Ett oväntat partnerskap

Text:

Bild: Jens Dressing/Polfoto/IBL

Partiet självt beskrev det som ett historiskt utspel när de danska socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen ställde sig i grupplokalen i Christiansborg och presenterade en ny flyktingpolitik.

»Rättfärdig och realistisk – en utlänningspolitik som samlar Danmark«, var rubriken på det 43-sidiga dokument som delades ut.

– Det är oerhört nödvändigt att vi skapar ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, sa Mette Frederiksen.

Danska LO, som inte har några formella band till S längre, var skeptisk till förslaget om arbetskrav på asylsökande, där de under minst 37 timmar per vecka ska bidra genom beredskapsjobb, yrkespraktik, danskundervisning eller liknande.

LO-ordföranden Lizette Risgaard förklarade att det måste ske så att de som redan finns på den danska arbetsmarknaden skyddas.

S vill också ha ett tak för den »ickevästliga invandringen«, som ska fastställas varje år av Folketinget. Liksom ett tak för hur många invandrare som får bo i ett bostadsområde – som mest 30 procent.

I dag styr det »blå blocket« Danmark, med Venstre, Konservative Folkeparti och Liberal Alliance. De söker stöd hos Dansk Folkeparti i enskilda frågor. Men när S nu flyttar närmare DF i flyktingpolitiken talas det även om möjligheten av en kommande S+DF-regering.

– Utgångspunkten är att Mette Frederiksen är Danmarks nästa statsminister. Så får vi se vilka som backar upp henne. Och här tänker jag inte nödvändigtvis på partier som ligger till vänster om S. Jag tänker självklart på Dansk Folkeparti, sa S vice ordförande Dan Jørgensen, nyligen till tidningen Information.

Orla Vigsø är professor på Göteborgs universitet, och specialiserad på politisk kommunikation och retorik, med ursprung i Danmark.

– I både retorik och konkreta förslag har det skett ett närmande. Efter valet 2015 finns insikten hos S att de inte har chans att ta över utan stöd av något annat parti. Men många inom S har också åsikten att DF lägger beslag på typiska kärnväljare för S, säger han.

Orla Vigsø tror också att närmandet skapar konflikter i partiet, mellan pragmatiska och mer värdekonservativa å ena sidan och de mer ideologiska på vänsterkanten.

– Dansk Folkeparti har inte den historiska belastning som Sverigedemokraterna har. DF har sin bakgrund i ett protestparti, en utbrytning ur Mogens Glistrups Fremskridtspartiet.

– Det är också ett extremt toppstyrt parti med ständiga utrensningar. De har snabbt sparkat dem som sagt fel saker. De är kanske inte regeringsfähiga ännu, men har accepterats som parlamentarisk samarbetspartner, säger Orla Vigsø.

Senast i juni 2019 ska Danmark hålla folketingsval, men statsminister Lars Løkke Rasmussen kan utlysa nyval innan dess och då hålls det inom tre veckor.

– Det används taktiskt, allra helst när bara ett år återstår av mandatperioden. Statsministern kan göra det när egna partiet har ett bra läge i opinionen.

Orla Vigsø menar att alltmer i Danmark handlar om symbolpolitik. Som när folketinget 2016 lagstiftade om konfiskering av smycken och värdesaker som överskrider 10 000 danska kronor från flyktingar.

– Och det har fortsatt med symbolförslag i flyktingfrågan. S har anslutit sig till de som vill markera en tuffare attityd. Men om S är Dansk Folkeparti light, varför ska folk då rösta på S? undrar han. <