Fängslande glöd
Bild: Louisa Gouliamaki/TT
Med sin vassa retorik och hårda framtoning har Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos kampanjat inför valet i början av året från sin häktescell på Korydallosfängelset. Där har han suttit, misstänkt för att ha drivit en kriminell organisation.
Trots att majoriteten av Gyllene grynings 18 parlamentsledamöter har suttit häktade eller i husarrest i väntan på rättegång har det högerextrema partiet behållit sin position. Efter parlamentsvalet i januari 2015 var partiet tredje största med drygt sex procent av rösterna.
Förundersökningen mot partiets ledare och flera av dess ledamöter samt övriga medlemmar inleddes efter mordet på 34-årige artisten och antifascisten Pavlos »Killah P« Fyssas i september 2013. Fyssas som besökte en bar tillsammans med några vänner för att se en fotbollsmatch, attackerades med flera knivhugg under ett upplopp mellan ett 50-tal personer. Svårt skadad, i sin flickväns famn på gatan i Atens södra förorter, pekade han ut Georgios Roupakias som gärningsman. Roupakias arbetade på det lokala Gyllene Gryning-kontoret och ska ha varit i telefonkontakt med partiets generalsekreterare på det lokala partikontoret i Nikaia samt med flera av Gyllene grynings parlamentsledamöter i samband med mordet.
»Den korrumperade grekiska regeringen håller min pappa som gisslan«, menar Ourania Michaloliakos, dotter till Gyllene grynings ledare och den som företrätt partiet offentligt under häktningstiden.
Partiet har officiellt tagit avstånd från mordet på Fyssas och förnekar bestämt de anklagelser som riktats mot dem.
Men åklagarna anser att Gyllene gryning är att betrakta mer som en kriminell organisation än ett politiskt parti. De 60 åtalspunkterna innefattar bland annat mord, mordförsök, mordbrand, skadegörelse, misshandel, rån och hot. Finansieringen av partiverksamheten har kommit främst från beskyddarverksamhet och vapenförsäljning, liksom donationer från förmögna affärsmän, menar åklagarna.
Polisstationen i Agios Panteleimonas i Aten misstänks för samröre med Gyllene gryning efter att vid flera tillfällen medvetet ha struntat i att utreda attacker mot invandrare som ska ha begåtts av partiets så kallade attackgrupper. En tidigare polischef på stationen sitter nu häktad för misstanke om kopplingar till organisationen.
I sina partistadgar står att alla illegala invandrare borde hämtas in till förvar och skickas tillbaka till sina hemländer. Och med den ekonomiska krisen i Grekland fick Gyllene grynings retorik fäste. Vid valet i oktober 2009 hade partiet färre än en procent av rösterna. När de första krispaketen infördes 2011 ökade populariteten drastiskt och i valet 2012 blev de Greklands tredje största parti med närmare sju procent av rösterna och tog för första gången plats i parlamentet.
När Gyllene grynings talesperson, Ilias Kasidiaris, medverkade i tv-kanalen Stars morgonprogram i november 2013 hävdade han att Gyllene gryning inte stod för en nazistisk ideologi och att de var emot attackerna mot invandrare som skett i partiets namn. Strax därefter började bilder cirkulera i tidningar på Kasidiaris iförd badbyxor och en tatuerad swastika på vänsteraxeln.
I dag sitter han och flera av hans partikamrater häktade i väntan på rättegången som planeras starta den 20 april. Samma retorik som har fängslat det grekiska folket och lyft Gyllene gryning till landets tredje största parti riskerar nu att ge flera av partiets toppskikt upp till 20 års fängelse.
Fakta | Rättegången mot Gyllene gryning
Rättegången beräknas starta den 7 maj i Kordyallosfängelset i Aten. 69 medlemmar ur Gyllene gryning, däribland partiets ledare, talesperson och flertalet parlamentsledamöter står åtalade för att ha varit delaktiga i en kriminell organisation. Bland de 60 åtalspunkterna återfinns bland annat mord, mordförsök, mordbrand, skadegörelse, rån och flertalet fall av misshandel.
Fakta | Extrema snabbväxare
Gyllene grynings ideologi: Högerextrem, nationalistisk.
Parlamentsledamöter: 17 av totalt 300, vilket motsvarar 6,3% av rösterna i valet 2015. I valet 2012 fick Gyllene gryning för första gången inträde i det grekiska parlamentet. Med 6,9 procent av rösterna fick man 18 platser, en markant ökning från valet 2009 då partiet endast fick 0,3% av rösterna.
Ledare: Nikolaos Michaloliakos.