Löfven: Ge Sverige fullständig insyn i flygkraschen

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige och andra drabbade länder ska få ”fullständig insyn” i utredningen kring flygkraschen i Iran, kräver statsminister Stefan Löfven (S). Han var i onsdags i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

”Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning”, skriver Löfven i ett mejl till TT.

Trudeau: Iran sköt ner planet

På torsdagskvällen gick Kanadas Justin Trudeau ut och sade att uppgifter från flera underrättelsekällor pekar på att Iran sköt ned det ukrainska planet. Troligen skedde det av misstag, uppger flera källor för magasinet Newsweek.

Busch Thor och Damberg i het debatt

Januariavtalet fyller ett år och i SVT:s studio debatterade inrikesminister Mikael Damberg och KD-ledaren Ebba Busch Thor dess innehåll. När de kom till skattesänkningar och i synnerhet slopandet av värnskatten hettade det till.

– Det är fullkomligt obegripligt för väldigt många hur friår och slopandet värnskatten kan få så stort utrymme i budgeten när vi har en så allvarlig kris i sjukvården och äldreomsorgen, sa Ebba Busch Thor.

Mikael Damberg svarade:

– Men det blir lite hycklande, för KD och M erbjöd ju C och L ett avtal, jag har det med här, där ni sa att ni skulle avskaffa värnskatten. Så spela inte teater.

Debatter:

”På lördag fyller januariavtalet ett år. Sansade krafter i mitten har nu det avgörande inflytandet. Men Centerpartiet ser gärna också bredare överenskommelser om bland annat migrationspolitiken, långsiktig energiförsörjning, försvar, insatser mot brottslighet och gängkriminalitet och nya stambanor”, skriver Anders W Jonsson (C) på DN Debatt.

”Statistiken för det senaste decenniet visar att Sveriges invandring fortfarande är för hög. Nu krävs ett volymmål, skriver moderaterna Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard på SvD Debatt.

”Socialdemokraterna ignorerade Lundin Oils förehavanden i Sudan i regeringsställning 1997-2003 men började göra stor sak av dem i opposition. Men är det rimligt att kräva ett kraftfullare politiskt agerande av ett företag än en regering? Skriver tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) på Di Debatt.