Gaspriset stiger efter läckage i Nord Stream 1 och 2

Naturgaspriset lyfter med 10 procent efter att det uppstått läckage i de rysk-tyska gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Text: TT

Bild: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

I måndags var gaspriset på den lägsta nivån på tre månader. Men i dag har det vänt tvärt uppåt sedan läckor upptäcks i Nord Stream 1 och 2. Läckorna späder på osäkerheten kring de ryska gasleveranserna ännu mer, enligt Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar.

– Samtidigt har Europa byggt upp ganska stora gaslager när man så snabbt som det bara går försöker fjärma sig från rysk gas. Det är något som kan hålla tillbaka och begränsa prisuppgången på gas och därmed hålla tillbaka elpriserna i Europa, säger han.

Skador "utan motstycke" på gasledningarna

Flödet genom Nord Stream 1-ledningen började strypas kraftigt i somras – i samband med underhållsarbete – för att sedan tillsvidare stängas av i augusti med hänvisning till västliga sanktioner mot Ryssland. Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021, men har aldrig tagits i bruk.

Flödet av rysk gas till EU är dock inte helt stoppat. Via Ukraina pumpas just nu 0,4 terawattimmar per dag. Men detta motsvarar bara lite drygt 10 procent av det normala flödet av rysk gas till EU.

Enligt operatören Nord Stream AG är skadorna som orsakat läckagen "utan motstycke" och det går inte att uppskatta hur lång tid det tar att åtgärda problemet. Från Kremls talesperson Dmitrij Peskov är budskapet samtidigt att man inte kan utesluta sabotage.

Det är utifrån den information som finns nu svårt att avgöra vad som orsakat läckagen och vad som krävs för att åtgärda problemet, enligt Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på SEB. Men han tycker inte skador på Nord Stream-ledningarna förändrar läget i någon större utsträckning.

Så länge Vladimir Putin sitter kvar som rysk president och ryska styrkor är kvar i Ukraina ser Bjarne Schieldrop inga förutsättningar för att gasflödet i Nord Stream-ledningarna ska återupptas.

– Det skulle kräva en total politisk förändring i Ryssland, säger han.

"Ryssland har två prioriteringar"

Och även om läget skulle förändras radikalt i Ryssland och Ukraina tror han inte att EU kommer att återgå till att göra sin energiförsörjning beroende av rysk gas i framtiden. Efter en akut period med krisåtgärder i höst och vinter – med kolkraft och import av flytande naturgas (LNG) för att hantera gasbristen – räknar han i stället med att den gröna omställningen tar fart, i kombination med utbyggd kärnkraft.

Från rysk sida tror han samtidigt att leveranserna av gas via andra ledningar till EU kan fortsätta ett tag till, på strypt nivå.

– Vi ser det som att Ryssland har två prioriteringar just nu. Det ena är att ha ett energi-ekonomiskt och geopolitiskt järngrepp om Europa, vilket de får genom att begränsa gasflödet. Det andra är att de fortsatt får en intäkt från gasen, säger han.

"Mycket osäkerhet"

Prislyftet på gas efter läckagen i Nord Stream-ledningarna är troligen i första hand en psykologisk effekt, enligt analytiker. Det finns en oro för att samma sak kan hända andra gasledningar, enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Det är mycket osäkerhet kring vad som har hänt och varför, och därför blir man orolig kring den övriga gasförsörjningen till Europa, säger han.

På tisdagsförmiddagen gav den danska energimyndigheten Energistyrelsen order till Energinet, som är ansvariga för driften av det danska el- och gassystemet, om att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn i landet, skriver Ritzau.

***