Ukraina bad om vapen – fick 5 000 hjälmar

Ukrainas regering har bett om vapenleveranser för att skydda landet mot en eventuell rysk invasion. Nu svarar Tyskland – genom att skicka hjälmar. ”Ett skämt”, säger Kievs borgmästare.

Text:

Bild: Jens Meyer/AP

Upptrappningen vid Ukrainas gräns har försatt omvärlden i både beredskapsläge och vilda spekulationer. Är de 100 000 ryska soldaterna en regelrätt invasionsstyrka eller endast ett maktspel från Vladimir Putins sida? Ukrainas regering verkar tolka läget som att det rör sig om det förstnämnda, och har bett om vapenleveranser för att stärka försvaret. Gensvaret från de europeiska grannarna har dock varit splittrat. Estland har meddelat att man vill skicka artilleri till Ukraina. Tysklands nya röd-grön-liberala regering har hittills satt stopp för vapenleveranserna. Vapnen, som ursprungligen tillverkades för Östtysklands räkning, kräver tyskt tillstånd för att exporteras.

I veckan meddelade den tyska regeringen att det ändå kommer ett tillskott. Inga vapen, men däremot 5 000 hjälmar till soldater. Enligt försvarsminister Christine Lambrecht sänder hjälmleveransen en tydlig signal: Att Tyskland står på Ukrainas sida.

– Det här är materiel, inte vapen, men det hjälper. Vi arbetar på att lösa den här konflikten mitt i Europa på ett fredligt vis, säger Christine Lambrecht.

Det är oklart om Ukraina får hjälmarna till skänks eller om landet behöver betala för dem. Ukrainas ambassadör i Berlin hade bett Tyskland om åtminstone 100 000 skyddsvästar och hjälmar.  Kievs borgmästare, tillika tidigare tungviktsmästaren i boxning, Vitalij Klytjko, säger att den tyska regeringens beteende får honom att tappa talförmågan. Uppenbarligen har han ändå ett och annat att säga. I en intervju med tyska Bild anklagar han försvarsministern för att inte ha förstått att Ukraina står inför en ”perfekt utrustad rysk armé” som kan invadera landet ”när som helst”.

– 5 000 hjälmar är ett skämt. Vad skickar Tyskland som stöd nästa gång? Sovkuddar? säger Klytjko.

Enligt bedömare kommer den tyska regeringen att dra sig in i det längsta för att stöta sig med Ryssland genom vapenleveranser. Den ryska exportmarknaden är viktig för tyska företag, och länderna har knutit djupa kontakter genom gasledningsprojektet Nord Stream 2. Lettlands försvarsminister Artis Pabriks tror att tyska politiker har tappat uppfattningen om vad som fungerar som avskräckande medel. 

– Om du ser hur någon blir överfallen i en mörk gränd och säger ”jag hjälper till genom att ringa ambulansen efter att du blivit sönderslagen”, då är det inte nog. Inte ens om du betalar för ambulansen, säger Artis Pabriks.

Sverige har tidigare sagt att man inte kommer att skicka militär utrustning till Ukraina. Enligt utrikesminister Ann Linde (S) skulle det strida mot de svenska reglerna för vapenexport.

***

Läs även: Hakelius: Så russifieras den svenska politiken

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt