Kvacksalveri i Nobels namn
Bild: scanpix
Den 21 mars i år stod tre män framför ett samlat pressuppbåd i Moçambiques huvudstad Maputo och förkunnade en revolutionerande nyhet. Med ett helt nytt sorts preparat skulle de kunna hjälpa miljontals hiv-smittade afrikaner. Dessutom skulle det vara mycket billigare än dagens bromsmediciner.
Problemet är bara att preparatet, som nu marknadsförs som ett »immunitetspaket«, består av proteinförstärkt gröt, vattenrenande droppar, ett flertal växtextrakt som spirulina, moringa, kinesiskt grönt te, potatis, rooibos och aloe vera.
Det hela blir än mer anmärkningsvärt med tanke på vilka de tre männen är. Den ene är en nobelpristagare i medicin, de två andra är före detta presidenter. Fransmannen Luc Montagnier belönades med nobelpriset 2008 för sin upptäckt av just hiv-viruset. Kenneth Kaunda och Joaquim Chissano är expresidenter från Zambia respektive Moçambique.
Trion har tillsammans startat företaget Edge to Edge Global Investments. På deras uppdrag – och med Luc Montagniers medicinska kompetens som förkläde – har det sydafrikanska företaget Imuniti Holdings sedan börjat tillverka preparatet, som fått namnet »Imuniti Nutritional Supplement Combo Pack«.
Enligt Imuniti Holdings har Luc Montagnier lett kliniska tester på hiv-positiva personer på ett forskningsinstitut i Abidjan, Elfenbenskusten. Men ingen information har getts om hur många personer som deltog, vilka bromsmediciner kontrollgruppen tog eller vad paketlösningen innehöll för substanser. Ändå har företaget i pressutskick hävdat att professor Montagniers studie visade en »påtaglig minskning av virusets DNA« hos 71 procent av de hiv-smittade patienterna som deltog.
– Det här tillskottet kan reducera viruset för resten av livet, påstod Joaquim Chissano vid pressträffen den 21 mars.
Expresidenten talade sig varm för det faktum att tillskottet bland annat innehåller extrakt av den näringsrika växten moringa, som finns i Afrika och därmed är billig att använda.
I Sverige är växten relativt okänd och kanske mest förknippad med skönhetsvård. Hudvårdsjätten Body Shop har en blomprydd skönhetsserie med just namnet »Moringa«. Men växten har knappast några bevisade effekter mot hiv.
Enligt tidningen Business Day har Imuniti tidigare berättat att tillskottet dessutom består av en rad andra växtextrakt och en proteinberikad gröt.
Men bara ett par dagar efter det att nobelpristagaren och de före detta presidenterna lovordat det nya örtbaserade immunitetspaketet drabbades de av ett bakslag. Tillverkaren Imuniti Holdings tvingades göra avbön, endast en vecka efter att de uttalat sig om preparatets framgångar i kliniska tester. De gick från att ha uttalat sig tvärsäkert om dess effekter till att hävda att de preliminära resultaten var »lovande«.
Luc Montagnier är en av världens mest kända aidsforskare och tycks inte se något problem med att nu ägna sig åt alternativmedicinska preparat. Han är sedan 1993 chef för organisationen World Foundation for Aids Research and Prevention, WFARP, ett globalt nätverk för hiv-forskning under FN-organet Unescos paraply. Bromsmediciner har varit framgångsrika för att rädda liv. Men enligt Montagnier är de inte lösningen på aidsdöden.
– Långtifrån alla smittade har tillgång till bromsmediciner, inte minst i Afrika. De måste tas under resten av patientens liv och om det sker ett avbrott i medicineringen kommer viruset tillbaka. Det är dags att hitta komplementära behandlingar som kan korta ner behandlingstiden, förklarade Luc Montagnier för det sydafrikanska statliga tv-bolaget SABC i samband med lanseringen av det nya preparatet.
– Det hela låter väldigt märkligt. Hiv-smitta kräver en livslång behandling och det kan inget ändra på. Det går inte att ersätta bromsmediciner med kosttillskott, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar som forskar om hiv vid Karolinska institutet i Huddinge.
Därmed inte sagt att kosttillskott inte kan fylla någon funktion. Många hiv-smittade i fattiga länder är rejält sjuka och avmagrade. I vissa sammanhang kan kost- eller näringstillskott hjälpa patienten att gå upp i vikt och dämpa en vanligt förekommande inflammation i tarmen, enligt Anders Sönnerborg.
Det här är inte första gången som nobelpristagaren Luc Montagnier ägnar sig åt vad många skulle kalla pseudovetenskap.
I en intervju i tidskriften Science från december 2010 berättade han att han känner sig utsatt för »intellektuell terror« i hemlandet Frankrike. Därför har han nu, 78 år fyllda, beslutat sig för att leda ett nytt forskningsinstitut vid Jiao Tong-universitetet i Shanghai. Där ska han studera ett annat kontroversiellt forskningsområde: elektromagnetiska vågor i vatten som härstammar från patogeners, smittämnens, DNA. Planen är att se hur detta fenomen ska kunna tillämpas inom medicinen.
Just mycket utspädda substanser i vatten är något som homeopati bygger på. Homeopater har även tidigare hyllat Luc Montagnier för att de anser att han ger dem rätt.
– Jag kan inte säga att homeopatin har rätt i allt. Vad jag däremot kan säga är att kraftigt utspädda lösningar är rätt. Utspädda lösningar av någonting är inte ingenting, förklarade Luc Montagnier i tidskriften Science.
På frågan om nobelpristagaren inte är rädd att hans forskarkollegor ska anklaga honom för att ägna sig åt pseudovetenskap svarar han:
– Nej, av den enkla anledningen att det inte är pseudovetenskap. Det här är verkliga fenomen som förtjänar vidare studier.
Nyheten om grötpreparatet, som ännu inte nått utanför södra Afrika, riskerar också att svärta ner Nobelpriset. Att nobelpristagare ifrågasätts är ingen ovanlighet, men hittills har ingen tvingats att lämna tillbaka sin utmärkelse.
Nobelkommittén för fysiologi eller medicin följer inte systematiskt den forskning som nobelpristagare bedriver efter att de har fått sitt Nobelpris, och uttalar sig heller inte om denna forskning. Det berättar Klas Kärre, professor i molekylär immunologi och ordförande i Nobelkommittén, som är det organ som utreder och lägger förslag till priskandidater.
– Om en forskare efter sitt pris skulle föra fram en hypotes som senare visar sig felaktig så påverkar det inte den ursprungliga prisbelönade upptäcktens betydelse i form av räddade liv eller nya, grundläggande insikter om människokroppen, säger Klas Kärre.
Fakta | 1,3 miljoner döda 2009
Afrika söder om Sahara är den region i världen som är hårdast drabbad av hiv/aids. Omkring 22 miljoner människor lever där som hiv-smittade. 2009 dog 1,3 miljoner av invånarna i regionen i aids och 1,8 miljoner smittades med hiv. 14,8 miljoner barn har förlorat ena eller bägge sina föräldrar i sjukdomen.
Källa: SABC