Ett svenskt vaccinpass lanseras 1 juni – ska användas vid resor inom EU
Bild: TT
SVERIGE
Vaccinbevis klart den 1 juni
Arbetet med att ta fram ett svenskt vaccinationsintyg följer tidsplanen och bedöms vara klart till den 1 juni, rapporterar Ekot. Myndigheten för digital förvaltning började arbetet i mars efter att ha fått uppdraget av regeringen.
Först den 26 juni kommer vaccinationsbevis att börja användas inom EU för resor mellan länderna.
I vaccinbevisen, som kommer att utfärdas digitalt eller på papper med hjälp av e-legitimation, kommer det att framgå om man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 eller om man har ett nytaget negativt covidtest.
Höga löner för statens chefer
Tre statliga bolagschefer fick en löneökning med mer än 10 procent förra året, visar en granskning av fackförbundet ST:s tidning Publikt. Störst löneökning av alla fick Postnords vd Annemarie Gardshol: 21 procent så att månadslönen ökade från 583 333 kronor till 708 333 kronor.
Tvåa på listan är bildelstillverkaren Orios vd Gustaf Ljunggren, som ökade lönen med 14 procent till 391 667 kronor i månaden, och trea är gruvbolaget LKAB:s vd Jan Moström, upp 11 procent till 630 333 kronor i månaden.
Den statliga bolagschef som tjänar bäst är energibolaget Vattenfalls vd Anna Borg, som har en månadslön på 1 319 500 kronor.
Fortsatt kvällstängt på krogen
Förbudet för serveringsställen att hålla öppet längre än 20.30 förlängs minst till den 17 maj, meddelade regeringen i går. Beskedet tas emot med "enorm besvikelse" av besöksnäringens branschorganisation Visita, som vill förlänga de tillåtna öppettiderna till 22.30.
– Ingen kan svara på varför förbudet ligger på just 20.30, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT. Folkhälsomyndigheten säger gång på gång att smittspridningen inte sker på restaurang. Trots det förlängs förbudet.
Själv går han på krogen "nästan varje dag" och upplever att folk följer råden på det stora flertalet krogar. Siljhammar påpekar att många serveringsställen har tappat halva omsättningen sedan 20.30-regeln infördes. Han anser att regeln är kontraproduktiv i många fall:
– Hemmafestandet har ökat. Man drar vidare efteråt, i stället för att serveras på krogen, under ordnade former.
Vinstfall för Telia
Telia redovisar ett vinstfall före skatt på drygt 34 procent i första kvartalet i år jämfört med samma kvartal ett år tidigare, rapporterar TT. Telia redovisar en vinst före skatt på 1 133 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 725 miljoner kronor motsvarande period 2020. Enligt vd:n Allison Kirkby präglades kvartalet av en underliggande tillväxt inom mobil, bredband och tv.
Omsättningen uppgick till 21 814 miljoner kronor, jämfört med 22 427 miljoner kronor ett år tidigare. Det justerade rörelseresultatet (ebitda) landade samtidigt på 7 245 miljoner kronor jämfört med 7 277 miljoner kronor i fjol.
Äldre sjuka trots vaccin
Fyra äldre på ett boende i Nyköping har insjuknat i covid-19, trots att de är fullvaccinerade, rapporterar SVT. De har fått milda symptom och mår efter omständigheterna bra.
Folkhälsomyndigheten gjorde i slutet av mars en sammanställning som visade att 0,06 procent av de fullvaccinerade hade konstaterats smittade med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Det motsvarar bara 1 av 1 667 personer.
– Det är framför allt ovanligt att man blir svårt sjuk. Oftast får man lindrigare symptom, säger Magnus Johansson, Region Sörmlands vaccinsamordnare.
Svårt val på Öland
Knölvalskalven som flöt i land vid Segerstads fyr på Ölands östra kust i tisdags dog troligen av svält eller en båtkollision. Det säger Thomas Lyrholm, valforskare på Naturhistoriska riksmuseet till SVT. I dag ska Statens Veterinärmedicinska anstalt ta prover på valen för att fastställa dess öde.
Därefter ska valen antingen bogseras ut till havs och sänkas ner i vattnet, eller så får kadavret ruttna på plats. Men då måste riskerna kring den sanitära olägenheten och eventuella lukter bedömas först. Men det är oklart vilken myndighet som ansvarar för döda valar:
– Det är lite klurigt att reda ut, vi undersöker det, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun.
UTRIKES
Ryska soldater åker hem
Ryssland beordrar sina soldater att från och med idag börja dra sig tillbaka från den ukrainska gränsen och återvända till sina permanenta baser. EU:s utrikeschef Josep Borrel sade till AFP att 150 000 ryska soldater befann sig vid Ukrainas gränser.
