Lyckas ”Europas farligaste kvinna” ta makten i helgen?
Marine Le Pen har förberett sig ett helt liv för det som kan bli verklighet nu i helgen.
Bild: AP
Marine Le Pens parti Nationell Samling stod närmare makten än någonsin tidigare efter första omgången i det franska presidentvalet den 30 juni. Men när rösterna räknats den andra valomgången i söndags tycks det som Le Pen åter blir snuvad på konfekten (se sid 16). Nu får hon i stället rikta in sig på att försöka bli landets president i valet 2027. Om det sker är det en politisk mardröm inte bara för den franska vänstern och landets liberaler, utan även för EU:s ledning. Men för den franska ytterhögern, och inte minst för Marine Le Pen själv, handlar det om en livslång dröm som kan bli sann.
Hon var åtta år gammal när hon blev politiskt medveten. Marine Le Pen väcktes mitt i natten till den 2 november 1976 när en bomb exploderade utanför familjens lägenhet i Paris. Någon hade placerat fem kilo dynamit där och förödelsen blev enorm. Hela framsidan på fastigheten sprängdes bort och tretton familjers hem totalförstördes. En liten bebis i en av lägenheterna slungades ut genom ett fönster, men madrassen följde med och spädbarnet överlevde som genom ett mirakel med bara en bruten arm. Sex andra personer skadades. Marine Le Pen och hennes systrar Yann och Marie-Caroline klarade livhanken, men den sistnämnda blev döv på ett öra.
”Jag somnade som vilket barn som helst. När jag vaknade var jag annorlunda. Jag visste att de ville döda min pappa och jag visste framför allt att det fanns folk som tyckte att vi förtjänade det här”, skriver Marine Le Pen i sin självbiografi ”Mot strömmen”.
Fyra år tidigare hade hennes far Jean-Marie Le Pen grundat partiet Nationella Fronten, det som i dag heter Nationell Samling. Jean-Marie Le Pen var fallskärmsjägare i Algeriet, där han har anklagats för att ha torterat folk. Han grundade Front National tillsammans med vännerna Léon Gaultier och Pierre Bosquet, båda med ett förflutet i tyska Waffen-SS under nazistregimen, samt Victor Barthélemy, även han kollaboratör med tyskarna när dessa ockuperade Frankrike under andra världskriget.
Samtidigt var Frankrike i början av sjuttiotalet, likt många andra länder i väst, mitt i en vänstervåg som hade börjat på allvar med studentrevolten 1968. Jean-Marie Le Pen och hans nya parti, med sina djupa nazistiska rötter, hade redan hunnit skaffa sig många politiska fiender. Vem som låg bakom bombdådet blev dock aldrig klarlagt, ingen tog på sig dådet och fallet är än i dag olöst.
Marine Le Pen har berättat om känslan av sorg, ilska och vanmakt när föräldrar till klasskamrater förbjöd sina barn att leka med ”den farliga flickan”. ”Jag förstod att vi inte var en ”normal familj” och den här vetskapen skulle följa mig genom hela livet”, skriver hon i självbiografin.
Efter bombdådet tvingades familjen också att flytta, hon fick byta skola och miste alla vänner. Fadern hade ärvt en stor villa i Montretout vid Saint Clouds höjder, på en av Paris gräddhyllor, bland många rika och inflytelserika. Fadern ärvde huset, samt hela förmögenheten, efter vännen och högerextremisten Hubert Lambert ,som blivit stenrik i cementbranschen, men som dog deprimerad och sjuk. Släktingar och andra vänner bestred testamentet – förgäves. Så familjen Le Pen flyttade till den urin- och vinluktande nedgångna villan och de tre döttrarna fick vänja sig en ny verklighet. Efter omfattande renoveringar fann man sig mer till rätta, men såväl grannar som vassa pennor i franska tidningar, som Le Parisien, skulle alltid beskriva familjens residens som lika udda som de inneboende. Som en Familjen Addams som var annorlunda och fel på alla sätt. Samtidigt blev villan i Montretout familjen Le Pens högborg, där man hållit hov och samlat vänner och politiska allierade genom årtiondena. ”Efter allt hon gick igenom i sin barndom och ungdom så skapade hon ett hårt skal runt sig själv”, sade Marine Le Pens vän och partikollega Steeve Briois, i en intervju med Le Monde.
