En flyktig seger
Bild: TT
Den 26 juni proklamerade en irakisk general att IS hade drivits ut från Falluja och att staden därmed officiellt var befriad från terrorsekten.
En välbehövlig seger för den utskällda irakiska armén, som trots omfattande stöd från USA i form av utrustning och utbildning är ökänd för sin låga moral och sina inkompetenta officerare.
Operationen i Falluja började den 22 maj och utfördes av den irakiska antiterrorismstyrkan, polisen i Anbardistriktet och Popular Mobilizations Forces. De sistnämnda är en paraplyorganisation av mestadels shiitiska regeringssanktionerade milisgrupper som sponsras av Iran, och som dessutom anklagats för övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.
Terrorgruppen flygbombades även av den amerikanskledda kollisionen, varav en enda attack dödade 47 IS-terrorister. Iran, Irak och USA i ett säkerhetspolitiskt ménage à trois i kriget mot IS. Fallujas borgmästare Esa al-Esawi sa till Reuters att staden inte bara behöver återuppbygga sin infrastruktur, utan även rehabilitera sitt samhälle efter åren av IS-styre.
Detta är dock fjärde gången som staden, belägen 69 kilometer väster om Bagdad, har befriats. Falluja har en mestadels sunnitisk befolkning och var bas för insurgenterna som bekämpade den amerikanskledda invasionen från och med 2003. Över hundra amerikanska soldater dog i staden och flera hundra skadades under de hårda striderna 2004.
När IS intog staden i januari 2014 välkomnades de av många av stadens invånare eftersom den shiadominerade Malaki-regimen förtryckt sunniterna under en längre tid. Att förhindra att terroristerna återvänder till staden, på samma sätt som insurgenterna gjorde efter de två USA-ledda anfallen 2004, borde vara en prioritet för myndigheterna.
Likaså att återuppbygga staden så att människor kan återvända hem och att hålla de sunnitiska klanerna på samma sida som Iraks regering.
Den irakiska armén har öppnat upp en ny front i norr inför offensiven vid staden Mosul, Iraks näst största stad. Efter att i tre månader försökt ta byn Nasr, söder om Mosul, lyckades man till slut att med stor möda och besvär erövra byn och sedan kunna fortsätta avancera.
Nu närmar sig irakiska armén Mosul söderifrån från två håll, medan de kurdiska peshmergastyrkorna håller en frontlinje i en halvcirkel norr, öster och sydöst om staden. En korridor hålls öppen västerut så att IS kan fly mot Syrien, ett alternativ som torde vara gynnsammare än ett utdraget stadskrig.
Att befria Mosul kommer med största sannolikhet ta längre tid än Falluja.
»Daesh har befäst sig i staden i två år och det kommer bli en lång och svår strid«. sa generalen Quaraman i de kurdiska peshmergastyrkorna till Fokus i april.
Men inte heller Mosuls befrielse betyder fred och säkerhet i Irak.
I kaoset och det maktvakum som uppstod under IS offensiv 2014, tog kurderna en rad områden utanför sina gränser och dessa är numera omdiskuterade. Där ingår bland annat det oljerika området vid staden Kirkuk.
»Det stora hotet mot kurderna efter Daesh är shiamilisen som kan försöka ta tillbaka landområden, som Kirkuk«, sa Mathias Mitman, USA:s generalkonsul i Erbil till Fokus.
Samtidigt är Iraks regering i en politisk kris. Sekterismen i landet mellan shia och sunni underblåses av Iran och intressenter i Saudiarabien och Gulfstaterna, och kurderna strävar efter självständighet. Hur Irak som nation kommer utvecklas är osäkert, men just nu är allt fokus på den gemensamma fienden IS. Men det kommer dröja länge och kosta mycket i liv och lidande innan terrorsekten är helt besegrad.