Han ska hålla mullorna i schack
För gemene man i Irak är landets nye ledare relativt okänd. Ändå har premiärminister Nouri al-Maliki, en 58-årig shiitisk lärare i arabiska, både varit med och skrivit Iraks nya författning och lett den kontroversiella process där medlemmar i Saddam Husseins nationalistiska Baathparti rensades från viktiga poster. Men det var först när Vita huset, de irakiska kurderna, sunniter och till och med vissa shiiter tvingade Ibrahim Jaafari att avgå från posten som premiärminister som al-Maliki kunde träda fram i rampljuset.
Al-Maliki blev en drivande kraft i kampen mot Saddam Hussein från exilen, dit han tvingades av förföljelse från Saddams säkerhetspolis. Han flydde till Iran och sedan vidare till Damaskus i Syrien där han levde i landsflykt från 1980-talet fram till invasionen av Irak 2003.
Att hans bas under exilen var Damaskus i Syrien, inte Iran, och att han har relativt sett svagare band till de iranska mullorna, var förmodligen ett av de främsta skälen till att han fick amerikanernas stöd som regeringsbildare. Det faktum att han inte heller tillhör SCIRI (högsta rådet för islamisk revolution i Irak), de religiösa och Irantrogna shiamuslimernas politiska rörelse, är ytterligare ett plus, både för amerikaner och de irakier som inte är religiösa shiiter. Al-Maliki ska nu rensa ut den religiösa shia-milisens medlemmar ur polis och militär.
Bördan på den nye premiärministerns axlar är enorm. Shiiter dödar sunniter. Sunniter dödar shiiter. Dödspatruller som i vissa fall har kopplats till irakisk polis och militär anklagas för etnisk rensning. Säkerhetspolisen står anklagad för tortyr. Ett virrvarr av grupper som utger sig för att tillhöra motståndsrörelsen, terrorister och kriminella gäng anfaller civila. Nya massakrer på civila har uppdagats. Hotet om ett amerikanskt anfall mot de shiamuslimska bröderna i Iran hänger som en mörk skugga över regeringen.
Några ljuspunkter kan dock skönjas. Det gick inte att ta miste på al-Malikis glädje när han kunde yttra inför den samlade världspressen: »Fallet Zarqawi är i dag ett avslutat kapitel.« Detta samtidigt som både den nye försvars- och inrikesministern kunde presenteras. En bra början för al-Maliki och den nya regeringen. Om det räcker återstår att se.