Flykten från verkligheten
Väljare är inte alltid så lätta att tas med. Fråga Jonas Gahr Støre. Denna vår, när miljoner är på flykt och fler än tusen människor har drunknat på sin väg över Medelhavet, lanserade ordföranden för det norska Arbeiderpartiet idén att Norge skulle hjälpa till.
– Norge bör öppna för att ta emot 10 000 syriska flyktingar, 5 000 i år och 5 000 nästa år, sa Gahr Støre vid partiets landsmöte den 16 april.
Utspelet kom från en partiledare med självförtroende. Hans parti har den senaste tiden haft rekordstöd i opinionen, långt över 40 procent, samtidigt som regeringen med Høyre och Fremskrittspartiet tappat till strax över 30. Men det var före talet om de 10 000 flyktingarna. I tisdags kom den första opinionsmätningen efter utspelet. Minus 4,6 procent, till 35 procent, för Arbeiderpartiet.
– Det är ett stort och vanskligt tema, det ser jag. Men vi har försökt att göra det vi menar är riktigt, sa Jonas Gahr Støre till TV2.
Norge beviljade 2014 cirka 5 000 personer asyl och tog emot 1 620 kvotflyktingar. Samma år gav Sverige över 30 000 flyktingar asyl.
I Finland gick regeringsförhandlingarna i veckan in i sista fasen. Där har det framför allt handlat om huruvida valvinnaren Centerpartiet ska släppa in populistpartiet Sannfinländarna i regeringen. I de krav som Sannfinländarna i förra veckan lämnade in till regeringsbildaren Juha Sipilä fanns flyktingfrågan med.
»Om statsbudgeten visar underskott lever Finland på lån och det skärs i grundservicen. Då ska det också skäras i antalet flyktingar«, skrev partiet, enligt Yle.
Det blir i så fall ingen stor tårtbit att skära i. 2014 beviljade Finland strax över 1 300 personer asyl och tog emot 1 030 kvotflyktingar.