Filippinernas svar på FN:s utredning: »Bastards«
Bild: TT
Filippinerna kommer inte att ta emot FN:s representanter som ska utreda president Rodrigo Dutertes krig mot droger. I en tv-sänd intervju kallar landets utrikesminister FN:s utsända för »bastards«, och hävdar att representanterna inte kommer att genomföra en opartisk utredning.
– Nej, jag vill inte att de ska komma hit och sedan säga att allt de redan har sagt men inte bevisat är sant »för att vi såg det«. Hur? Ska de gräva upp alla kroppar?
Dödssiffrorna i Filippinerna stiger under president Rodrigo Dutertes brutala ”krig mot drogerna”. Enligt polisen har 6 700 människor dödats i vad polisen hävdar varit skottväxling med droghandlare. Människorättsgrupper menar att siffran är uppe runt 27 000, varav många är civila dödsfall. Vittnesmål till bland annat Amnesty International målar en bild som i somras fick FN:s råd för mänskliga rättigheter att rösta igenom en undersökning om läget i Filippinerna.
Det är inte första gången som den filippinska regeringen och FN inte kommer överens.
Tidigare i år lämnade Filippinerna den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) efter att en preliminär undersökning mot landets ”krig mot droger” inletts. Dutertes hotade även ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda med att arrestera henne om hon fortsatte undersöka.
Dutertes som tidigare nekat all inbladning i eventuella civila dödsfall erkände i ett tal i september 2018 att ”utomrättsliga mord är min enda synd”.
Trots det är Dutertes stöd i landet högt, omkring 85 procent. I mitterminsvalet i maj säkrade Dutertes följeslagare nio av tolv platser i senatens överhus.
Dutertes har sagt att den andra hälften av hans mandatperiod kommer vara ”ännu farligare för personer inblandade i droger” samtidigt Filippinerna drar sig längre bort från de internationella rättssystemen.
Vad det kommer betyda i praktiken är inte säkert, men den första halvan av Dutertes styre har inneburit systematiska mord på landets fattigaste del av befolkning. Morden baseras till stor del på en namnlista med folk som har en drogkoppling. Enligt människorättsorganisationer förekommer dock planterade bevis och förfalskade händelserapporter i samband med morden.