Kränkta britter kan fälla Boris Johnson
Skandaler som andats väljarförakt har allvarligt skadat förtroendet för Boris Johnson. Just när omikron tar strypgrepp om landet ifrågasätts hans ledarskap för första gången på allvar.
Bild: Tolga Akmen/AP
Boris Johnson är ”en clown” och Storbritannien ”en cirkus”, sa president Macron nyligen. Det var ett franskt tjuvnyp som gick hem i brittisk media och en liknelse som torde vunnit fler anhängare efter tisdagens drama i House of Commons: Vid en omröstning om nya covid-restriktioner rebellerade nära en tredjedel av premiärminister Boris Johnsons egna MP:s (Members of parlament) och röstade mot regeringens förslag om införande av vaccinpass. Med Labours stöd kunde den nya åtgärden ändå drivas igenom. Men att nära 100 konservativa ledamöter öppet gick emot statsministern och ytterligare tre dussin lade ner sin röst i en passiv men illojal gest, orsakade hans största nederlag och prestigeförlust hittills.
Inför omröstningen hade Johnson gjort sitt bästa för att kväsa upproret. Han bearbetade personligen enskilda MP:s och höll tal till partigruppen. Kort före voteringen var det dessutom dags för statistiklektion – eller skrämselprogaganda, beroende på perspektiv: De konservativa ledamöterna fördes in i ett rum tillsammans med chefsepidemiolog Chris Whitty som presenterade mardrömskurvor över hur den nya omikronvarianten av covid-19 kan komma att golva befolkningen på bara ett par veckor och helt knäcka sjukvården.
Eftersom det fortfarande är okänt hur allvarliga effekter omikron får på de drabbade, förblir de värsta modellberäkningarna skräckscenarion snarare än prognoser. Men i takt med att antalet nya infektioner stiger exponentiellt har de ändå vunnit känslomässig tyngd. I onsdags slog Storbritannien sitt pandemirekord genom att registrera närmare 80 000 nya fall på 24 timmar. Det upplevda allvaret understryks ytterligare av att omikron redan blivit den ledande varianten i London och att militär syns ute i samhället för att möjliggöra booster-vaccinering av en miljon personer om dagen.
Enligt reportrar på plats i Westminster Palace kom flera ledamöter skakade ur mötet med Whitty. Men när det drog ihop sig till votering röstade trots allt fler MP:s mot regeringen än som signalerat motstånd tidigare i veckan. Antalet rebeller översteg därmed med råge tory-partiets majoritet på 80 ledamöter, vilket tvingade Johnson att luta sig mot oppositionens stöd. ”En pil som nådde över Downing streets bröstvärn” kallade en MP Johnsons nederlag.
Jämfört med de tuffa sociala restriktioner britterna utsatts för under tidigare smittvågor var den ”plan B” man röstade om i tisdags egentligen återhållsam. Upproret mot Johnson handlar nämligen inte om enskilda åtgärder i första hand, utan bottnar i bredare konflikter: En ansenlig grupp tories har under hela pandemin varit djupt skeptiska till statens omfattande inskränkningar av personliga friheter och vill av ideologiska skäl ut ur den dynamiken så snabbt som möjligt – känslor som konservativa The Telegraph tog fasta på efter omröstningen när man skrev att ”rebellerna” istället borde kallas de ”sanna konservativa”.
Farligare för Johnsons framtid än ideologiska skiljelinjer är dock väljarnas sinnesstämning efter det otal skandaler som sipprat ut från Downing Street de senaste veckorna. För någon månad sedan avlöste nyheterna varandra om sleaze i Johnsons kretsar; korruption i form av nepotism, otillåtna donationer och betalning till MP:s för lobbytjänster. Men även om väljarna drog efter andan inför dessa uppenbara regelbrott, så bleknade sleazen inför vad som följde: avslöjandena om Johnsons julfirande partikamrater förra december – då övriga britter förbjöds i princip allt socialt umgänge.
