten kan inflytandet bli hur stort som helst. Valet av Priebus påminner om när Barack Obama gjorde Rahm Emanuel till sin förste stabschef.

Priebus har, liksom Emanuel hade, goda kontakter i Kongressen. Han är kompis med talmannen Paul Ryan och är allmänt uppskattad sedan han lyckades hålla ihop partiet efter de infekterade primärvalen.

Precis som för Barack Obama 2008 kommer Donald Trump också att kontrollera Kongressens båda kamrar i minst två år.    

Så varför smögs Reince Priebus utnämning in?

Svaret är att Reince Priebus paradoxalt nog är mer kontroversiell än Steve Bannon. För en president som gick till val på att städa upp i Washington – på att »dränera träsket« som han uttryckte det – ser det inte så bra ut att anställa en sann Washingtoninsider och före detta lobbyist som sin närmaste man.

När Trump dessutom frågar den ena Wall Street-chefen efter den andra om de har lust att ta jobbet som finansminister börjar det se konstigt ut.

Det var troligen därför som Donald Trump-administrationen i sitt pressmeddelande underströk att Bannon och Priebus skulle bli »likvärdiga partners«.

Donald Trump tar alltså in två tuppar i hönsgården. Det lär inte bli en långsiktig lösning. Snarare är det ett sätt att jämka samman falangerna i partiet. Med populisterna och etablissemanget. Med väljarna och politikerna om man så vill.   

När den amerikanska affärstidningen i våras porträtterade Reince Priebus beskrev de hans jobb som partiordförande som »det svåraste jobbet i Amerika.«

Han har ett nytt jobb nu. Men beskrivningen håller än.