Här är länderna – utöver Storbritannien – som drabbas av ett vaccinstopp från EU
EU:s planer är att det exportkontrollsystem som redan infördes i januari nu ska utökas och ge medlemsländerna möjlighet att stoppa leveranser. Det ska kunna ske i två fall: dels utifrån hur leveranserna in i EU har fungerat från landet som exporten går till, dels utifrån hur många som redan vaccinerats i det landet, jämfört med EU.
Skärpningen riktas framför allt mot Storbritannien. Från EU har exporttillstånd beviljats för över tio miljoner vaccindoser till Storbritannien de senaste månaderna. Åt andra hållet finns dock i princip inget flöde alls, trots att två av brittiska fabriker som tillverkar Astra Zenecas vaccin är tänkta att även leverera till EU. Men förutom de över tio miljonerna till Storbritannien har runt 30 miljoner doser exporterats från EU till andra länder.
Storbritannien skulle påverkas mest av en EU-blockad, men den skulle också slå hårt mot Kanada, Japan och Mexiko. Kanadas premiärminister Justin Trudeau förde igår samtal med EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen.
”De var överens om betydelsen av distributionen av säkra och effektiva vacciner så fort som det är möjligt också med avseende på de nära relationerna mellan Kanada och EU”, hette det efter samtalet.
Kanada hör till de länder som inte pausat vaccinationer med Astra Zenecas vaccin. Men de har i vaccinleveranserna drabbats av den ”America First”- strategi som gäller hos grannen i söder.
EU-ländernas stats- och regeringschefer väntas diskutera kommissionens förslag på sitt webbhållna toppmöte i dag. Flera medlemsländer – som Sverige – är skeptiska och anser att man måste få mer tid på sig för att kunna ta ställning.
– Alla länder kan ju tycka till och skulle det vara så att två tredjedelar går emot så kommer det att stoppas. Men det kommer inte att hända, tror jag, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till TT.
Så har vaccinexporten från EU fördelats.
I Sverige har 12,3 procent av befolkningen över 18 år fram till i dag fått minst en dos av vaccinet.