I dag beskrivs Nationell Samlings starka kvinna som en blandning av extremt hårdhudad och tuff i sina budskap och samtidigt mycket skicklig på att tala till folk på folks vis och få sina väljare att känna att hon är en av dem. Hela uppväxten blev en skola i inte bara politiska sakfrågor utan också i att lära sig hantera alla slags människor och, inte minst, konflikter. Marine Le Pen, som fyller 56 år i augusti, har varit gift två gånger och har två döttrar och en son. Men hennes privatliv har varit ett intet mot föräldrarnas drama inför öppen ridå, under hela hennes uppväxt. År 1987 blev skilsmässan mellan föräldrarna definitiv efter ett långt verbalt krig, även på tidningarnas skvallersidor – samt i Playboy där Marine Le Pens mor Pierrette Lalanne vek ut sig, för att hämnas på fadern. Modern kom från en vindodlarfamilj i södra Frankrike, hade varit modell som ung och Jean-Marie Le Pen sägs ha fallit handlöst för henne. Gamla familjefoton visar de blonda döttrarna tillsammans med modern och fadern utanför Montretout, leende och till synes lyckliga – innan fasaden rämnade. Marine Le Pen skulle under många år inte ha någon kontakt alls med sin mamma sedan denna lämnat familjen. När modern sen gick vilse i livet och mådde allt sämre förlät döttrarna, en efter en, henne och hon återvände till Montretout och en av bostäderna på egendomen. Lägg därtill maktkampen där Jean-Marie Le Pen spelade ut döttrarna mot varandra, i en kamp om vem som skulle leda partiet efter honom. Marine Le Pen gick segrande ur striden mot framför allt Marie-Caroline och tog över det som då fortfarande hette Nationella Fronten.
Montretout förblir högsätet, hjärtat i familjen Le Pen och partiet – men ett mörkt och sargat hjärta fullt av ont blod. Till sist fick även Marine Le Pen nog och flyttade ut, i augusti 2014, sedan en av faderns bulldoggar bitit ihjäl hennes älskade katt Artemis. Jean-Marie Le Pen är i dag 96 år och hur mycket han uppfattar av dotterns politiska framgångar är oklart. Klart är däremot att Marine Le Pen för vidare hans politiska arv, med valaffischer med uppmaningar som ”Få ordning på Frankrike igen”.
Flickan som fick sitt liv slaget i spillror som åttaåring lärde sig tidigt att inte be om ursäkt för den hon var, samtidigt som hon blev en del av Jean-Marie Le Pens livsverk med sina rötter i Vichy-regimen. Den nuvarande partiledaren Jordan Bardella, blott 28 år, har nått sin position inte enbart tack vare politisk talang utan också för att han är fästman till Marine Le Pens systerdotter, Jean-Marie Le Pens barnbarn, Nolwenn Olivier. Hon är alltså dotter till Marie-Caroline Le Pen – en inte oviktig detalj som gått många utländska politiska bedömare förbi.
Skriverier om en brytning nyligen mellan det unga paret har i det sammanhanget liten betydelse för den som kan familjens historia. Man stannar, lämnar, återkommer, förlåter – blod är tjockare än vatten. Klanen Le Pen må vara hur excentrisk och söndrad av interna politiska och emotionella konflikter som helst. Men det ideologiska arvet, liksom strävan efter makt, förenar alla i familjen och i slutändan håller man ihop, som en klan.
Familjen först – Frankrike först. Det är under den parollen Marine Le Pen, som de politiska motståndarna nu ser som Europas farligaste kvinna, vill ta makten.
***
Läs även: Mitt i skräckfilmsuppföljaren