Herman Lindqvist om det kungliga uppbrottet: »Fånigt av prins Harry«
Bild: TT
Den brittiska drottningen Elisabeth II:s lantställe Sandringham i östra England befinner sig under belägring. Intresset för mötet, som i pressen beskrivs som ett krismöte, är monumentalt. Vid den hård mediebevakade sammankomsten finns Charles och hans söner prins William och prins Harry.
Meghan Markle, hertiginna av Sussex och gift med Harry, sägs delta per telefon.
Mötet handlar om att hon och prinsgemålen nu vill lämna sina roller i det brittiska kungahuset. I stället ska de bo i Kanada och Storbritannien, och arbeta för att bli finansiellt självständiga. I pressen kallas deras sorti, med typisk brittisk fyndighet, för ”Megxit”, med tydlig blinkning till landets stundande EU-utträde.
Frågan om Harry och Meghan är inte bara viktig för de kungligt intresserade i Storbritannien, eftersom att prinsparet fortsatt ska få beskydd från brittisk polis är deras ställningstagande även skattepolitiskt intressant. Men enligt Herman Lindqvist, författare och kungaexpert, säger det också något om monarkins svårigheter i en modern samtid.
– Det visar svårigheterna med en monarki i vår tid, det går inte att som Meghan vara en kvinna i karriären med egna idéer om man ska vara inne i det kungliga. Det var därför Madeleine här i Sverige drog sig bort från det dagliga och Märtha Louise i Norge för länge sedan, säger han och skickar en giftpil till prinsparets utspel om att försörja sig själva:
– När Harry säger att de ska försöka försörja sig själva är lite fånigt. Han har en förmögenhet på 300-400 miljoner kronor, så han klarar sig bra.
Han fortsätter:
– Det är Meghan som driver på här, en vanlig kunglighet som Kate (prins Williams fru) ska bara le vänligt, se smal ut och inte säga något eller vara påverkad av någonting. Det är idealet och det är omänskligt i vår tid.
Hur ska man se på monarkin som statsskick utifrån den här händelsen, och för all del förändringen av apanaget här i Sverige?
– Det är ett tecken på att det blir mer och mer förlegat. ”För Sverige i tiden”, visar på hur Bernadotte i varje skede har anpassat sig till tidens krav, böjt sig. Det fungerade i lilla Sverige men England är annorlunda, som också har en annan press som också är på fallrepet och tappar läsare och hela tiden ta fram krigsrubriker, säger Herman Lindqvist.
I Sverige är det enligt Göteborgs Universitets årliga undersökningar ungefär samma stöd för monarkin över tid. Efter en liten dipp vid tiotalets början och skandalerna kring kungens nattklubbsbesök som ung, säger i dag 56 procent att de vill behålla monarkin. Motsatt trend går att se för åsikten att monarkin borde avskaffas. Intressant är att stödet för ett införande av republik med vald president är störst bland vänsterpartistiska sympatisörer och folk som gillar det konservativa Sverigedemokraterna: 27 respektive 23 procent.
Herman Lindqvist tror inte att den senaste tidens händelser i de kungligas värld avgör om prinsessan Estelle en dag får titulera sig drottning eller inte.
– I Sverige kommer det nog att hänga kvar ett tag till, om inga stora skandaler sker, majoriteten av svenska folket tycker att det är ok. I England kommer kungahusets popularitet att sjunka några steg men det är inte hotat av avsättning. Om drottningen försvinner blir det säkert en pånyttfödelsevåg, säger han.