Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro
Bild: TT
I Kina är fläsk är stapelvara och utgör en viktig del av kosten. Men det senaste året har den afrikanska svinpesten härjat och dödat en betydande andel av landets svinbestånd.
Exakt hur många grisar som avlivats eller nödsakats är inte helt klart, det talas om uppemot hälften av alla grisar. I somras uppgav Kinas landsbygdsminister att 1,2 miljoner grisar dött av sjukdomen, enligt nyhetsbyrån AP.
Mörkertalet är sannolikt stort eftersom problemet omfattas av censuren i Kina och kinesiska medier får bara citera jordbruksmyndighetens siffror.
Enligt en analys från nederländska Rabobank kommer 200 miljoner av Kinas tidigare omkring 500 miljoner grisar kommer att insjukna eller nödslaktas.
Läs också: Kinas offensiv väcker oro i södra Afrika
Bland vanliga konsumenter är bristen redan nu påtaglig. Det fallande utbudet har drivit upp fläskpriserna rejält – från juli till augusti var ökningen 23 procent. På årsbasis har priserna ökat med hela 47 procent, skriver brittiska The Economist.
Svinpesten har fått ekonomer och marknadsbedömare att sätta sig in i de mer praktiska aspekterna av svinuppfödning, som att grisar är dräktiga i cirka 16 veckor och att en sugga kan fortplanta sig efter runt sex månader.
Kinabedömare menar att de snabbt stigande priserna på fläsk riskerar att smitta av sig på inflationen i landet – historiskt sett har fläskpriserna följt konsumentprisindex tämligen nära.
En inflation driven av höga fläskpriser kan förhindra ytterligare åtgärder från Kinas centralbank som senaste tiden lättat på sin penningpolitik som svar på att tillväxten fallit till den lägsta nivån på tre decennier.
Nyligen kom rapporter om att pesten spridit sig till Filippinerna, som nu är det nionde landet i Asien efter utbrott i Ryssland, Kina, Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Kambodja, Laos och Burma.
Läs också: Upptrissat läge mellan USA och Kina i handelskriget
Svinpesten har samtidigt skapat en högkonjunktur i den europeiska grisbranschen, skriver ATL Lantbrukets Affärstidning. Under första halvåret i år ökade EU-ländernas export av griskött med 15 procent jämfört med motsvarande period 2018, enligt statistik från EU-kommissionen, som även spår en tillväxt under nästa år.
EU-kommissionens prognos är att Kinas stigande efterfrågan på protein kommer att styras över på andra produkter, möjligtvis fjäderfäkött.