Trumps favorit avgår – då tar doldisen över makten i Japan
Bild: TT
Det mesta pekar på att det blir 71-årige Yoshihide Suga som tar över premiärministerposten i Japan. Suga har sedan 2012 haft rollen som regeringens främste talesman och varit ordningsmannen som sett till att ministrarna följt den linje som stakades ut av avgående Shinzo Abe.
Frågan bedömare ställer sig nu är om den grå eminensen Suga kan förvandla sig till statsmannen Suga. Och om det egentligen är en statsman som det styrande Liberaldemokratiska partiet (LDP) vill ha.
– Partiets ledning vill få maktskiftet snabbt överstökat och Suga ses som en fungerande lösning till nästa partikongress [som ska hållas i september 2021], uppger en välplacerad källa för Fokus.
Till skillnad från Shinzo Abe har Suga ingen politisk stamtavla utan är en self-made man som läste in universitetet på kvällstid samtidigt som han jobbade på en kartongfabrik.
Han härstammar från Akita i norra Japan där föräldrarna drev en jordgubbsodling. På vintrarna fick unge Yoshihide och de andra barnen gå på internatskola eftersom byarna blev insnöade.
– Detta lärde mig vikten av att vara tålmodig, har Suga senare sagt i intervjuer.
Som 38-åring valdes Suga in i kommunfullmäktige i Yokohama och därefter har han varit politiker på heltid.
Utomstående vittnar om en person med enorm arbetskapacitet. Frukost, lunch och middag – inte sällan två per kväll – planlägger Suga helst som arbetsmöten. Han rör inte alkohol men tycker om sötsaker och gör enligt egen utsago hundra situps morgon och kväll.
[caption id="attachment_645007" align="alignnone" width="991"] Shinzo Abe tillsammans med Donald Trump.[/caption]
Suga var en av chefsarkitekterna bakom Abenomics – en ekonomisk plan med inflationsmål och expansiv penningpolitik, som Shinzo Abe genomdrev med viss framgång i början av sin ämbetsperiod men som gått i stå de senaste åren. Däremot är Suga inte en lika uttalad hök som företrädaren och han har heller inte anslutit sig till Shinzo Abes hjärteprojekt, att skriva om den japanska författningen. Dokumentet som skrevs av den amerikanska ockupationsmakten efter andra världskriget innehåller en paragraf som i princip förbjuder Japan att hålla sig med militära stridskrafter. Enligt Abe hindrar det Japan från att bli en »normal« nation.
Det som talar emot Suga är att han fram till nu valt att undvika rampljuset. En mästare på att sy ihop överenskommelser mellan de stridande falangerna inom LDP förvisso, men knappast en karismatisk galjonsfigur som går hem i stugorna.
Dessutom har Suga passerat 70 med marginal. Internationellt är han ett relativt oprövat kort, men höstens val i USA torde visa om det verkligen är en fördel att ha spelat golf med Donald Trump, som för övrigt i en tweet alldeles nyligen utsåg Shinzo Abe till »den bäste premiärminister Japan någonsin haft«.
Anmärkningsvärt är att utnämningen av Suga kommer att göras utan att det Liberaldemokratiska partiets dryga en miljon medlemmar får säga sitt.
Det är bara partiets parlamentsledamöter och tre representanter från varje distrikt som får delta i den slutna omröstningen den 14 september. Senare samma vecka, sannolikt den 17 september, väntas Suga utses till premiärminister av parlamentets båda kamrar – en ren formsak eftersom den av Liberaldemokraterna ledda regeringskoalitionen har betryggande majoritet.
Vissa bedömare menar att beslutet att ge grönt ljus till Suga tyder på att ett nyval till parlamentets underhus finns med i planerna redan under hösten. Partiledningen vill slå mynt av det faktum att en nytillträdd premiärminister nästan alltid åtnjuter stigande opinonssiffror.
Nästa val till underhuset måste enligt författningen hållas senast i oktober 2021 – då har det gått fyra år sedan det var val sist. Med andra ord kan en av de första åtgärderna premiärminister Suga vidtar mycket väl bli att utlysa ett val.