Italien sluter migrantavtal med Albanien

Melonis Italien och socialistiska Albanien är överens om att italiensk kustbevakning inte längre ska ta iland migranter – i stället ska de föras vidare till Albanien. Vad tjänar Albanien på det?

Text:

Bild: AP

Italiens premiärminister Giorgia Meloni var nöjd förra veckan sedan hon undertecknad ett avtal med sin albanske kollega Edi Rama. 

”Italien visar vägen för resten av Europa”, sade hon. 

Vad saken gäller? Jo, nu ska migranter som tas om hand till havs av italiensk kustbevakning inte längre föras iland i Italien. I stället ska de tas till Albanien där deras asylansökningar ska snabbehandlas.  

”Redan våren 2024 ska allt vara klart och avtalet träda i kraft”, sa Meloni på presskonferensen där hon och Edi Rama skrev under dokumenten, skakade hand och log mot kamerorna. 

”När Italien kallar svarar Albanien”, sa premiärminister Rama. 

På rekordtid ska nu två stora migrantcenter byggas, där upp till 40 000 personer om året ska kunna hållas i förvar. Enligt den italienska regeringen saknar en majoritet av de migranter som kommer till Italien asylskäl. Till den 9 november i år har knappt 146 000 migranter anlänt till Italien, att jämföra med 90 000 under helåret 2022. Utöver dessa finns ett stort mörkertal. Meloni gick till val på att minska den illegala immigrationen och har fått kritik för att svika kärnväljarna. Nu kom svaret, i form av avtalet. Italien kommer omedelbart att skänka 16,5 miljoner euro till grannlandet på andra sidan Adriatiska havet. Dessa ska användas för att inrätta en första mottagning i hamnstaden Shengjini och migrantcenter längre norrut, vid en gammal militär flygbas. Upp till 3 000 migranter i månaden ska kunna tas emot och avvisas snabbt om de inte har asylskäl. Men Meloni fick också kritik för avtalet. 

”Det här tycks mig vara ett brott mot både EU-lag och internationell lag som tar ifrån migranterna deras grundläggande mänskliga rättigheter. Giorgia Meloni borde hellre övertala sina nationalistiska vänner i andra länder att ta emot sin del av människor, istället för att lämna Italien ensamt”, sade oppositionsledaren Elly Schlein, ledare för Partito Democratico. 

Och avtalet med Albanien möts med hela skalan från jubel till protester, beroende på politisk hemvist. Många jurister protesterar och menar att avtalet är ett brott mot Italiens konstitution. Men inrikesminister Matteo Piantedosi försäkrar att man noggrant undersökt vad som gäller juridiskt.  All personal på plats i mottagningscentra ska vara italiensk, från de som hanterar asylansökningarna till militär och polis som ska sköta bevakningen. 

”Det här kan bli en modell för hela Europa, för att hantera de stora migrantströmmarna”, säger Giorgia Meloni och hänvisar just till Storbritannien och även Danmark, som redan försökt att utlokalisera asylprocessen. Rwanda har dock inte uppfyllt kraven som ett säkert tredje land, vilket däremot Albanien gör, enligt Italien. Men i Bryssel är man avvaktande.  

”Vi har begärt att få mer detaljer kring avtalet men det tycks vid en första anblick vara annorlunda än det Storbritannien ville sluta med Rwanda”, säger Anitta Hipper, taleskvinna för EU-kommissionen. 

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har emellertid efter hård press lovat hårdare gränskontroller och utesluter inte en lösning likt Italiens. Vad tjänar då Albanien på avtalet? Dels är Italien landets viktigaste handelspartner som står för 20 procent av Albaniens BNP genom näringsliv och turism. Redan i somras, då Giorgia Meloni var gäst hos Edi Rama lovade hon att Italien ska arbeta för att Albanien får bli medlem i EU. Men i en lång intervju med RAI, på utmärkt italienska, säger premiärminister Edi Rama att inget av detta är huvudmotivet till att han och landets socialistiska regering gått med på avtalet.  

”Om socialisterna i PD inte tycker att det rimmar med att vara vänster, att vi nu hjälper Italien, så får de tycka det. Jag respekterar alla men i ett läge när ingen i EU vill hjälpa Italien och alla pratar utan att lösa en kris som pågått i decennier, så är detta det minsta Tirana kan göra”, säger Rama. 

Debattens vågor är höga, men enligt Giorgia Meloni krävs ingen omröstning i parlamentet och att bygget av förvaren ska påbörjas omgående.

***