Han är Putins stora skräck
Bild: TT
Bevisen är överväldigande för att Vladimir Putins säkerhetstjänst i augusti förra året försökte mörda Aleksej Navalnyj med nervgiftet novitjok. Om inte en modig pilot hade satt ner planet med den medvetslöse Navalnyj i Omsk i Sibirien, och om inte läkarna där omedelbart hade gett honom motgift, hade mordplanen lyckats.
Men Navalnyj överlevde. Efter vård på ett sjukhus i Berlin och rehabilitering kunde han efter fem månader genomföra det han hade föresatt sig så snart han vaknade upp ur koman – att komma tillbaka till Moskva.
Navalnyj greps redan vid passkontrollen på flygplatsen. När försöket att röja honom ur vägen genom giftmord misslyckades, gäller det i stället att hålla honom borta från fortsatt politisk verksamhet. Så stor är makthavarnas skräck för vad Navalnyj kan ställa till med.
Aleksej Navalnyj är i dag den ende i Ryssland som kan kallas en verklig oppositionspolitiker, och den ende som vågar säga rent ut att han utmanar Vladimir Putin om makten.
I borgmästarvalet i Moskva i september 2013 fick Navalnyj nästan 30 procent av rösterna, trots att han hindrades från att föra en ordentlig valkampanj. Efter det drog regimen slutsatsen att det var för farligt att låta honom ställa upp i ett val. Vid Putins omval 2018 tilläts Navalnyj inte registrera sig som kandidat.
Under sina mer än tjugo år vid makten har Vladimir Putin aldrig en enda gång tagit Navalnyjs namn i sin mun. Under sin långa årliga presskonferens före jul talade han i stället om »patienten i Berlin«. Han förnekade naturligtvis att säkerhetstjänsten FSB låg bakom förgiftningen av Navalnyj i staden Tomsk, men tillade att »om de hade velat, hade de gjort jobbet klart«.
Det är svårt att dra någon annan slutsats än att mordförsöket mot Navalnyj blev ett jättefiasko för FSB. Och ett ännu större misslyckande blev det när Navalnyj själv från Berlin lyckades ringa upp en av sina mördare och fick honom att berätta om hur FSB-teamet hade smetat ut nervgift på Navalnyjs kalsonger där det antogs ha störst verkan.
FSB är dagens arvtagare till den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, den organisation som Putin troget tjänade i många år. Det är inte svårt att föreställa sig den ryske presidentens ursinne över hur den säkerhetstjänst som han hela tiden som president har omhuldat, blev förlöjligad på detta sätt.
Aleksej Navalnyj är ett fenomen i rysk politik. Han har byggt upp sin position genom att skickligt och målmedvetet använda sig av framför allt sociala medier. Utestängd från traditionella plattformar som de statskontrollerade medierna når Navalnyj i stället ut genom sin blogg och genom Youtubefilmer och Twitterinlägg.
Navalnyj är 44 år och utbildad jurist. Hans fru Julia är hans närmaste förtrogna och var den som allra mest kämpade för att Navalnyj skulle släppas ut ur Ryssland för att få medicinsk vård i Berlin.
Det var genom avslöjandena om den enorma korruptionen inom Putins maktelit som Aleksej Navalnyj först blev uppmärksammad. Han började på sin blogg och bildade sedan Stiftelsen för kampen mot korruption. Navalnyjs rörelse har i dag avdelningar i många av Rysslands större städer, trots att myndigheterna försöker stänga dem.
Den som är ung i Ryssland har inte levt med någon annan ledare än Vladimir Putin. Många är utleda på ett styre som utövar en allt hårdare kontroll över deras liv och inte ger dem några utsikter om en bättre framtid.
Det är den här »Youtubegenerationen« som framför allt tilltalas av Navalnyj. Han ser bra ut, och han talar direkt till sina anhängare på ett språk som de förstår. Han är karismatisk, han är modig, och han döljer inte att han är ute efter att störta Putin och göra Ryssland till ett bättre land. Därför kunde han inte tänka sig att hamna i exil i väst. Det är i Ryssland han hör hemma, och han skulle hem från Berlin, trots de risker han utsätter sig för.
Som korruptionsavslöjare har Navalnyj, tillsammans med sina medarbetare, blivit allt skickligare, med hjälp av den senaste it-tekniken. Bidrag har kommit främst genom genom crowdsourcing, men det ryktas att många förmögna ryska affärs- och finansmän som i hemlighet sympatiserar med Navalnyj, skänker pengar anonymt.
[caption id="attachment_650779" align="alignnone" width="991"] Med drönare granskas maktelitens slottliknande bostäder.[/caption]
Med hjälp av drönare har Navalnyj skapat filmer på Youtube där miljoner ryssar har kunnat se vilka palats och andra överdådiga egendomar som Putin och hans närmaste män har skaffat sig. Förre premiärministern Dmitrij Medvedev blev obarmhärtigt förnedrad av Navalnyj när hans drönare flög över ett lyxigt sommarresidens »där till och med ankorna i dammen har det bättre än vi«, som en arg pensionär sa när hon hade sett videon.
Navalnyj har anklagats för att flörta med den nationalistiska högern i Ryssland, och frågor har ställts om hur mycket demokrat han egentligen är. På senare år har Navalnyj ibland kallat sig för »nationell demokrat«. Uppenbarligen försöker han dra till sig både liberalt sinnade yngre väljare i storstäderna och mer konservativa grupper bland Putins kärnväljare.
Att Putin nu försöker stoppa den hemvändande Navalnyj beror inte minst på att det ska hållas parlamentsval i Ryssland i år. Navalnyj och hans rörelse har haft framgångar i regionala och lokala val genom uppmaningen att »rösta smart«. Det är en maning till väljarna att rösta på allt annat än Putins maktparti Enade Ryssland.
Partiet är redan impopulärt, och nu är Navalnyj, trots att han inte kommer att kunna kampanja, inställd på att se till att Enade Ryssland gör ett riktigt dåligt val. Vladimir Putins huvudvärk över Aleksej Navalnyj är inte över.