Man i Singapore fick sin dödsdom – via Zoom: Domstolen får tuff kritik
Bild: Unsplash
Punithan Genasan, en 37-årig malaysier, fick i fredags veta att han skulle hängas. Genasan har varit hjärnan bakom en stor herointransaktion, enligt dokument som en domstol presenterade i Singapore i fredags i förra veckan. Som en följd av coronautbrottet har den sydostasiatiska tigerekonomin i likhet med de flesta av jordens länder infört hårda restriktioner vad gäller möten mellan människor för att minimera spridningen av viruset, och den åtalade mannen fick sin dödsdom under en videokonferens på Zoom.
– Av hänsyn till alla inbladande i domstolsförhandlingarna har förhören i fallet åklagaren mot Punathan A/l Gernsan skett via videokonferens, berättar en talesperson för domstolen i Singapore till Reuters.
Fallet är ett av bara två kända där ett dödstraff har meddelas via en digital videokanal.
Människorättsgrupper har reagerat med kritik. Användandet av videokonferenser för delgivning av dödsdomar är ett hot mot rättssäkerheten, påpekar man. Fenomenet tycks vara alldeles nytt. I förra månaden meddelade en domstol i Nigeria via video en åtalad att han blivit dömd till döden, ett fall som anses vara det första när det gäller att delge lagens strängaste straff till en person via länk. Till Reuters säger Genasans advokat, Peter Fernando, att han inte har några invändningar mot att fredagens utslag meddelats på Zoom.
Enligt den dödsdömdes försvarare kunde allt som sas i domstolen höras klart och tydligt, och det var inte argument i en förhandling, utan bara en dom som presenterades, påpekade advokaten. Fernando sa också att hans klient likväl funderar på att överklaga domen. Det kaliforniska it-bolaget Zoom har inte velat svara på frågor som bolagets representanter i Singapore ställt. Inte heller åklagaren har kommenterat hur domstolsutslaget meddelats.
Ett flertal domstolsförhör i Singapore har ajournerats under nedsläckningsperioden som inleddes i början av april och planeras att pågå fram till den första juni. Singapore tillämpar nolltolerans för illegal droghandel och har de senaste decennierna hängt hundratals människor, inklusive utländska medborgare, för narkotikabrott, enligt Reuters.