Det sägs att väljare ofta står ut att bli ljugna för, men inte att förlöjligas. I takt med att nya foton, videoklipp och vittnen berättat om sammankomster som ska ha ägt rum på Downing Street för ett år sedan, har många britter känt sig alltmer gjorda till åtlöje av de styrande. På den senaste festbilden, först publicerad i The Mirror, poserar 24 glada partifunktionärer tätt intill varandra på tory-högkvarteret, klädda i partyhattar och tröjor med julmotiv. Dagen efter hölls en frågesport som Johnson själv ledde och på andra håll var det cocktail-mingel. Ute i landet bötfälldes vid samma tid många upp till 10 000 kronor för att ha ertappats med att socialisera utanför det egna hushållet. Politikernas synbarliga förakt för medborgarnas uppoffringar kulminerade i ett videoklipp där Johnsons tidigare pressekreterare blir full i skratt när hon övar på repliker hur hon ska bortförklara julfestandet.
Så säger britterna om fler restriktioner
”Folk kommer inte att hålla sig till reglerna om det blir hårda restriktioner igen. Nu finns det ju ett vaccin. Vill vi ha våra liv tillbaka.”
Student vid Durham University
”Alla festar på som vanligt, det ser jag när jag är ute och kör. Ingen bryr sig om vad politikerna säger.”
Uber-chaufför i London
”Det är svårt att argumentera mot restriktioner eftersom man låter ansvarslös men de problem vi skapar i form av bl a mental ohälsa är enorma. Folk har insett det nu kommer inte att ställa upp på lockdowns igen.”
Hemmafru i Richmond
”Jag var emot restriktioner hela vägen men lydde precis allt för att hjälpa dem som var oroliga. Men att stänga skolor är det dummaste vi gjort. Jag tror vi kommer att se tillbaka på detta och undra vad vi höll på med.”
Lärare i Wimbledon som tillhör en sårbar grupp
”Man väntar sig inte mycket av politiker, särskilt inte av BoJo. Men när man ser hur de höll på förra året – då jag inte fick träffa min mamma som bor ensam – finns noll respekt kvar. Jag kommer att skita i vad de säger.”
Vägarbetare i Twickenham
Att inte kunna träffa vänner och familj, inklusive dödssjuka familjemedlemmar, före och under jul förra året upplevde många som en av de känslomässigt svåraste faserna under pandemin. Det är därför kränktheten nu är så påtaglig. Att känslorna utgör ett reellt hot mot Johnsons roll bekräftas av en nylig opinionsmätning av Opinium där hans personliga popularitet rasat till minus 35 procent, ner 14 procentpunkter från redan rekordlåga minus 21 procent för två veckor sedan.
Just när omikron-vågen kräver tydligt ledarskap ligger tory-regeringens auktoritet i spillror. Johnson befinner sig under hård press att hålla restriktionerna till ett minimum för att undvika ytterligare revolter och civil olydnad. Skulle pandemi-läget ändå förvärras och situationen inom sjukvården kräva en plan C så är risken stor att statsministern blir utelämnad åt att söka stöd av labour igen – en sits som fällt brittiska statsministrar när de utsatts för misstroendomröstning.
En sådan kräver att 54 ledamöter brevledes begär en votering. I ett läge där över 100 tories – många för första gången – redan visat sig villiga att trotsa statsministern, hänger Johnsons politiska öde på en skör tråd. En representant för den tory-kommitté som samlar in protestbrev och ofta koordinerar revolter, sa efter Johnsons förlust i veckan att ett officiellt ifrågasättande av hans ledarskap ”finns med i leken”. Ingen tvivlar heller på att utmanare väntar i kulisserna, bland dem finansminister Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss som hållit sig mycket tysta den senaste tiden i hopp om att inte bränna broar till någon falang de kan behöva stöd av senare.
”Teflon-Boris” har slunkit ur många knipor tidigare, men frågan är om det räcker denna gång. I Opinium-undersökningen tyckte 57% av väljarna att Johnson borde avgå, upp 9 procentpunkter på bara två veckor. I en insändare till the Guardian klagar en väljare: ”att kalla Boris för clown är djupt förolämpande mot clowner. De utför ju ett seriöst jobb.”