Jojje Olsson om Kinas 70-årsfirande: »Mao har fått en stärkt status«

Text:

Hur mår 70–åringen Kina?

– Sedan Xi Jinping blev president 2013 har flera konflikter skapats eller förvärrats i Kina. Förutom protesterna i Hongkong så oroar bland annat handelskriget med USA och de hårt kritiserade politiska fånglägren för muslimer i Xinjiang. Det finns således fler orosmoment i Kina nu än för bara fem år sedan. Samtidigt har man också en starkare militär och en större ekonomi än någonsin, kombinerat med mer vidsträckta utrikespolitiska ambitioner än tidigare, säger Jojje Olsson, återkommande skribent i Fokus.

Vilken status har Mao Zedong i Kina idag?

– Mao Zedong har under Xi Jinpings tid vid makten fått en stärkt status i Kina. Det fanns efter Maos död ett visst utrymme att kritisera delar av hans politik, i synnerhet kulturrevolutionen. Detta utrymme har krympt, då Xi förklarat att man inte bör dela upp Kinas utveckling i faser innan och efter Mao Zedongs död, utan istället se tiden med Mao och senare Deng Xiaoping vid makten som en enda era. Xi Jinping har stärkt kommunistpartiets grepp om samhället, och för att stärka partiet har man också tagit kontroll över historien. Till skillnad från bara något årtionde sedan så framförs kritik mot Mao Zedong i Kina i dag med fara för jobb, karriär eller värre.

LÄS OCKSÅ: Xi Jinping siktar på en ny politisk era

[caption id="attachment_482343" align="alignnone" width="750"] Jojje Olsson har i flera år bevakat Kina som journalist. [/caption]

Hur kommer firandet gå till och vilka får delta?

– En jättelik militärparad ägde under morgonen rum i Peking, där flera nya kärnvapen och andra vapenslag visades upp. Där deltog givetvis främst en utvald skara av partitjänstemän och utländska dignitärer. Alla förväntas dock att delta i festligheterna genom att exempelvis hänga kinesiska flaggor utanför sina dörrar och se på de nationalistiska tv-program som statlig tv sänder under dagen, säger Jojje Olsson.

Xi Jinping har styrt landet i 6,5 år. Hur ser hans popularitet ut?

– Av två anledningar är det mycket svårt att veta hur populär Xi Jinping egentligen är. Dels har hans meningsmotståndare och kritiker inom partiet rensats ut med en så kallad anti-korruptionskampanj som förevändning. Dels är det förknippat med stora risker att kritisera presidenten och hans politik även för organisationer och personer utanför partiet. Detta har skapt ett stort mått av självcensur, där de som har invändningar mot Xi för tillfället håller huvudet lågt för att inte få det avhugget. Samtidigt är Xi givetvis populär inom militära och diplomatiska kretsar, bland partimedier eller statliga företag vars positioner stärkts under hans styre.

På vilket sätt påverkar protesterna i Hongkong firandet?

– Protesterna i Hongkong är en stor förödmjukelse för en regim som säger sig vara älskad av hela Kinas befolkning. Man har tvingats ställa in de årliga fyrverkerierna vid Victoria Harbour, och stadens regeringschef Carrie Lam och hennes närmaste får istället fira genom att bevittna en avskalad ceremoni med flagghissning inomhus. Demonstranter som skändar Kinas flagga på landets 70-årsdag gör att ledningen inte kan förneka att de finns stora problem i landet, även om man då klart kommer fokusera på festligheterna i Peking och fortsätta skylla protesterna i Hongkong på så kallade utländska aktörer.

Läs mer om Kina

Risken ökar för totalt handelskrig (#46-18)

Tuffare tag mot Kinabolag (#38-18)

Kina spärrar in muslimer (#22-18)

Jojje Olsson: »Kinas självcensur når ända till Sverige«