Komiker kan bli Ukrainas president
Bild: SERGEI SUPINSKY/AFP/TT, EFREM LUKATSKY/AP/TT
Ska en tv-komiker och en i politikens värld fullkomligt oerfaren person bli Ukrainas nästa president? Enligt opinionsundersökningarna är det inte uteslutet. Det handlar om Volodymyr Zelenskyj som i valet utmanar två av Ukrainas mest kända och erfarna politiker: den sittande presidenten Petro Porosjenko och före detta premiärministern Julia Tymosjenko.
Den första valomgången hålls den 31 mars. Vem som blir landets nästa president avgörs dock först i den andra valomgång som ska hållas den 21 april.
Hela 39 kandidater ställer upp i årets presidentval. En av landets mest välkända politiker, ledaren för det ukrainska kommunistpartiet, Petro Symonenko förvägrades att kandidera av landets centrala valkommission, detta med hänvisning till den lag som sedan december 2015 förbjuder kommunistiska och nazistiska partier samt kommunistiska och nazistiska symboler.
De väljare som vill rösta på ett närmande till Ryssland har likväl en handfull kandidater att välja mellan. Främst bland dem är Jurij Bojko, som var nära medarbetare till Ukrainas förre president, den öppet Rysslandsvänlige Viktor Janukovytj. Jurij Bojko ställde upp också i förra presidentvalet, som hölls 2014 efter den andra »Majdan-revolutionen« och efter det att Janukovytj flytt till Ryssland. Bojko erhöll då inte ens en halv procent av rösterna. Han står i dag, med cirka 10 procents stöd i opinionsundersökningarna, betydligt högre upp i väljarnas rankning
Inget tyder dock på att väljarna kommer att rösta fram en öppet Rysslandsvänlig president. Ryssland står nästan längst ner på skalan av länder som ukrainarna har något positivt att säga om. Det är EU-länder som nu toppar den listan.
Bland de många kandidaterna finns, som brukligt är i ukrainsk politik, ett antal så kallade tekniska kandidater. Det är personer som blivit uppställda, och betalda, av någon rik oligark för att förvilla väljarna. En sådan »teknisk kandidat« är Jurij Tymosjenko som står på listan för att av väljarna bli förväxlad med Julia Tymosjenko enligt devisen att »alla röster räknas«.
Det är förmodligen bland tre kandidater som avgörandet står om vilka två som går vidare till den andra valomgången: sittande presidenten Petro Porosjenko, den internationellt välkända politikern Julia Tymosjenko samt komikern och uppstickaren Volodymyr Zelenskyj. En tänkbar utmanare till dessa tre kan vara förre försvarsministern Anatolij Hrytsenko som i vissa opinionsundersökningar snuddat vid 10 procents stöd.
För fem år sedan vann Petro Porosjenko valet i första valomgången. Han har under de år som gått åstadkommit en hel del. Ukraina har fått en armé som är större och betydligt mer välutrustad än den armé som var helt försvarslös när Putins soldater stövlade in i landet 2014. Porosjenko har undertecknat och fått ratificerat ett associationsavtal med EU och han har stärkt samarbetet med Nato. Han har förhandlat fram visumfritt resande för ukrainska medborgare till samtliga EU-länder (förutom Storbritannien och Irland) och till bland annat Norge och Schweiz. Sedan januari i år kan ukrainare också söka legalt arbetstillstånd i Tyskland.
Under Porosjenkos presidentperiod har den ukrainska ortodoxa kyrkan lyckats frigöra sig från patriarkatet i Moskva. I stället har den erkänts som en autonom kyrka av patriarken Bartholomeus I i Konstantinopel (Istanbul). Det råder slutligen ingen tvekan om att Petro Porosjenko av både USA och EU betraktas som en politiker som garanterar stabilitet i landet. När Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för några veckor sedan besökte Kiev och i parlamentet, på ukrainska, höll ett tal som gick rakt in i hjärtat på miljoner ukrainare, var detta framträdande indirekt ett stöd från EU för landets sittande president.
Trots dessa framgångar har Porosjenkos popularitet de senaste två åren starkt dalat. I opinionsundersökningarna får han nu stöd av enbart 16–18 procent av väljarna. Armén är upprustad men kriget i Donbas fortgår och skördar ständigt nya offer, samtidigt som en för landet värdig fred står högt upp på väljarnas önskningslista. Ukraina har med finansiellt stöd av IMF och Världsbanken undvikit en djup ekonomisk kris, men Porosjenko har misslyckats med att genomdriva de djupa strukturella reformer han utlovade 2014. Samtidigt har en avreglering av priserna på el och gas lett till nya umbäranden för en stor del av väljarna. Korruptionen, den som han lovade att utrota, har förblivit på oförändrad nivå.
Petro Porosjenkos enda verkliga utmanare i valet tycktes länge vara den kvinnliga politikern Julia Tymosjenko. Hon förlorade stort mot Porosjenko i valet 2014, men har de senaste två åren återigen rest sig och har nu stöd av ungefär lika många väljare som Porosjenko. Julia Tymosjenko, landets främsta folktalare, utlovar förbättrade sociala villko, sänkta priser på gas och el, höjda minimilöner och ett barnbidrag för nyfödda.
Porosjenko eller Tymosjenko, så såg det ut ända till dess att skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj på nyårsafton förra året tillkännagav att han tänkte kandidera. Han var då redan välkänd som »landets president«; detta genom en satirisk tv-serie under namnet »I nationens tjänst«, där han spelar huvudrollen som Ukrainas president. Serien, som är på ryska, sänds sedan 2015 i tv-kanalen 1+1. Den ägs av oligarken Ihor Kolomojskyj, en av Ukrainas rikaste män, som för närvarande slagit ner sina bopålar i Schweiz och av nationalbanken anklagas för att ha svindlat bort miljonbelopp.
Volodymyr Zelenskyj erkänner själv att han egentligen inte vet så mycket om politik, men tar lektioner i såväl nationalekonomi som utrikespolitik. Hans program är hållet i allmänna ordalag. Hans främsta budskap, och mest lättsålda argument, är att han representerar något helt nytt på den politiska scenen och därför garanterar en pånyttfödelse i ukrainsk politik.
I de senaste opinionsundersökningarna stöds han av ända upp till 24 procent av de tillfrågade väljarna. Störst stöd har han bland unga väljare, en sak som den 31 mars kan ligga honom i fatet då unga personer i Ukraina är mindre benägna att rösta än äldre. Skulle han gå vidare till den andra omgången den 21 april kan han däremot räkna med stöd från bland andra Jurij Bojkos väljare; liksom från den ryska cybernetiska »trollfabrik« som styrs av en president som inte är en komiker, utan en raffinerad cyniker och som gärna skulle se en oerfaren och oförutsägbar person på Ukrainas presidentpost.