Tillbakadragandet tillkännagavs av försvarsminister Sergej Sjojgu i rysk tv efter gårdagens stora militärövning på ukrainska Krim, som Moskva annekterade 2014 i strid mot internationell rätt.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterar att "spänningarna minskar" om Rysslands besked visar sig stämma. Rysslands president Vladimir Putin sade på torsdagen att han är beredd att träffa sin ukrainske motpart i Moskva.
Covidpatienter innebrända
Minst 13 personer har omkommit i en sjukhusbrand i utkanten av Bombay i Indien. Branden inträffade strax före gryningen på fredagen, rapporterar Reuters. Landet rapporterar också ytterligare rekordnivåer både i antalet nya smittade och nya dödsfall.
Indien brottas med en omfattande våg av coronaviruset, där mer än 330 000 nya fall hade registrerats under 24 timmar på fredagen. Under dygnet avled ytterligare 2 263 personer med covid-19.
Totalt har antalet smittade sedan pandemin startade nu passerat 16 miljoner i landet, och antalet döda är nästan 187 000. Brist på ambulanser, sjukhusbäddar, medicin och syrgas tvingar indier med sjuka anhöriga att köra från sjukhus till sjukhus på jakt efter en ledig plats.
Två dog i förarlös Tesla
Två amerikanska senatorer kräver en granskning av en krasch med en Teslabil i Texas, där ingen verkar ha suttit bakom ratten. Två personer omkom i olyckan sent på lördagskvällen när en Tesla Model S fattade eld efter att ha kört in i ett träd. Polisens utredare säger sig vara säkra på att ingen satt bakom ratten vid olyckstillfället.
– Det är viktigt att betona att många automatiserade förarassistanssystem fortsatt är beroende av en uppmärksam förare bakom ratten, säger USA:s transportminister Pete Buttigieg till AFP.
Tesla beskriver sitt så kallade autopilotsystem som att det trots sitt namn kräver en människa, och att det inte rör sig om en självkörande bil. Företagets vd Elon Musk har sagt att data från kraschen tytt på att systemet inte var aktiverat vid olyckstillfället.
Tidskriften Consumer report har visat att det går att lura Teslans autopilot att köra bilen utan att någon satt vid förarsätet. I testet placerades en vikt på ratten och en person lirkade sig ur förarsätet till passagerarsätet utan att knäppa upp bältet.
DEBATT
SD föreslår fängelse på obestämd tid
Återkommande trakasserier eller våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid genom förvaringsdom, till dess att de inte längre bedöms utgöra en fara för andra. Det föreslår Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt artikel i Aftonbladet inför partiernas samtal om våld mot kvinnor.
SD föreslår också:
Skärpta straff för grov fridskränkning och kvinnofridskränkning till 2 års straffminimum.
Permissioner under avtjänat straff ska kunna villkoras utifrån brottsoffrets samtycke.
Underlätta utfärdandet av kontaktförbud, samt skärp straffen för överträdelse.
Elektronisk övervakning ska möjliggöras omedelbart vid utfärdat kontaktförbud.
Höjt skadestånd för kvinnovåldsbrott.
L fruktar (S)kattechock
Det finns all anledning att frukta höstens S-kongress. Allt fler socialdemokrater kräver att fastighetsskatten återinförs i Sverige. Det skulle innebära en kraftig skattechock för husägare runtom i Sverige. Liberalerna säger nej till detta, skriver Mats Persson (L) i en debattartikel i Expressen:
”Den tidigare fastighetsskatten skapade en enorm oförutsägbarhet och otrygghet. Skatten kunde höjas kraftigt för att grannen bredvid nyligen sålde sin nyrenoverade villa till ett högt pris. Därför slopade alliansregeringen skatten 2008 och ersatte den med en fastighetsavgift med ett tak på 8 000 kronor om året, det är vi liberaler stolta över att ha medverkat till.”
”Med hjälp av nya data på den senaste försäljningsstatistiken presenterar Liberalerna i dag beräkningar på vad ett återinförande av den tidigare fastighetsskatten betyder för villaägare i runtom i Sverige. För en vanlig husägare i Nacka handlar det om 68 000 kronor om året och för en genomsnittlig villaägare i Lund och Mölndal 40 000 kronor per år.”
M och L vill stödja pandemins offer
Larmrapporter vittnar om att många barn och unga mår dåligt under coronapandemin. Naturliga skyddsnät försvinner när skolor undervisar på distans. Och en omfattande kunskapsskuld har byggts upp. Nu måste staten ta ansvar, skriver Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) på DN Debatt.
De båda partiledarna kräver bland annat kraftfulla åtgärder för att åtgärda utbildningsskulden genom lovskola, helgskola och extra läxhjälp och utvidgat Komvux.
De vill också se åtgärder mot ungas psykiska ohälsa genom att den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa återinförs samt ge ökat stöd till Bris stödlinje.
De efterlyser nationella riktlinjer som stärker utsatta barns trygghet och rättssäkerhet vid barn- och familjeutredningar samt ökat stöd för barn som sökt hjälp för hedersvåld och förtryck.