Medaljregn, rättegång och vapenlag

Text: Fokus Redaktion

Bild: TT

INRIKES

Torsdag 15 februari

Tullverket beslagtog betydligt mer narkotika under 2017 än under 2016. Bland annat hittades drygt 400 kilo marijuana och 2 000 kilo hasch. Året dessförinnan beslagtogs 1 385 kilo cannabisprodukter och året före det 411 kilo. Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson sa att hon var bekymrad över den starka efterfrågan på narkotika i samhället, och över den kapacitet som en del kriminella grupperingar uppenbarligen besitter när det gäller att organisera och hantera storskalig smuggling.

Regeringen föreslog hårdare straff för den som ljuger för myndigheter om sina personuppgifter, och hänvisade till de allt vanligaste lögnerna om ålder och var man bor.

Fredag 16 februari

Många av de turkiska oppositionella som sökte skydd i Sverige efter det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 fick avslag på sina asylansökningar, meddelade Sveriges Radio Ekot. Av de 183 turkiska ärenden som avgjordes förra året var det bara 15 personer som beviljades asyl.

Frida Hansdotter tog OS-guld i slalom i Pyeongchang.

Lördag 17 februari

En explosion inträffade under natten till lördagen utanför ett hyreshus i Västra Frölunda i Göteborg. Polisen konstaterade skador på entrédörren och porttelefonen men inga personskador, och hade inga spår efter förövarna.

Söndag 18 februari

Det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor besegrade Finland i OS, och fick därmed en ”drömmotståndaren” Tyskland i kvartsfinalen.

Måndag 19 februari

Ahmadreza Djalali som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, men som är fängslad och dödsdömd i Iran får svenskt medborgarskap, meddelade Migrationsverket. Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, men greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av ett universitet. Han anklagades för spioneri och dömdes till döden av en revolutionsdomstol.

Tisdag 20 februari

Den åtalade Rakhmat Akilov pratade för första gången i rättegången om terrordådet i Stockholm, och sa att han fick hjälp av fyra till fem personer under lastbilsattacken på Drottninggatan.

Målet med attacken på Drottninggatan den 7 april var, sa Akilov, att Sverige skulle ”sluta strida mot kalifatet”.

Stjärnkocken Leif Mannerheim rasade efter nyheten om att skolorna i Malmö sedan i höstas förbjudits att servera eleverna pannkakor, av hänsyn till en liten grupp mjölkallergiker. – Det ska väl inte vara så förbannat svårt att kunna göra recept på andra pannkakor så att alla ungar kan få äta. Men det där är typiskt Sverige på något vis, sa Mannerström till Kvällsposten.

Onsdag 21 februari

Cancerfonden rapporterade att fallen av livmoderhalscancer ökat i Sverige. Från att de senaste 20 åren har upptäckt mellan 450 och 500 livmoderhalscancerfall per år ökade cancerfallen med 20 procent under 2017. Störst var ökningen i Östergötland, Jönköping, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna.

Sverige vann OS-silver i damernas stafett i längdskidor. Tre Kronor föll mot Tyskland i kvartsfinalen i den olympiska ishockeyturneringen.

Torsdag 22 februari

I samband med internationella modersmålsdagen meddelade Skolverket att antalet elever som deltog i modersmålsundervisning ökade med 60 procent de senaste fem åren. De grupper som ökade mest var arabiska och dari, till följd av det stora antalet nyanlända som har kommit till Sverige de senaste åren. Skolverket påminde om att det stora behovet av modersmålslärare.

Andre Myhrer vann OS-guld i slalom, och damernas skidskyttestafettlag tog OS-silver.

Fredag 23 februari

Minst 14 personer drunknade i januari, meddelade Svenska livräddningssällskapet. Det var det största antalet döda i vattnet på 18 år. I nio fall inträffade olyckorna på is.

En polisbil sattes i brand utanför polishuset i Trollhättan natten till fredagen. Polispatrullen hade parkerat bilen och var inne i polishuset och märkte inte när någon eller några hällde vätskor och tände eld på polisbilen.

