Macrons mardröm
Bild: Martin Bureau/AFP/TT
I går valdes med bred marginal Emmanuel Macron till fransk president. Om en vecka svärs han in. Sedan börjar valkampanjen inför parlamentsvalet som avgörs den 11 och 18 juni.
Mardrömmen heter François Baroin. Det är han som ska leda de republikanska trupperna mot seger i valet till nationalförsamlingen. Utseendemässigt en svärmorsdröm, erfarenhetsmässigt har han varit såväl finans- som budgetminister under Chirac och Sarkozy, liksom talesperson för regeringen. Tolv år äldre än Macron men med en pojkaktig charm som får Macron att framstå som hård och snipig.
Men Baroin kan ju inte bli vald till president? Det är ju klart, överspelat?
Nej, men Macron kan tvingas ta honom som sin egen premiärminister efter en högst möjlig seger för Republikanerna vid parlamentsvalet. François Baroin är utsedd av Republikanska partiet att leda kampanjen inför parlamentsvalet. Skulle Republikanerna, som mycket pekar mot, vinna dessa så säger traditionen att kampanjledaren ska utses till premiärminister.
Det är här Macrons mardröm blir verklighet. Erfarne Baroin ses som The coming man inom franska Republikanerna.
De primärval som genomfördes i vintras har visat sig katastrofala för såväl Socialisterna som för Republikanerna. Vinnarna blev förlorare och förlorarna bland konkurrenterna måste slicka såren rejält innan de kan träda fram på den politiska arenan igen.
Hos Republikanerna är de stora elefanterna utslagna för gott: Fillon, Juppé och Sarkozy. Det är här vi finner François Baroin. Från början Jacques Chiracs skyddsling. 29 år gammal när han fick sin första statssekreterarpost och därmed den yngste ministern i en fransk regering.
Han har sedan dess innehaft en rad ministerposter, bland dem budget och finansminister – vilket är den enda ministerpost Emmanuel Macron kan falla tillbaka på.
I dag är François Baroin senator och borgmästare i staden Troyes, 17 mil från Paris. Tills helt nyligen var han ordförande för den organisation som samlar Frankrikes drygt 35 000 borgmästare. En maktposition och kunskap om det franska politiska landskapet som få politiker kan drömma om. Han var påtänkt av såväl Nicolas Sarkozy, om denne vunnit primärvalen, som François Fillon att bli premiärminister. Nu blir han kanske det – men under en president som kommer att avsky honom och där varje dag blir en kamp om makten – den makt som enligt författningen till största delen ligger hos majoriteten i nationalförsamlingen och premiärministern. En erfarenhet François Mitterrand fick göra 1986 när de borgerliga vann parlamentsvalet och han tvingades acceptera Jacques Chirac som sin premiärminister. Under »la cohabitation« som det kallades insåg Mitterrand de omfattande begränsningarna hos presidentmakten, framför allt på inrikesplanet.
Varför har vi då inte hört talas om Baroin tidigare i Sverige? Dels för att han hamnat i skuggan av den föregående generationen. Och dels på grund av att han ett tag blev offer för Republikanernas inneboende rivaliteter. Nu, som så ofta i politikens många turer, är han plötsligt det samlande namnet.
François Baroin är son till den kände Michel Baroin som hade en karriär som högt uppsatt statstjänsteman, var styrelseordförande för bok och elektronikjätten Fnac och var en central gestalt inom franskt frimureri. Det senare innebär ett stort kontaktnät inom fransk politik och även afrikanskt. Han avled i en flygolycka i Kongo 1987.
François Baroin har tre barn i ett tidigare äkenskap men är numera sambo med den populära franska skådespelerskan Michèle Laroque.
Emmanuel Macrons stjärna har redan börjat dala, han väljs med föga entusiasm. François Baroin riskerar att förvandla drömmen om presidentskapet till en mardröm för Macron.