Livsfarlig lojalitet
Bild: Koji Sasahara/TT
Priset för japaners stränga arbetsmoral – obrottslig lojalitet och »frivillig« övertid – är högt, alldeles för högt. Varje år jobbar 200 japaner ihjäl sig och nu vill regeringen tvinga arbetsgivarna att se till att deras anställda tar ut lagstadgad semester.
– Vi har en kultur som tyvärr hyllar långa arbetsdagar, sa den japanska premiärministern Shinzo Abe i en kommentar till lagförslaget som kan klubbas igenom i parlamentet tidigast i juni.
Enligt lagen ska arbetsgivare kunna straffas med böter om deras anställda inte tar ut minst fem semesterdagar per år. Japaner har avtalad semester på fyra veckor eller ännu mer.
– Problemet är inte att vi inte har rätt till semester utan att vi känner att vi inte kan vara lediga eftersom detta skulle drabba företaget och försvåra för kollegerna, säger Hiroshi Kawahito, advokat och företrädare för Karoshi Hotline, en stödjour för folk som är rädda för att de själva eller deras anhöriga är i riskzonen för att arbeta ihjäl sig.
Begreppet »karoshi« – att arbeta ihjäl sig – myntades under den snabba industrialiseringens dagar på 1960- och 70-talen. Det var när den japanska ekonomin växte så det knakade och hjulen snurrade som snabbast som unga, till synes helt friska, män segnade ned och dog i hjärnblödning eller hjärtinfarkt.
Dödsfallen avskrevs till en början som oförklarliga. Men det visade sig ganska snart att de tycktes ha ett samband. De unga männen – i början var det nästan bara män – hade alla jobbat väldigt mycket. Arbetsveckor på 90–100 timmar var vanliga. La man till några timmars jobbpendling stod det klart att de avlidna i stort sett tillbringat all sin vakna tid med att antingen jobba eller åka till och från jobbet.
– Först sa han att han skulle vara hemma till middagen, sedan till barnens kvällsbad, sedan till nattningen. Sedan gav han upp. Veckorna innan han dog var han på jobbet nästan dygnet runt, berättar Hiroko Uchino vars make dog i hjärtsvikt när han var 34 år.
Hiroko Uchiro stämde makens arbetsgivare, biltillverkaren Toyota, och motsvarigheten till Arbetsmiljöinspektionen och fick dödsfallet erkänt som karoshi efter en drygt fem år lång process.
Den »frivilliga« aspekten av japanskt arbetsliv är ett problem. En möjlig orsak är djupt rotade traditioner kring individens skyldigheter gentemot gruppen.
– Vi japaner har fått lära oss att vi måste bita ihop och uthärda, men lojaliteten är inte ömsesidig, säger Hiroko Uchino.
Enligt advokat Kazunari Tamaki, som varit involverad i flera karoshifall, är det minst 10 000 personer som dör som en direkt följd av överarbete varje år.
– Många självmord bottnar i psykisk ohälsa till följd av att den anställde aldrig kan koppla av, säger advokat Tamaki.
Även om man från arbetsgivarhåll är emot att den nya lagen slår fast obligatorisk semester så kan det visa sig bli en god affär, också företagsekonomiskt. De faktiska kostnaderna för semestrar kan möjligen öka något. I gengäld, och det som regeringen räknar med, lär sjukkostnaderna sjunka när folk får mer tid till vila och avkoppling. Något som lär behövas i ett Japan där befolkningen och arbetskraften åldras i snabbare takt än någon annanstans på planeten.
Fakta | Känt fenomen sedan årtionden
• Begreppet karoshi, att arbeta sig till döds, myntades under 1960-talet.
• Japaner har rätt till 10–20 dagars semester per år. Majoriteten tar dock bara ut hälften av dagarna.
• En ny semesterlag behandlas under våren. Fem dagars obligatorisk semester är på förslag.