UTRIKES 

Torsdag 15 februari

En Boeing 777 tappade delar av motorn på en flygning över Stilla havet. Passagerare på United Airlines 1175 beskrev det som ”den hemskaste flygresan någonsin” .Resan startade i San Francisco och slutade med en nödlandning på Honolulu flygplats på Hawaii.

Fredag 16 februari

En amerikansk federal åtalsjury åtalade 13 ryska medborgare och tre ryska företag, som anklagades för inblandning i USA:s presidentval, meddelade specialutredare i USA. Ryssarna anklagades för planer på att bedra USA. Tre av de åtalade anklagas för planer på att begå bedrägeri och ekobrott, och fem åtalas för grov identitetsstöld. Det ryska företaget Internet Research Agency – som kallats ”trollfabrik” – finns bland de åtalade företagen.

Lördag 17 februari

Minst 13 människor, tre av dem barn, omkom i samband med att en militärhelikopter kraschlandade på två större fordon i delstaten Oaxaca i Mexiko.

Ombord på militärhelikoptern fanns Mexikos inrikesminister Alfonso Navarrete och Oaxacas guvernör. Båda klarade sig oskadda. På marken dödades fem kvinnor, fyra män och tre barn. Ett av offren avled på sjukhus.

Söndag 18 februari

Minst fem människor har sköts ihjäl i anslutning nära en kyrka i Kizlyar i Dagestan i norra Kaukasus i Ryssland.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade Iran för att bygga upp en permanent militär närvaro i Syrien. Israel kommer om nödvändigt att gå till aktion mot landet självt och inte bara mot dess allierade i Mellanöstern, sa Netanyahu på säkerhetskonferensen i München. ”Jag har ett budskap till tyrannerna i Teheran. Testa inte Israels beslutsamhet”, sade premiärministern och höll upp något som påstods vara en bit av en iransk drönare som skjutits ned över israeliskt luftrum.

Måndag 19 februari

Oxfam avslöjade att tre av de män som anklagas för sexuella övergrepp under biståndsorganisationens arbete i Haiti också ”hotade vittnen fysiskt”.

Minst 71 dödades och över 300 skadades i flygräder mot rebellkontrollerade östra Ghouta i Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Hälften av dem dödades när Syriens flygvapen bombade mål i staden Hammuriyeh.

Enligt SOHR skickade regeringsarmén förstärkningar till området och verkar förbereda sig för en markoffensiv.

Tisdag 20 februari

USA:s president Donald Trump undertecknade en promemoria för att justitieministern ska ta fram hur ett förbud mot så kallade bump stocks kan se ut.

Modifikationen som kallas ”bump stock” fästs på ett vapen för att göra det helautomatiskt. ”Bump stocks” användes av vid skjutningen i Las Vegas i oktober förra året då minst 58 människor dödades.

Onsdag 21 februari

Ett förslag om 30 dagars vapenvila i Syrien lades fram till FN:s säkerhetsråd. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, sa att det i staden Ghouta östra delar nu finns ”400.000 människor som lever i helvetet på jorden. Det här är en mänsklig tragedi som vecklar ut sig framför våra ögon, och jag tror inte vi kan låta saker pågå på detta fasansfulla sätt.”

Torsdag 22 februari

Förhandlingarna om en vapenvila i Syrien gick i stöpet sedan Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia sagt i säkerhetsrådet att det inte råder någon enighet kring förslaget att införa ett 30 dagar långt eldupphör i östra Ghouta.

Fredag 23 februari

Kinas regering meddelade att man tagit kontroll över det kinesiska konglomeratet Anbang Insurance Group, värderat till drygt 2 500 miljarder kronor. Åtal väcktes samtidigt mot koncernens styrelseordförande och storägare Wu Xiaohui, som suttit gripen sedan i juni.

Enligt kinesiska myndigheter har Anbang brutit mot lagar och regler och därmed äventyrat konglomeratets solvens, medan Wu anklagas för ekonomisk brottslighet.

Sju dagar är sammanställd av Mats Holm.