Luften är inte fri
Bild: All Over Press
Då Chai Jing var gravid upptäckte läkarna att fostret hade en tumör som sannolikt orsakats av Kinas allvarliga luftföroreningar. Efter operationen, som ägde rum direkt efter födseln, sa Chai upp sig som reporter från det statliga tv-bolaget för att bättre kunna ta hand om sin dotter. Hon njöt dock inte fullt ut av moderskapet. Beijings luft var bara ren nog att ta ut dottern under drygt hälften av fjolårets dagar; resten av tiden var hon inomhus för att undvika smog.
Ämnet blev personligt för Chai, som la ett år och en dryg miljon kronor av sina egna pengar för att spela in en dokumentärfilm om luftföroreningar. »Under the Dome« spreds sedan som en löpeld på Kinas internet i början av mars, med 119 miljoner visningar på ett dygn. Dokumentären uppmärksammar hur Kina bränner mer kol än resten av världen tillsammans, samt att mängden skadliga partiklar, PM 2,5, i Beijings luft vintern 2013 gick över 900. WHO rekommenderar att snittvärdet under ett dygn aldrig bör överskrida 25.
Statliga partiorganet Folkets dagblad berömde genast filmen och Kinas miljöminister tackade öppet Chai för hennes viktiga arbete. Men samtidigt var delar av innehållet, med kinesiska mått mätt, kontroversiellt. Landets politiska system får sig en känga då Chai utreder hur smogproblemen i Los Angeles och London har lösts med hjälp av teknik som faktiskt redan finns tillgänglig i Kina. Exempelvis skulle luften kunna bli mycket bättre av enkla åtgärder som att tvätta kolet innan det bränns eller höja kvalitetskraven på bensin.
Men detta sker inte i Kina, eftersom korrupta politiker och profithungriga statliga företag då skulle förlora pengar. Flera av de tjänstemän Chai intervjuar visar en häpnadsväckande likgiltighet inför -problemen. En av dem flinar rakt in i kameran och säger sig inte kunna känna av de luftföroreningar som hans kolkraftverk skapar på grund av hans »dåliga luktsinne«.
Efter tre dagar hade »Under the Dome« fått 200 miljoner visningar. Mikrobloggen Sina Weibo räknade till 280 miljoner inlägg som diskuterade Chais arbete. Genomslaget började oroa myndigheterna som snart utfärdade ett direktiv till landets statliga medier om att ta bort alla länkar och upphöra med all diskussion kring filmen.
Det var säkert ingen slump att filmen släpptes just före nationella folkkongressens sammanträde i Beijing, som är årets största politiska möte i Kina. Under kongressen kallade premiärminister Li Keqiang luftföroreningarna för »ett tragiskt inslag i människors vardag« och sa att myndigheterna skulle göra allt för att bekämpa problemet.
Men i början av mars, bara ett par dagar efter uttalandet, kom dödsstöten för »Under the Dome«. Censurmyndigheten skrubbade bort filmen från alla Kinas videodelningssajter. Filmen som väckte en knapp veckas landsomfattande debatt om ett av landets mest allvarliga problem upphörde helt enkelt att existera.
Att filmen ändå var tillgänglig så pass länge vittnar om att det fördes en debatt bakom kulisserna innan beslutet togs. Säkerligen kom det påtryckningar från de mäktiga statliga oljebolagen Petrochina och Sinopec, vars tjänstemän gjorde bort sig i intervjuerna och vars aktievärde sjönk i takt med att filmens genomslag ökade.
Oavsett vilket så är Chai Jings film ännu ett exempel på att Kinas ledare inte är mogna för kritik utifrån, utan envist föredrar problemlösning bakom stängda dörrar.
Fakta | Kina på två dagar
Stefan Löfvens besök i Kina blir intensivt, bland annat med ett möte med president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang. Inför resan sa Löfven att han inte vill använda ordet diktatur om Kina.